Γαλλία: Σε συνεργασία με Google και Microsoft για την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων

Μερικά από τα πιο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα της κυβέρνησης της Γαλλίας και των εταιρειών της χώρας θα μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία «νέφους» που αναπτύχθηκε από την Alphabet Google και τη Microsoft, εάν εγκριθεί η άδεια σε γαλλικές εταιρείες, δήλωσε η Γαλλική κυβέρνηση τη Δευτέρα.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδίου που εκπόνησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μέρ και δύο άλλοι υπουργοί, αναγνωρίζοντας την τεχνολογική υπεροχή των ΗΠΑ στον τομέα. Παράλληλα έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες εκκλήσεις των Ευρωπαίων πολιτικών για πλήρως εγχώριες εναλλακτικές λύσεις.

Η Google και η Microsoft, μαζί με τον ηγέτη της αγοράς Amazon, κυριαρχούν στο χώρο της αποθήκευσης δεδομένων παγκοσμίως, πυροδοτώντας ανησυχίες στην Ευρώπη σχετικά με τον κίνδυνο επιτήρησης και υποκλοπής δεδομένων από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την έγκριση του νόμου CLOUD των ΗΠΑ του 2018.

Ωστόσο, ένας «αξιόπιστος» εναλλακτικός τρόπος αποθήκευσης δεδομένων σε cloud μπορεί να αναπτυχθεί εντός της Ευρώπης, δήλωσε ο Λε Μερ, διασφαλίζοντας τη θέση των διακομιστών στο γαλλικό έδαφος καθώς και την ευρωπαϊκή ιδιοκτησία των εταιρειών που αποθηκεύουν και επεξεργάζονται τα δεδομένα.

«Αποφασίσαμε λοιπόν ότι οι καλύτερες εταιρείες – σκέφτομαι συγκεκριμένα τη Microsoft ή την Google – θα μπορούσαν να παραχωρήσουν άδεια χρήσης όλης ή μέρους της τεχνολογίας τους σε γαλλικές εταιρείες», λέει ο Λε Μερ σε συνέντευξη Τύπου.

Η Google και η Microsoft δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Ο Λε Μερ δεν ανέφερε την Amazon.

Συγκρίνει αυτές τις άδειες με εκείνες που εγκρίθηκαν τη δεκαετία του 1960 στον τομέα της πολιτικής για την πυρηνική ενέργεια μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Μια ετικέτα «αξιόπιστου νέφους» θα παραδοθεί στις εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες προστασίας δεδομένων που τηρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο γαλλικός οργανισμός ANSSI για την κυβερνοασφάλεια.

Η OVHcloud και η Dassault Systemes Outscale είναι δύο γαλλικές εταιρείες που πληρούν ήδη τα κριτήρια που ορίζει ο γαλλικός οργανισμός ANSSI για την κυβερνοασφάλεια και μπορούν να δημιουργήσουν μια τέτοια τεχνολογία.  Η OVHcloud δήλωσε στα τέλη του περασμένου έτους ότι συνεργάστηκε με την Google για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων του δικού της υπολογιστικού «νέφους.»

«Ελπίζουμε ότι θα εμφανιστούν και άλλες γαλλο-αμερικανικές συμμαχίες σε αυτόν τον τομέα, κάτι που θα μας επιτρέψει να έχουμε την καλύτερη τεχνολογία, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ανεξαρτησία των γαλλικών δεδομένων», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακών Υποθέσεων Κέντρικ Οου.

Πηγή huffingtonpost.gr/