Αλλαγή πολιτικής στο όριο παιδιών στην Κίνα

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι κάθε ζευγάρι θα επιτρέπεται να έχει έως τρία παιδιά, σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής από το όριο των δύο παιδιών που ισχύει σήμερα, ύστερα από την ανακοίνωση στοιχείων που κατέδειξαν δραματική μείωση των γεννήσεων στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Η αλλαγή πολιτικής εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια  συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Νέα Κίνα).

Το 2016, η Κίνα κατήργησε την πολιτική του ενός παιδιού ―που ίσχυε για δεκαετίες και που αρχικά επιβλήθηκε για να ανακόψει την πληθυσμιακή έκρηξη― και την αντικατέστησε με το όριο δύο παιδιών. Η πολιτική αυτή μάλιστα του ενός παιδιού, είχε οδηγήσει στην εγκατάλειψη πολλών κοριτσιών σε ορφανοτροφεία με τους γονείς να κρύβουν τη γέννηση του παιδιού μέχρι να γεννηθεί αγόρι. Εξ ου και ο συνωστισμός στα κινεζικά οφανοτροφία.

Η πολιτική των δύο παιδιών πάντως δεν οδήγησε σε σταθερή αύξηση των γεννήσεων, καθώς το υψηλό κόστος ανατροφής παιδιών στις κινεζικές πόλεις αποθάρρυνε πολλά ζευγάρια από το να αποκτήσουν απογόνους.

«Για την περαιτέρω βελτίωση της πολιτικής γεννήσεων, (η Κίνα) θα εφαρμόσει την πολιτική που προβλέπει ότι ένα παντρεμένο ζευγάρι μπορεί να έχει τρία παιδιά», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua αναφορικά με τη συνεδρίαση.

Η αλλαγή πολιτικής θα συνοδευθεί με «υποστηρικτικά μέτρα, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της πληθυσμιακής δομής της χώρας μας» και μεταξύ άλλων «θα ανταποκρίνονται στη στρατηγική της χώρας για ενεργή διαχείριση της γήρανσης του πληθυσμού», ανέφερε το Xinhua, χωρίς να δίνει διευκρινίσεις για τα μέτρα αυτά.

Πηγή huffingtonpost.gr/