Γλυπτά Παρθενώνα: Αμήχανη και αρνητική για την επιστροφή τους η Λιζ Τρας

Αιφνιδιασμένη από την ερώτηση η πρωθυπουργός της Βρετανίας

Αρνητική -και εξαιρετικά αμήχανη- εμφανίστηκε η πρωθυπουργός της Βρετανίας στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση της για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Όταν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον πολιτικό συντάκτη του GB News, Ντάρεν ΜακΚάφρι, ερωτήθηκε εάν τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα -ο δημοσιογράφος έθεσε την ερώτηση επικαλούμενος την πρόσφατη δήλωση του Τζορτζ Όσμπορν, προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, περί «συμφωνίας» που μπορεί να επιτευχθεί- η πρωθυπουργός της Βρετανίας φανερά αιφνιδιασμένη, απάντησε ψελλίζοντας «εγώ… εγώ… Δεν το υποστηρίζω αυτό».

(Το σχετικό απόσπασμα στο βίντεο που ακολουθεί στο 4:16)

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στους Sunday Times από την Αθήνα, δήλωσε ότι σκοπεύει σύντομα να θέσει το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην ομόλογό του, Λιζ Τρας, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο στο επόμενο διάστημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «σε μια περίοδο που η Λιζ Τρας θα κοιτάζει να χτίσει αξιοπιστία και ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάπως στρυμωγμένο όσον αφορά τη συνολική του εικόνα μετά από την κηδεία (της βασίλισσας) θα είναι μία φανταστική χειρονομία και αυτό είναι που θα της πω» είπε χαρακτηριστικά.

Η εφημερίδα αναφέρει, ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που αποτελούν τμήμα μιας εντυπωσιακής ζωφόρου, αποτέλεσαν πηγή έντασης μεταξύ της Βρετανίας και της Ελλάδας από τότε που ο Λόρδος Έλγιν τα απομάκρυνε από τον Παρθενώνα το 1801, ισχυριζόμενος ότι είχε άδεια από τις κατοχικές οθωμανικές αρχές.

Πηγή: Huff Post Gr