Δύτης ανακάλυψε σπαθί σταυροφόρου 900 χρόνων

Το σπαθί ήταν άριστα διατηρημένο, αν και το είχαν «κατοικήσει» οι οργανισμοί της θάλασσας.

Ένα σπαθί που πιστεύεται πως ανήκε σε σταυροφόρο, ανακαλύφθηκε στο βυθό της Μεσογείου από έναν παρατηρητικό ερασιτέχνη δύτη, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του Ισραήλ. 

Παρατηρητικός δύτης ανακάλυψε σπαθί σχεδόν μιας χιλιετίας – Πηγή φωτογραφίας: Shlomi Katzin/Israel Antiquities Authority


Παρότι η λεπίδα τού ενός μέτρου ήταν καλυμμένη με λογής θαλάσσιους οργανισμούς, ο… αετομάτης δύτης κατάφερε να διακρίνει τη λαβή όταν ένα ρεύμα κίνησε την άμμο που είχε σκεπάσει το λάφυρο σχεδόν μιας χιλιετίας. 

Η περιοχή, ένας φυσικός όρμος κοντά στο λιμάνι της Χάιφα, λειτουργούσε ως καταφύγιο για τους ναυτικούς, ανέφερε ο Κόμπι Σαρβίτ, διευθυντής του τμήματος θαλάσσιας αρχαιολογίας. 

«Αυτές οι συνθήκες προσέλκυαν εμπορικά πλοία στο πέρασμα των αιώνων, αφήνοντας πίσω πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα» σημείωσε. 

Μάλιστα, προηγούμενες ανακαλύψεις στην περιοχή υποδεικνύουν πως το σημείο αυτό είναι ενεργό εδώ και περίπου τέσσερις χιλιετίες. 

Ο Σλόμι Κατσίν ανακάλυψε το σπαθί κατά τη διάρκεια κατάδυσης κοντά στην πόλη του, τη Χάιφα – Πηγή φωτογραφίας: Nir Disteleld/Israel Antiquities Authority

«Το σπαθί, το οποίο έχει διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση, είναι ένα πανέμορφο και σπάνιο εύρημα και κατά τα φαινόμενα ανήκε σε σταυροφόρο. Βρέθηκε καλυμμένο με θαλάσσιους οργανισμούς, αλλά είναι προφανώς κατασκευασμένο από σίδηρο. Είναι συναρπαστικό να ανακαλύπτεται ένα τόσο προσωπικό αντικείμενο που μας γυρίζει πίσω 900 χρόνια σε μια διαφορετική εποχή με ιππότες, πανοπλίες και σπαθιά» παρατηρεί ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτω, Νιρ Ντίστελφελντ. 


Το σπαθί που πιστεύεται πως είναι 900 ετών, θα καθαριστεί, θα επισκευαστεί και θα εκτεθεί για το κοινό. 

Με πληροφορίες από Guardian/Smithsonian

Πηγή lifo.gr

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news