Γιατί η Κόστα Ρίκα είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο

Η Κόστα Ρίκα κατέχει τη θέση της στην κορυφή της λίστας των πιο ευτυχισμένων χωρών στον κόσμο. Η μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής κατατάχθηκε στην υψηλότερη θέση από το Happy Planet Index. Η Κόστα Ρίκα φιλοξενεί επίσης μία από τις πέντε γαλάζιες ζώνες στον κόσμο, τη χερσόνησο Nicoya.

Τί είναι η μπλε ζώνη;

Μια μπλε ζώνη είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και παραμένουν πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Η χερσόνησος Nicoya στην ακτή του Ειρηνικού της Κόστα Ρίκα είναι ένα τέτοιο μέρος. Ο δημοσιογράφος Dan Buettner διενήργησε μια πενταετή έρευνα για αυτά τα ειδικά μέρη για να μάθει γιατί οι άνθρωποι ζουν πολύ περισσότερο, διατηρώντας παράλληλα τη βέλτιστη υγεία και ευτυχία. Αυτό που βρήκε ήταν παρόμοιο σε όλες τις μπλε ζώνες και μια καλή ένδειξη των βασικών παραγόντων της ευτυχίας.

Οικογένεια και κοινότητα

Σε γενικές γραμμές στην Κόστα Ρίκα, η οικογένεια και η κοινότητα είναι πολύ σημαντικά και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής. Πολλές φορές, και όπως φαίνεται στη χερσόνησο της Nicoya, πολλές γενιές ζουν σε κοντινή απόσταση, αν όχι στο ίδιο σπίτι, μεταξύ τους και συμμετέχουν ενεργά η μια στην άλλη. Οι γείτονες μεταχειρίζονται ο ένας τον άλλον περισσότερο σαν μεγάλη οικογένεια. Υπάρχει μια μεγάλη αίσθηση σύνδεσης μεταξύ εκείνων που ζουν στην ίδια κοινότητα. Αυτή η σύνδεση συμβάλλει στη συνολική ευτυχία και υγεία όσων κατοικούν στην Κόστα Ρίκα.

Ηλιοφάνεια και εργασία

Η γεωργία είναι ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της Κόστα Ρίκα. Πολλοί περνούν τις μέρες τους δουλεύοντας έξω χειρονακτικές εργασίες, είτε καλλιέργεια, ψάρεμα, εκτροφή ζώων, ή εργάζονται για τη φροντίδα και την καλλιέργεια της γης. Η ενεργητικότητα, ακόμη και στα γηρατειά, είναι βασικό για να παραμείνει κάποιος υγιείς, δυνατός και χαρούμενος. Όταν το σώμα είναι ενεργό, απελευθερώνονται ευτυχισμένες ορμόνες. Το να περνά κάποιος χρόνο σε εξωτερικούς χώρους βοηθά επίσης να τροφοδοτήσει το σώμα με βιταμίνη D, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Η έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με την οστεοπόρωση, τις καρδιακές παθήσεις και την κατάθλιψη.

Διατροφή και σκοπός

Οικογένειες και κοινότητες, όπως αυτές της χερσονήσου Nicoya, τρώνε συνήθως σπιτικά και φρέσκα γεύματα τρεις φορές την ημέρα. Η παραδοσιακή διατροφή από την Κόστα Ρίκα αποτελείται από σπιτικές τορτίγιες καλαμποκιού, ρύζι, φασόλια, πεταλούδες, σαλάτα με λάχανο και καρότο και μια πρωτεΐνη όπως κοτόπουλο, χοιρινή μπριζόλα, μπριζόλα ή ψάρι. Συχνά, οι γυναίκες στην οικογένεια προετοιμάζουν αυτά τα γεύματα καθημερινά για τις οικογένειές τους. Μερικές φορές, επιπλέον τορτίλες, empanadas, ή ακόμη και ολόκληρα γεύματα προετοιμάζονται και πωλούνται στην κοινότητα. Οι Κόστα Ρίκα έχουν μεγάλη υπερηφάνεια και χαρά που φροντίζουν τις οικογένειες και τους φίλους τους.

Χωρίς στρατό

Πριν από χρόνια, ο Πρόεδρος Χοσέ Φιγκέρες κατάργησε τον στρατό στην Κόστα Ρίκα. Ο Φιγκέρες ανακοίνωσε ότι τα κεφάλαια που δαπανήθηκαν για στρατιωτικούς θα διατεθούν τώρα για εκπαίδευση, περίθαλψη και προστασία του περιβάλλοντος. Δεδομένου ότι η Κόστα Ρίκα αποστρατικοποιήθηκε, δεν είχε καμία σύγκρουση που θα απαιτούσε αυστηρή στρατιωτική δράση.

Καλές ευκαιρίες, περίθαλψη, εκπαίδευση και απασχόληση

Στην πραγματικότητα, η Κόστα Ρίκα έχει ποσοστό εκπαίδευσης 97,8%, μέσο προσδόκιμο ζωής 78,6 ετών και ποσοστό απασχόλησης 91,5%. Ενώ δεν υπάρχει τέλεια χώρα, η Κόστα Ρίκα έχει θέσεις ως επί το πλείστον τις προτεραιότητές τη φροντίδα των ανθρώπων της. Φανταστείτε αν άλλες χώρες ξόδευαν περισσότερα χρήματα για την υγεία και την εκπαίδευση παρά για το στρατό. Η Κόστα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα.

Η ευρύτερη εικόνα

Η χερσόνησος Nicoya είναι ένα πρωταρχικό παράδειγμα για το πώς, όταν υπάρχουν αυτοί οι παράγοντες, οι άνθρωποι τείνουν να ζουν πιο υγιείς, πιο ευτυχισμένοι και μακρύτερες ζωές από εκείνους που ζουν αλλού. Δείχνει επίσης ότι η έλλειψη υλισμού έχει θετικό αντίκτυπο στον δείκτη ευτυχίας μιας χώρας. Στην Κόστα Ρίκα δίνεται έμφαση στην οικογένεια και την κοινότητα, καθώς και η διαμόρφωση ενός ενεργού και γεμάτου σκοπού τρόπου ζωής. Επίσης, το γεγονός ότι η Κόστα Ρίκα είναι μια από τις πιο όμορφες και βιοποικιλικές χώρες στον κόσμο είναι ένα εξαιρετικό μπόνους.

Πηγή theculturetrip.com/