Αντιπολεμική διαδήλωση στο Παραλίμνι: “Όχι στον πόλεμο, ναι στην ειρήνη!”

Ουκρανοί που διαμένουν στη Κύπρο αλλά και μετανάστες που κατέφθασαν στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Παραλιμνίου χθες για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην επίθεση που δέχεται η Ουκρανία από τη Ρωσία αλλά και του πολέμου γενικώς και να καταδικάσουν τον Πούτιν.

Οι συμμετέχοντες κυμάτισαν σημαίες της Ουκρανίας, κρατούσαν πινακίδες που έγραφαν «Όχι πόλεμος», μοιράστηκαν τον πόνο που νιώθουν για αυτό που συμβαίνει στη χώρα τους, βροντοφώναζαν αντιπολεμικά συνθήματα, τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας καθώς και τραγούδια στα ουκρανικά, και κάλεσαν τις κυβερνήσεις αλλά και τον κόσμο της Κύπρου να αναλάβουν δράση για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Το δικά τους μηνύματα:

Αλεξάνδρα Φλοκκά: “Ως Ουκρανή που διαμένω στην Κύπρο για πάνω από δέκα χρόνια έχω αντιμετωπίσει μια περίεργη συμπεριφορά από ανθρώπους που δεν έχουν καμία επαφή με την Ουκρανία. Προσπαθούν είτε να δικαιολογήσουν τις καταστάσεις είτε να βρούνε ποιος φταίει και νιώθω ότι χάθηκε το νόημα, διότι ο πόλεμος δεν έχει ηττημένους και νικητές. Όλοι χάνουν σε ένα πόλεμο. Επομένως, δεν πρέπει να προσπαθούμε να βρούμε ποιος φταίει και να τσακώνονται τα έθνη μεταξύ τους. Είναι δίπλα μας στην Ευρώπη, αύριο μπορεί να συμβαίνει εδώ στο σπίτι μας και δεν πρέπει να μένει κανείς αμέτοχος. Αυτή τη στιγμή κόσμος πεθαίνει. Εγώ συμπονώ τόσο πολύ… σκέφτομαι γιατί εγώ να είμαι στα καλά μου εδώ και οι Ουκρανοί να υποφέρουν; Η ανθρωπότητα δεν μαθαίνει από την ιστορία…”

Ντάρια Φλοκκά: “Θέλω να παροτρύνω όλους τους αναγνώστες να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν. Είτε να στείλουν χρήματα, ρούχα, τρόφιμα, είτε να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Θέλω να ευχαριστήσω όσους έχουν βοηθήσει ήδη. Αυτό που με ξαφνιάζει τόσο πολύ είναι ότι σε αυτή τη χώρα που έχει βιώσει πρόσφατα τον πόλεμο, έχει ακόμα αγνοούμενους και παρόλα αυτά πολλοί δικαιολογούν τον πόλεμο. Ακούω Ελληνόφωνους να λένε καλά να πάθει η Ουκρανία και διερωτώμαι πόση ανθρωπιά έχει μείνει στον κόσμο για να λέει καλά να πάθουν αυτοί οι άνθρωποι που βομβαρδίζονται και χάνουν τις ζωές τους… Μακάρι να ξυπνήσει ο κόσμος και να το δει από άλλη οπτική γωνία χωρίς να ψάχνει λογική στον πόλεμο διότι ποτέ δεν έχει λογική!”

Αλεξάνδρα & Ντάρια Φλοκκά

Τάρας Λοζένκο: “Βλέπω τα Ρωσικά fake news και οι άνθρωποι που τα βλέπουν πιστεύουν πως φταίνε οι Ουκρανοί, το ΝΑΤΟ, ή ότι είναι πρόβλημα όλων των χωρών. Όχι, δεν είναι! Είναι απλά ένας πόλεμος που ξεκίνησε η Ρωσία γιατί δεν τους άρεσε το γεγονός ότι η Ουκρανία ήταν ανεξάρτητη, ότι είχαν τον δικό τους τρόπο χωρίς τη Ρωσία. Ήθελαν όλη την Ουκρανία δική τους. Αν θυμάστε όταν η Ρωσία πη΄ρε την Κρυμαία, τους δόθηκε χωρίς κανένα πυροβολισμό, κανείς δεν πέθανε γιατί ξέραμε πως δεν ήμασταν έτοιμοι για πόλεμο. Τώρα όμως είμαστε έτοιμοι και δεν θα το βάλουμε κάτω. Θα πολεμήσουμε μέχρι το τέλος. Αυτό που θέλω να ζητήσω από τη Κύπρο είναι να υποστηρίξει τις οικογένειες που έρχονται από την Ουκρανία, γιατί οι άντρες μένουν να πολεμήσουν και στέλνουν στη Κύπρο τα γυναικόπεδα. Σας παρακαλώ βοηθήστε τους γιατί οι άντρες μας έχουν την ανάγκη να νιώθουν πως οι οικογένειες τους είναι ασφαλείς.”

Τάρας Λοζένκο

Ολένα Σβίτσεβα: “Δέχομαι ερωτήσεις σχετικά με το πώς είναι οι δικοί μου. Δόξα το Θεό είναι καλά. Αλλά σε κάθε γωνιά της Ουκρανίας, όλοι οι Ουκρανοί είναι δικοί μας άνθρωποι. Εμείς θέλουμε ειρήνη! Κάθε άνθρωπος και χώρα σε αυτή τη γη πρέπει να έχει το δικαίωμα να έχει ανεξαρτησία. Εμείς το μόνο που θέλουμε είναι αγάπη και ειρήνη. Θέλω να ευχαριστήσω τον Κυπριακό λαό για τη ψυχολογική συμπαράσταση.”

Ολένα Σβίτσεβα
Διαδηλωτές ενάντια στην Ουκρανική εισβολή στο κέντρο του Παραλιμνίου
πλακάτ με σύνθημα “όχι στον πόλεμο”
Διαδηλωτές ενωμένοι μοιράζονται το πόνο που νιώθουν
Διαδηλωτές τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας
Μετανάστες που κατέφθασαν χθες
πλακάτ με αντιπολεμικό σύνθημα

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news