Ακρίβεια: Σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες αυξήθηκαν οι τιμές

Αυξήσεις που ψαλιδίζουν το εισόδημα των νοικοκυριών σημειώθηκαν στους δείκτες τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο του 2021, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής.

Το ζήτημα είναι τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, καθώς όλες οι εκτιμήσεις αλλά και τα δεδομένα που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τις πρώτες ύλες, το κόστος της ενέργειας και το μεταφορικό κόστος, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αναμένεται αύξηση. Ενδεικτικό είναι πως μέσα σε μια χρονιά, τα μεγαλύτερα ποσοστά ανόδου σημειώνουν οι τιμές σε λαχανικά, καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα. Τα στοιχεία που παρουσιάζει αναλυτικά ο «Φ» δίνουν μια γεύση σε ποια προϊόντα ή υπηρεσίες έχουν αυξηθεί οι τιμές και για ποιες έχουν μείνει σταθερές.

● Σύμφωνα με τον τομέα τροφίμων, στην κατηγορία ψωμί και δημητριακά οι αυξήσεις τον Αύγουστο σε ετήσια βάση ήταν: ρύζι 1,61%, αλεύρι και άλλα δημητριακά 6%, ψωμί 0,07%, προϊόντα φούρνου/ ζαχαροπλαστείου οι τιμές παρέμειναν σταθερές. Αυξήσεις σημειώθηκαν πίτσα και πίτα 1,82%, ζυμαρικά 2,17%, δημητριακά πρωινού 2,61%.

● Στην κατηγορία κρέας, οι αυξήσεις τον Αύγουστο με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή είναι: βοδινό και μοσχάρι 1,62%, χοιρινό 0,49%, αρνίσιο κατσικίσιο 1,75%, πουλερικά 0,68%, άλλα κρέατα 3,52%, αποξηραμένο, αλατισμένο και καπνιστό -3,08%.

● Στην κατηγορία ψάρια, η  πορεία των τιμών τον Αύγουστο σε ετήσια βάση ήταν: φρέσκα ψάρια 1,01%, στα κατεψυγμένα ψάρια υπήρξε μείωση 6% και στα κατεψυγμένα θαλασσινά 8%.

● Στην κατηγορία γάλα, τυριά και αυγά η πορεία των τιμών ήταν: μείωση 0,13% στην τιμή στο φρέσκο γάλα ολόπαχο και παρέμειναν σταθερές στο φρέσκο γάλα με χαμηλά λιπαρά. Στο διατηρημένο γάλα η τιμή είναι μειωμένη 1,14%, στο γιαούρτι η τιμή είναι αυξημένη 0,19% και στο τυρί η μείωση είναι 0,23%.

● Στην κατηγορία έλαια και λίπη οι τιμές στο βούτυρο ήταν  μειωμένες 3,88%, στην μαργαρίνη, στο ελαιόλαδο η αύξηση σε ετήσια βάση ήταν 0,94%.

● Στα φρέσκα λαχανικά εκτός πατατών και άλλων βολβών η αύξηση στις τιμές τον Αύγουστο με βάση το δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν 54%, στα κατεψυγμένα λαχανικά εκτός πατατών η αύξηση ήταν 75%, αποξηραμένα λαχανικά και άλλα διατηρημένα ή μεταποιημένα λαχανικά η άνοδος ήταν 2,13%, στις πατάτες η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν 45,10%.

  • Στην κατηγορία μη αλκοολούχα ποτά, η τιμή του καφέ τον Αύγουστο σε σύγκριση με πέρυσι παρέμεινε σχεδόν σταθερή όπως και για το τσάι.

● Οι τιμές στα μεταλλικά νερά και νερά πηγής με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν μειωμένες κατά 0,8%, στα αναψυκτικά υπήρξε αύξηση 0,66%, στους χυμούς φρούτων και λαχανικών η μείωση ήταν 1,28%. Στην μπύρα η τιμή  μειώθηκε κατά 0,30% και στα οινοπνευματώδη και λικέρ κατά 0,59%. Στο κρασί από σταφύλια η μείωση της τιμής ήταν 0,86%.

● Στον τομέα της ένδυσης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στα ενδύματα για άντρες σημείωσε άνοδο 2,09% και για τις γυναίκες σημείωσε πτώση 4,36%. Στα ενδύματα για βρέφη και για παιδιά ως 13 ετών ο δείκτης τιμών σημείωσε αύξηση 1,43% και στον καθαρισμό ενδυμάτων παρέμεινε σταθερός. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για είδη υπόδησης για άνδρες σημείωσε άνοδο 0,27% και για γυναίκες πτώση 4,65%.

● Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στα φαρμακευτικά προϊόντα αυξήθηκε 1,42%, στα διορθωτικά γυαλιά και φακούς επαφής η μείωση ήταν 0,91% και στις οδοντιατρικές υπηρεσίες παρέμεινε σταθερός.

● Στις υπηρεσίες μεταφορών ο δείκτης τιμών καταναλωτή για διεθνείς πτήσεις αυξήθηκε 5,88%, παρέμεινε σταθερός στις οδικές μεταφορές επιβατών.

 ● Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για εστιατόρια, καφετέριες και κέντρα χορού αυξήθηκε 1,02% και για φαστ φουντ και υπηρεσίες take away φαγητού 1,63%.

Πηγή philenews.com

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news