Ένας ένας εγκαταλείπουν την Λιζ Τρας – Δύο παραιτήσεις και αρνητικές δημοσκοπήσεις

Ακόμα μία αποχώρηση από την κυβέρνηση Τρας, μετά την παραίτηση της υπεύθυνης για την κομματική πειθαρχία

Η Συντηρητική βουλευτής, Γουέντι Μόρτον, που ήταν η αρμόδια για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας, υπέβαλε την παραίτησή της από την κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun.

Η Μόρτον είχε στηρίξει τη Λιζ Τρας το καλοκαίρι, όταν διεκδικούσε την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία. Αμέσως μετά τη νίκη της, η Τρας την διόρισε υπεύθυνη της κομματικής πειθαρχίας (chief whip).

Παραίτηση με αιχμές κατά Λιζ Τρας

Νωρίτερα την Τετάρτη, την παραίτησή της υπέβαλε η Σουέλα Μπρέιβερμαν, εκφράζοντας τις ανησυχίες της για την κατεύθυνση της κυβέρνησης της Λιζ Τρας.

«Η δουλειά της κυβέρνησης βασίζεται στο να αναλαμβάνουν οι άνθρωποι την ευθύνη για τα λάθη τους. Το να συνεχίζουμε σαν να μην βλέπουν όλοι τι έχουμε κάνει και να ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα διορθωθούν “μαγικά” δεν είναι σοβαρή πολιτική» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή παραίτησής της.

Η ίδια ισχυρίστηκε ότι έστειλε ένα επίσημο έγγραφο από το προσωπικό της ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, κάτι που ήταν αντίθετο με τους κανόνες, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση της Λιζ Τρας λέγοντας ότι «αθέτησε βασικές υποσχέσεις για τις οποίες είχε δεσμευθεί στους ψηφοφόρους».

Η Σουέλα Μπρέιβερμαν ανέλαβε μία από τις κορυφαίες θέσεις στη βρετανική κυβέρνηση, με αρμοδιότητες που περιλάμβαναν την εποπτεία των βρετανικών συνόρων, την αστυνόμευση και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η 42χρονη Brexiteer υποστήριξε σθεναρά τα αμφιλεγόμενα σχέδια για την επιστροφή αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα.

Ο Γκραντ Σαπς είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, μετά την παραίτηση της Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Με την συγκεκριμένη επιλογή, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας στέλνει επίσης ένα μήνυμα ενότητας, αφού ο Γκραντ Σαπς είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ για την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Ο 54χρονος Γκραντ Σαπς έχει διατελέσει υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

«Καταψηφίζουν» οι δημοσκοπήσεις

Περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι η Λιζ Τρας θα πρέπει να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και το 80% κατηγορούν την κυβέρνηση για το αυξανόμενο κόστος ζωής, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το Σαββατοκύριακο, το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε στο ινστιτούτο Ipsos ότι η Τρας θα πρέπει να παραιτηθεί, με μόλις το 20% να εκφράζει αντίθετη άποψη.

Τους μήνες πριν την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία το ποσοστό των Βρετανών ψηφοφόρων που εκτιμούσε ότι θα πρέπει να αποχωρήσει από τον θώκο κυμαινόταν σε αντίστοιχα επίπεδα, μεταξύ του 50% και του 59%.

Μόνο το 13% των ερωτηθέντων απάντησε ότι πιστεύει πως η Τρας είναι πιθανό να κερδίσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Εξάλλου στα προβλήματα της Βρετανίδας πρωθυπουργού προστίθεται και το γεγονός ότι μόλις το 14% των ερωτηθέντων εκτιμά πως ο νέος υπουργός Οικονομικών θα βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της χώρας. Το 35% δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία διαφορά μετά τον διορισμό του Τζέρεμι Χαντ, ενώ το 27% σημείωσε ότι θα αλλάξει την κατάσταση προς το χειρότερο.

Το μοναδικό θετικό στοιχείο για τους Συντηρητικούς είναι ότι οι Βρετανοί εξακολουθούν να είναι διχασμένοι σχετικά με το αν οι Εργατικοί έχουν ένα καλό σχέδιο για την οικονομία.

Το 40% δήλωσε βέβαιο ότι η αντιπολίτευση έχει ένα καλό μακροπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο, ενώ το 47% είχε αντίθετη άποψη.

Ωστόσο μόλις το 17% εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο οικονομικό σχέδιο των Συντηρητικών, με το 74% να επισημαίνει ότι αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητά του.

Λιζ Τρας: Είμαι αγωνίστρια, δεν έχω μάθει να παραιτούμαι

Αψηφώντας το καλεσμα πλήθους βουλευτών των Τόρις για αποχώρηση, μετά τη στροφή 180 μοιρών για την οικονομική πολιτική, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας δήλωσε: «Είμαι μαχήτρια και όχι ρίψασπις».

Tη συγκεκριμένη απάντηση έδωσε σε ερώτηση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ στην Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με το αν θα παραμείνει στην εξουσία.

«Ενήργησα υπέρ του εθνικού συμφέροντος για να εξασφαλίσω ότι θα έχουμε οικονομική σταθερότητα», είπε ακόμη η Λιζ Τρας.

Tα πυρά της αντιπολίτευσης δέχθηκε η Συντηρητική πρωθυπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων, μιλώντας για πρώτη φορά στους βουλευτές μετά την απόσυρση των οικονομικών μέτρων που είχε εξαγγείλει και την αποπομπή του «αρχιτέκτονα» του μίνι προυπολογισμού, Κουάσι Κουρτένγκ.

Όπως αναφέρει το BBC, o βουλευτής των Εργατικών Τζάστιν Μάντερς ήταν ο πρώτος που ζήτησε τα… ρέστα από την Λιζ Τρας:

«Γιατί η πρωθυπουργός δεν ήρθε στη Βουλή των Κοινοτήτων να ζητήσει συγγνώμη για την ”κατάρρευση της οικονομίας”; Μπορεί να μας πει γιατί καρατόμησε τον υπουργό Οικονομικών ενώ εκείνη παρέμεινε στη εξουσία;»

Η Τρας απάντησε ότι έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη, ότι παραδέχτηκε πως έχει κάνει λάθη κι ότι θα συνεχίσει το έργο της.

Απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο παραίτησης, μίλησε για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πακέτο, που θα εστιάζει σε τρία σημεία και θα ανακοινωθεί πριν από τις 31 Οκτωβρίου.

H Συντηρητική πρωθυπουργός δεσμεύτηκε επίσης ότι θα αυξήσει τις συντάξεις με βάση τον πληθωρισμό.

«Είμαι απολύτως αφοσιωμένη στην αύξηση των συντάξεων, με βάση τον πληθωρισμό», δήλωσε η Λιζ Τρας και πρόσθεσε: «Είμαι αγωνίστρια , δεν έχω μάθει να παραιτούμαι».

Επιπλέον, διαβεβαίωσε τους Βρετανούς βουλευτές ότι η χώρα της θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρών των Ουκρανών.

«Μία από τις πρώτες ενέργειες της πρωθυπουργίας μου είναι να διασφαλίσω ότι η στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί κανονικά .Οι Ουκρανοί μπορούν να κερδίσουν, θα κερδίσουν και πρέπει να κερδίσουν», τόνισε η πρωθυπουργός της Γηραιάς Αλβιώνας.

Πηγή: ΚΥΠΕ / cnn.gr / protothema.gr