Αγία Σοφία: Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε τη μετατροπή της σε τζαμί

Την κίνηση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, καταδίκασε το Συμβούλιο της Ευρώπης. Την ίδια ώρα, και ενώ απομένουν λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης κατά την οποία αναμένεται να αποφασιστούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε το πρωί της Παρασκευής, στην Αγία Σοφία για την καθιερωμένη προσευχή.

Η επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας Ντόρα Μπακογιάννη σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο αναφέρει ότι τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή αντιπροσωπεία εδώ και μήνες ευαισθητοποιούν και κινητοποιούν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την αξία της Αγιάς Σοφιάς, ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, συμβόλου θρησκευτικής ελευθερίας και ειρηνικής συνύπαρξης πολιτισμών, θρησκειών και λαών.

«Στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η μονομερής απόφαση της Τουρκίας καταδικάστηκε ως απαράδεκτη και ακατανόητη, ως μία κίνηση διχασμού και διακρίσεως που αντιβαίνει σε όλες της αρχές του Συμβουλίου.

Η Ευρώπη στέκεται απέναντι στην Τουρκία και τη συστηματική πολιτική παραβίασης δημοκρατικών αρχών και αξιών», προσθέτει η κα Μπακογιάννη.

Για προσευχή στην Αγία Σοφία ο Ερντογάν

Για την καθιερωμένη προσευχή στην Αγία Σοφία μετέβη το πρωί της Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος.

Όπως μεταδίδει η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα YeniSafak – η οποία παρουσιάζει σχετική φωτογραφία- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέβη στο τζαμί της Αγίας Σοφίας (όπως την αποκαλεί) για να προσευχηθεί.

Η εφημερίδα δημοσίευσε μάλιστα και βίντεο από την προσέλευση του Τούρκου προέδρου, τον οποίο υποδέχτηκε ο ιμάμης.

Ο Ερντογάν έφτασε με θωρακισμένο όχημα και πομπή ασφαλείας πολλών αυτοκινήτων, ενώ μεγάλος αριθμός ανδρών ασφαλείας δημιούργησαν κλοιό γύρω από τον πρόεδρο.

Πηγή cnn.gr/