Έπαρχος Πάφου: Kαλεί σε έλεγχο στατικής επάρκειας κτηρίων

Δεν αναφέρθηκαν ζημιές μετά τη νέα σεισμική δόνηση στην επαρχία Πάφου, πλην μίας αναφοράς στην Εμπα για ρωγμές, η οποία θα αξιολογηθεί, δήλωσε η Έπαρχο Πάφου Μαίρη Λάμπρου. Σημείωσε ωστόσο ότι η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες παλιών οικοδομών να ελέγχουν τη στατική επάρκεια των οικοδομών με προσοντούχους μηχανικούς σε περίπτωση που υπάρχουν κάποια προβλήματα που χρονολογούνται.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η κ. Λάμπρου ανέφερε πως από το  2012 ,“εφαρμόζονται οι ευρωκώδικες και εμείς ελέγχουμε και οι επιβλέποντες μηχανικοί είναι υπεύθυνοι να ελέγχουν την αντισεισμικότητα των κτιρίων των νέων”, σημειώνοντας πως “επιβάλλονται όροι”.

Πρόσθεσε ακόμη πως υπάρχουν περιοχές με κάποια εδαφολογικά προβλήματα που τους προσδιορίζει το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης και εκεί ζητούνται με την άδεια οικοδομής γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες. Οπότε, όπως εξήγησε, οι ασφαλιστικές δικλείδες υπάρχουν για τις πιο πρόσφατες οικοδομές.

Η κ. Λάμπρου αναφερόμενη στη νέα σεισμική δραστηριότητα είπε, πως είναι γνωστό ότι χτες σημειώθηκε ο σεισμός λίγα λεπτά μετά τις 23:00  και ήταν ισχύος 5,1 στην κλίμακα Ρίχτερ, προσθέτοντας πως αυτός ήταν αισθητός σε ολόκληρη την Επαρχία Πάφου.

Το επίκεντρο, συνέχισε, ήταν στην ίδια περιοχή με τους προηγούμενους σεισμούς, δηλαδή 53 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πόλης Χρυσοχούς, στη θαλάσσια περιοχή. 

Από την ίδια ώρα χθες, συνέχισε, “είχαμε επικοινωνία με την Πολιτική Άμυνα στα κεντρικά τους γραφεία δεν έχουν αναφερθεί οποιεσδήποτε ζημιές”.

Επεσήμανε ωστόσο πως σήμερα το πρωί είχαν αναφορά για μια περίπτωση στην Έμπα για ρωγμές. Φυσικά, τόνισε, σε τέτοιες περιπτώσεις φαίνεται να προϋπήρχαν προβλήματα, δεν υπήρξε κάτι γενικευμένο. 

Ανακοίνωσε ακόμη πως αυτή την περίπτωση για την οποία έγινε αναφορά, θα επισκεφτούν οι τεχνικές υπηρεσίες για αξιολόγηση. 

Είναι γνωστό  είπε, ότι στις 11/1/22 υπήρχε πιο δυνατή σεισμική δόνηση των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στις 28/1/22  4,5 Ρίχτερ, σημειώνοντας πως υπάρχει μια σεισμική δραστηριότητα την οποία αρμόδιο να αξιολογήσει είναι το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης. Φαίνεται όμως να είναι κάποιοι μετασεισμοί, κατέληξε.

Πηγή philenews.com

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news