Άσκηση ΟΥΚάδων με αμερικανούς SEALS

Κοινή εκπαίδευση πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής η Μονάδα Υποβρύχιων καταστροφών της Εθνικής Φρουράς και η αντίστοιχη ομάδα των NAVY SEALS, με πλάνο ανακατάληψης πλοίου. 

Το σενάριο της άσκησης αφορά σε αντιτιθέμενη νηοψία και ανακατάληψη πλοίου και πραγματοποιήθηκε στο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης «ΑΛΑΣΙΑ» της Εθνικής Φρουράς που είναι ελλιμενισμένο στο λιμάνι Λεμεσού.  

Κατά τη διάρκεια της άσκησης εφαρμόστηκαν τεχνικές διαδικασίες επιβίβασης και κατάληψης των ζωτικών χώρων του πλοίου καθώς και ανάληψη ελέγχου, διαχείριση προσωπικού και εξουδετέρωση απειλής.  

Την άσκηση παρακολούθησε ο Υπουργός Άμυνας συνοδευόμενος από την πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών.  

Σε δηλώσεις του ο Χαράλαμπος Πετρίδης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όσους συμμετείχαν στην άσκηση η οποία αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο για την ενδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ. Η σημερινή άσκηση, είπε, μεταξύ των ειδικών δυνάμεων των χωρών μας αποτελεί μέρος πολυάριθμών δραστηριοτήτων και δράσεων που έχουν αναπτυχθεί την τελευταία διετία, όπως η πρόσβαση κυπριων αξιωματικών σε στρατιωτικές σχολές στις ΗΠΑ, η μερική άρση του εμπάργκο, η δημιουργία του κέντρου CYCLOPS στην Κύπρο και ασκήσεων μικρής κλίμακας. Κύπρος και ΗΠΑ μοιράζονται κοινές επιδιώξεις και στρατηγική για την ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής.

«Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και αναδυόμενων κρίσεων. Πρόθεση μας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εμβάθυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ. Θέλω επίσης να τονίσω τη σημασία τέτοιου είδους και επιπέδου άσκησεων και εκπαίδευσης, όπως είδαμε δια ζώσης μεταξύ των ειδικών μας δυνάμεων, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη διαλειτουργικότητας και ικανότητας συνεργασίας για την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή». 

 Ευελπιστούμε, σημείωσε,  στο μέλλον σε παρόμοιες και περισσότερες συνεργασίες και κοινές ασκήσεις με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Εκφράζω τις ευχαριστίες και συγχαρητήρια μου σε όλα τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς και της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών για την άψογη παρουσία και επιτυχή άσκηση.

Πηγή philenews.com

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news