Αντιγόνη: η ταινία που υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ φέρνει την τραγωδία του Σοφοκλή στο σήμερα και θέτει το ερώτημα σε όλους: εσύ τι θα έκανες;

Πρόκειται για μια συγκλονιστική μεταφορά της τραγωδίας του Σοφοκλή στον κινηματογράφο. Ηρωίδα ένα νεαρό κορίτσι, μετανάστρια στον Καναδά που θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα από την οικογένεια της και τον Νόμο.

Αν ήθελε κάποιος γονιός ή εκπαιδευτικός να πείσει τα παιδιά του να διαβάσουν την Αντιγόνη του Σοφοκλή δεν θα είχαν παρά να πάνε στο σινεμά και να παρακολουθήσουν την ομώνυμη ταινία της Sophie Deraspe. Το ίδιο βράδυ πιθανότατα τα παιδιά να είχαν αναζητήσει μόνα τους το κείμενο και να το διάβαζαν απνευστί.

Γιατί; Γιατί πρόκειται για μια έφηβη, μια μαθήτρια σαν κι εκείνους που θα βρεθεί ενώπιον ένος σπαρακτικού διλήμματος: να σώσει τον αδερφό της που δεν έκανε όσα τον κατηγορούν και απειλείται με απέλαση ή να ακολουθήσει τον Νόμο που θα της εξασφαλίσει την καναδική υπηκοόοτητα;

Η ιστορία

Η Αντιγόνη της Sophie Deraspe είναι μια άριστη μαθήτρια και υποδειγματικό μέλος της κοινότητας που έχει φτάσει εδώ, στον Καναδά, με τα αδέρφια της και τη γιαγιά της, όταν στη χώρα της δολοφονήθηκαν οι γονείς της από το καθεστώς. Όταν η Αστυνομία δολοφονεί τον έναν της αδερφό χωρίς κανέναν λόγο και κλείνει τον άλλον στη φυλακή εκείνη θα πρέπει να τα βάλει με όλους: με την αστυνομία, τη δικαιοσύνη, το σωφρονιστικό σύστημα, αλλά και στον πατέρα του φίλου της, του Αίμονα.

Αντιγόνη: η ταινία που υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ φέρνει την τραγωδία του Σοφοκλή στο σήμερα και θέτει το ερώτημα σε όλους: εσύ τι θα έκανες;

Η σθεναρή άρνηση της Αντιγόνης να συμβιβαστεί και να καταπνίξει το προσωπικό περί δικαίου αίσθημα κερδίζει την υποστήριξη των συνομηλίκων της, οι οποίοι κινητοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε πολύχρωμες διαδηλώσεις.

Κι εκεί η Sophie Deraspe κάνει το θαύμα της με το απόλυτο εύρημα: θεωρεί πως στις μέρες μας ο Χορός είναι τα όλοι οι χρήστες των social media.

Αντιγόνη

Απορρίπτοντας μια πρόταση που θα εξασφάλιζε το δικό της μέλλον, η Αντιγόνη επιλέγει την αγάπη και την αφοσίωση στην οικογένειά της, όπως άλλωστε και στην τραγωδία.

Βασισμένη σε πραγματική ιστορία

Η Αντιγόνη είναι η αγαπημένη λογοτεχνική ηρωίδα της σκηνοθέτριας από τα νεανικά της χρόνια. Όταν πληροφορήθηκε το πραγματικό περιστατικό της αναίτιας δολοφονίας ενός νέου ανθρώπου από την αστυνομία στο Μόντρεαλ και τη συνακόλουθη απέλαση του αδερφού του, συγκλονίστηκε.

Το μίσος που διαχύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά το συμβάν την θορύβησε. Αμέσως άρχισε να σκέφτεται πώς θα αντιδρούσε η Αντιγόνη. Η ιδέα της ταινίας είχε ήδη γεννηθεί μέσα της.

Αντιγόνη

Έπειτα από κάστινγκ σε 800 κοπέλες για τον κεντρικό ρόλο, βρήκε τη σύγχρονη Αντιγόνη στο πρόσωπο της Nahéma Ricci που δίνει μια συναρπαστική ερμηνεία (θυμηθείτε μας όταν δείτε -μεταξύ άλλων- τη σκηνή που κόβει τα μαλλιά της).

Αντιγόνη
Αντιγόνη

Η πολυβραβευμένη ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους αποσπώντας το Βραβείο Κριτικών Επιτροπών των Παιδιών (ηλικίας 13 ετών και άνω).

Τώρα προβάλλεται από τις 09/03 στους κινηματογράφους.

Πηγή: womantoc.gr