Διπλωματικές “φωτιές”: Το τηλεφώνημα του αιώνα και οι απειλές Λαβρόφ

Φωτιά παίρνει η διπλωματία με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται για 23η μέρα. Τα όρια αρχίζουν και στενεύουν, η κλεψύδρα αρχίζει και αδειάζει. Και ο βασικός παίκτης πλέον ακούει στο όνομα…Κίνα.

Το τηλεφώνημα του αιώνα

Οι γίγαντες των υπερδυνάμεων του πλανήτη ρίχνονται στη μάχη του διπλωματικού πυρετού. Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ σηκώνουν μανίκια και επικοινωνούν με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο χρόνος για την Κίνα έληξε και ο Αμερικανός Πρόεδρος απαιτεί από τον Κινέζο ομόλογο του να αφήσει την ουδετερότητα στην άκρη και να πάρει θέση εδώ και τώρα. Οι επιλογές του Τζιν-πίνγκ ελάχιστες, κυρώσεις ή πλήρη συμπόρευση με την δύση.

Οικονομικές συνέπειες

Αποφασισμένος και ξεκάθαρος ο Τζο Μπάιντεν δε θα διστάσει να επιβάλει βαρύ κόστος στην ηγεμονία της ανατολής, που εδώ και τρεις εβδομάδες δεν έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας. Οι οικονομικές κυρώσεις, στην περίπτωση που η Κίνα παράσχει οποιαδήποτε στρατιωτική ή οικονομική βοήθεια προς την Μόσχα, είναι στην στροφή και έτοιμες να βρουν την χώρα.

Annalena Bearbock, ΥΠΕΞ Γερμανίας
Τους επόμενους μήνες, δεν θα αναπτύξουμε μόνο μια νέα στρατηγική ασφάλειας, αλλά και μια νέα στρατηγική για την Κίνα.
Την ίδια ώρα η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, παρουσιάζοντας τη νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας της χώρας της, αναφέρει πως η Γερμανία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία.  Με μία νέα στρατηγική για την Κίνα να είναι στα σκαριά. 

Σκληρή διαπραγμάτευση

Σκληρή και δύσκολη χαρακτηρίσε το Κρεμλίνο την τρίωρη συνομιλία Βλαντιμίρ Πούτιν και Όλαφ Σολτς. Μάταια ο Γερμανός καγκαλάριος προσπάθησε να πείσει τον Ρώσο Πρόεδρο για κατάπαυση του πυρός. 

Βλαντιμίρ Πούτιν, Ρώσος Πρόεδρος
Το Κίεβο καθυστερεί με κάθε τρόπο τις διαπραγματεύσεις. Η Ουκρανία βάζει στο τραπέζι όλο και περισσότερες μη ρεαλιστικές προτάσεις.

Όλαφ Σολτς, Γερμανός Καγκελάριος
Πρέπει να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση και να σημειωθεί σύντομα πρόοδος στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης.

Βλαντιμίρ Πούτιν, Ρώσος Πρόεδρος
Η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να συνεχίσει την αναζήτηση λύσης στην βάση των αρχών της.
Ακόμη μία τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα Πούτιν – Μακρόν προκειμένου να διαφανεί φως στο τούνελ.

Οι απειλές Λαβρόφ

Με καθαρά απειλητική διάθεση ο Σεργκέι Λαβρόφ έριξε τα πυρά του για ακόμη μία φορά στην Ουκρανία και τις ΗΠΑ για τα βιοεργαστήρια.

Σεργκέι Λαβρόφ, ΥΠΕΞ Ρωσίας
‘’Κάθε φορτίο που θα έρθει στην Ουκρανία και το οποίο, σύμφωνα με τη Μόσχα, θα μπορούσε να περιέχει όπλα, θα γίνει νόμιμος στόχος για το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό.’’
Η Αμερική είναι αυτή που έχει δημιουργήσει τα 300 βιοεργαστήρια με το μεγαλύτερο πρότζεκτ του Πενταγώνου να είναι η Ουκρανία, διαμηνύει ο Λαβρόφ. Όσο για τις δυτικές κυρώσεις…τους κάνουν πιο δυνατούς. 

Σεργκέι Λαβρόφ, ΥΠΕΞ Ρωσίας
‘’Επιστροφή στις κυρώσεις: κυρώσεις θα επιβιώσουμε….αποκτήσαμε εμπειρία για να βασιστούμε στους εαυτούς μας.’’
Ο Σεργκει Λαβροφ τόνισε πως η δύση είναι αυτή που κλείνει την πόρτα στη Ρωσία.

Πηγή alphanews.live

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news