Ένα παραμύθι μας διδάσκει την αγάπη

Τα παραμύθια έχουν τεράστια παιδαγωγική και μορφωτική αξία για τα παιδιά, και όταν μπορείς να αφουγκραστείς την ψυχή τους και να μπεις στο δικό τους κόσμο, τότε είναι εφικτό να μεταδόσεις σημαντικά μηνύματα και αξίες. Αυτό κατάφεραν να πετύχουν οι συγγραφείς του παιδικού βιβλίου «Όταν Αγαπάς», Μαρία Κρέμμα Μότη και Άντρη Κρητικού Ζάνη.   

Το βιβλίο περιλαμβάνει τρεις αυτοτελείς ιστορίες με δυνατά μηνύματα. Όταν αγαπάς μπορείς να κάνεις πολλά!

 Ο Οκτάβιος ένα πλούσιο χταπόδι που ζει στο βυθό της θάλασσας, αποφασίζει την ημέρα των γενεθλίων του, να χαρίσει και τα οκτώ του παπούτσια στους φίλους του που τα έχουν ανάγκη = ΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Ο Καρχαντίνος, ένας αλλιώτικος καρχαρίας, βρίσκει την ευκαιρία να κάνει την αδυναμία του δύναμη και να κερδίσει την αποδοχή των φίλων του = ΑΠΟΔΟΧΗ.

Η Λίτσα, μια φαντασμένη αγελάδα συμπεριφέρεται με πολύ εγωιστικό τρόπο στα υπόλοιπα ζώα της φάρμας. Τι θα γίνει άραγε όταν χρειαστεί την βοήθειά τους; Θα την συγχωρέσουν οι φίλοι της = ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ.

Η συγγραφική τους δράση, άρχισε εδώ και αρκετά χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2007 εκδώσαν  το πρώτο τους βιβλίο με τίτλο: «Η Φαντασμένη Αγελάδα και άλλα παραμύθια», όπου όλα τα έσοδα δόθηκαν για τον εξοπλισμό της αίθουσας απασχόλησης των παιδιών, που νοσηλεύονταν στο Παιδιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου Αμμοχώστου. Έπειτα, το 2017 εκδόθηκε το δεύτερο τους βιβλίο με τίτλο: «Στη Χώρα των Μπούκληδων», όπου ήταν αφιερωμένο σε όλους εκείνους τους μικρούς ήρωες, που παλεύουν καθημερινά με τον καρκίνο. Τα έσοδα δόθηκαν σε οικογένειες, που μέλη της ασθενούσαν. Μετέπειτα, το 2021, εκδόθηκε το παραμύθι «Όταν Αγαπάς», που και πάλι είχε φιλανθρωπικό σκοπό. Για την υλοποίηση της μακρόχρονης αυτής προσφοράς, έχουν δίπλα τους μια αξιόλογη ομάδα εθελοντών. Τους μουσικούς παραγωγούς Ανδρέα Ζαμπά και Στέλιο Παναγόπουλο, τις εικονογράφους Αντωνία Μιχαήλ, Μαργαρίτα Αναστασίου, Γεωργία Φειδία και Βασούλα Φραντζέκου.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, έπειτα από αξιολόγηση που πραγματοποίησε με την συμμετοχή επιθεωρητών Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης, αποφάσισε τη συμπερίληψη του βιβλίου τους, στις βιβλιοθήκες των σχολείων. Πρόσφατα το θέατρο ΜΑΣΚΑΡΙΝΙ, με την δημοσιοποίηση του έργου τους, έκφρασε την επιθυμία να ανεβάσει σε διαδραστική θεατρική παράσταση τις ιστορίες του παραμυθιού. Η παράσταση έφτασε στο ρεκόρ των εκατόν παραστάσεων, σε όλα τα σχολεία της Κύπρου, με περισσότερους από έξι χιλιάδες θεατές, από το Φεβρουάριο  μέχρι τον Αύγουστο του 2023. Μετά από πρόταση των διευθυντών του Θεάτρου ΜΑΣΚΑΡΙΝΙ, τον κύριο Μάρκο Ιούλιο Δρουσιώτη και Πέτρο Κονόμου, η συνεργασία τους θα συνεχιστεί με την προβολή της παράστασης «Στη Χώρα των Μπούκληδων».

Όλη αυτή η προσπάθεια στηρίζεται από την αγάπη του παιδικού κοινού αλλά και από τους χορηγούς που για τόσα χρόνια είναι αρωγοί στο έργο των συγγραφέων.