Δηλητηριώδης αχινός γίγας εμφανίστηκε και στο Λατσί
Τον τελευταίο χρόνο εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στις παραθαλάσσιες περιοχές της Κύπρου το νέο είδος αχινού που ονομάζεται Diadema Setosum, φέρει ελαφρύ δηλητήριο και το κύριο χαρακτηριστικό του είναι τα μακριά αγκάθια τα οποία φθάνουν και μπορεί να ξεπεράσουν τα 30 εκατοστά. Κολυμβητές στο Λατσί εντόπισαν το τελευταίο διάστημα αυτούς τους αχινούς στους κυματοθραύστες που κατασκευάστηκαν πρόσφατα. Αυτό το είδος αχινών εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και στις βραχώδεις ακτές κυρίως των Κυκλάδων και εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου να εντοπιστεί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Ο Λεσσεψιανός μετανάστης Setosum είναι ένας αχινός που βρίσκεται σε όλη την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, από την Αυστραλία και την Αφρική μέχρι την Ιαπωνία και την Ερυθρά Θάλασσα και εντοπίστηκε τα τελευταία χρόνια στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με λειτουργούς του Τμήματος Αλιείας εντοπίστηκε μετά το 2016 σε Λίβανο, Ισραήλ και Κύπρο. Στη χώρα μας αρχικά εμφανίστηκε στις παράλιες περιοχές της Λάρνακας και της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, όμως πλέον βρίσκεται σε όλες τις παράλιες περιοχές. Η διαφορά του με το γνωστό είδος αχινού είναι ότι φέρει δηλητήριο στα μακριά αγκάθια του, κι έτσι το άγγιγμά τους είναι επώδυνο. Η παρουσία αυτού του είδους αχινών όπως και άλλων θαλάσσιων ειδών αποδίδεται στις κλιματολογικές συνθήκες που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας στο Αιγαίο. Ακόμη και μικρές διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του νερού προκαλεί σημαντικές αλλαγές στο θαλάσσιο περιβάλλον. Εκτός από αυτό το είδος αχινών τα τελευταία χρόνια η Μεσόγειος κατακλύζεται από τους Λαγοκέφαλους και τα Λεοντόψαρα.
Στους Λαγοκέφαλους αποδίδεται μάλιστα η εξαφάνιση των χταποδιών από πολλές περιοχές και άλλα είδη ψαριών. Εκτός από την κλιματική αλλαγή η «εισβολή» αυτών των ειδών αποδίδεται και γενικότερα στην υπεραλίευση στη Μεσόγειο. Λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του νερού στη Μεσόγειο οι αχινοί και τα υπόλοιπα νεοεισερχόμενα είδη διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ και εντοπίζεται αρχικά στα παράλια του Ισραήλ, του Λιβάνου, την Κύπρο και τη νότια Τουρκία.
Και στην Ελλάδα
Τις τελευταίες μέρες δημοσιεύτηκαν σε ελλαδικά μέσα ενημέρωσης ανάλογα στοιχεία για την παρουσία του επικίνδυνου είδους αχινών. Εντοπίζεται κυρίως στις βραχώδειες ακτές των Κυκλάδων. Συγκεκριμένα έχει εντοπιστεί και καταγραφεί σε 12 νησιά της Ελλάδος: Κάλυμνο, Φολέγανδρο, Κίμωλο, Σέριφο, Σίκινο, Σαντορίνη, Ηράκλεια, Σχοινούσσα, Δονούσα, Κουφονήσι, Νάξο και Αμοργό. Ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό το είδος εισέβαλε στη Μεσόγειο μετά το 2016 και φαίνεται πως βρήκε ιδανικές συνθήκες για να πολλαπλασιαστεί με ταχύτατους ρυθμούς σε σημείο που να απειλεί και το ενδημικό είδος αχινών. Ωστόσο προς το παρόν εκτιμάται πως το ενδημικό είδος των αχινών εξαφανίζεται από περιοχές στη Μεσόγειο όπου τα νερά είναι πιο θερμά.