Δημόσιοι υπάλληλοι: Τι αλλάζει και πως θα μπει τέλος στο ρουσφέτι

Όλοι άριστοι για χρόνια. Για την ακρίβεια το 99% των δημοσίων υπαλλήλων αξιολογούνται ως εξαίρετοι, παραγωγικοί και απολύτως απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους.

Για να δούμε αν το ίδιο θα ισχύει και σε μερικούς μήνες, όταν θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση στη βάση του νομοσχεδίου που πέρασε από την Βουλή και αφορά την πολυπόθητη μεταρρύθμισή της Δημόσιας Υπηρεσίας. 

Αξιολόγηση

Από την επόμενη αξιολόγηση, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αξιολογούνται με αριθμούς από το 1 μέχρι το 10. Για παράδειγμα το 10 θα αφορά μόνο αυτούς που επιδεικνύουν εξαιρετικές ικανότητες και από εκεί και πέρα ο βαθμός θα κατεβαίνει αναλόγως των ικανοτήτων, της συμπεριφοράς και άλλων συνισταμένων. Για να φτάσουμε στον βαθμό 1, που θα αφορά τον Εντελώς ανεπαρκή για την εργασία του στο δημόσιο.

Επίσης θα διαφοροποιηθούν τα έντυπα αξιολόγησης, τα οποία θα είναι διαφορετικά αναλόγως της κλίμακας, για μην αξιολογείται με τον ίδιο τρόπο ένας γραφέας με ένα υποδιευθυντή τμήματος.  

Επίσης η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας θα έχει την αρμοδιότητα παρακολούθησης της ορθής εφαρμογής του συστήματος αξιολόγησης και θα παρεμβαίνει, σε περίπτωση που θεωρεί ότι ένας προϊστάμενος βαθμολογεί χωρίς ιδιαίτερα κριτήρια.

Η αλλαγή στη φιλοσοφία της αξιολόγησης δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσει από μόνη της, αφού ελλοχεύει και πάλι ο κίνδυνος να μπαίνουν ψηλότερες βαθμολογίες, σε περίπτωση που δεν ελέγχονται σωστά όσοι θα αξιολογούν. Όλα αυτά, την ίδια ώρα που η Βουλή δεν μπόρεσε να ψηφίσει την ποσόστωση στις αξιολογήσεις, αφού αυτή η πράξη κρίθηκε ως αντισυνταγματική από την Νομική Υπηρεσία.

Ενώ κάτι επίσης πολύ σημαντικό το οποίο ενέκρινε η Βουλή μέσω τροπολογίας, είναι ότι πλέον οι υπάλληλοι θα μπορούν προαιρετικά να αξιολογήσουν ανώνυμα τους προϊστάμενους τους.

Προαγωγές

Σημαντικές οι διατάξεις του νέου νόμου για την προαγωγή, που καταργούν εν ολίγης την αρχαιότητα ως το βασικό προσόν.

Πάμε να δούμε τι θα λαμβάνεται από εδώ και πέρα υπόψη για τις προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία. Πρώτον, εμπειρία για την συγκεκριμένη θέση στην οποία κατά την αξιολόγηση θα δίνονται μονάδες από μηδέν μέχρι 20. Δεύτερον αν ο υποψήφιος έχει πρόσθετα προσόντα για τη θέση, θα δίνονται επίσης μονάδες. Τρίτον, θα υπάρχει αξιολόγηση της απόδοσης και θα δίνονται μονάδες από 0 μέχρι 45. Τέταρτο, θα λαμβάνονται υπόψη και οι συστάσεις του προϊσταμένου του τμήματος, για τις οποίες ο υποψήφιος θα λαμβάνει από 0 μέχρι 15 μονάδες. 

Σύμφωνα επίσης με τον νέο νόμο, σε περίπτωση που δύο ή περισσότεροι υποψήφιοι συγκεντρώσουν τον ίδιο αριθμό μονάδων, η Επιτροπή αποφασίζει για την προαγωγή με κριτήριο την ηλικία των υποψηφίων, ενώ κανένας δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος για προαγωγή, αν σε μια από τις 3 τελευταίες εκθέσεις έχει αξιολόγηση χαμηλότερη του 5 από τα 10.

Προεδρία της Δημοκρατίας
Η Κυβέρνηση χαιρετίζει την ψήφιση από τη Βουλή της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Δημήτρης Δημητρίου, Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ
“Η αύξηση της παραγωγικότητας, η καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού συμβάλλουν σε μια καλύτερη κρατική μηχανή.”
Πολιτικά κόμματα αναφέρουν σε ανακοινώσεις που εξέδωσαν ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας θα πρέπει να παρακολουθείται, αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν θα επιλυθεί το πρόβλημα της προβληματικής αξιολόγησης υπαλλήλων, αλλά και της αναξιοκρατίας σε προαγωγές.

Πηγή alphanews.live

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news

του Γιώργου Χρυσάνθου