The Resolute: Η ιστορία του διασημότερου γραφείου της Αμερικής

The Resolute: Το διασημότερο «work station» της Αμερικής έχει συναρπαστικό παρελθόν και μια τεράστια ιστορία

Είναι ποτισμένο θάλασσα…

Πήρε το όνομά του από το βρετανικό πλοίο Resolute, το οποίο με εντολή της βασίλισσας Βικτώριας ταξίδεψε στην Αρκτική το 1852 για να εντοπίσει και να διασώσει το πλήρωμα του καπετάνιου Σερ Τζον Φράνκλιν, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί σε μια αποτυχημένη αποστολή εξερεύνησης. Το Resolute, με τη σειρά του, παγιδεύτηκε στους πάγους και το πλήρωμά του το εγκατέλειψε το 1854. Είχε όμως καλύτερη τύχη αφού το βρήκε το φαλαινοθηρικό του Αμερικανού James Buddington, ο οποίος το οδήγησε με ασφάλεια στις ΗΠΑ μόλις έλιωσαν οι πάγοι. Το πλοίο επισκευάστηκε στα αμερικανικά ναυπηγεία και στάλθηκε πίσω στη Βρετανία, σε μια περίοδο μάλιστα που οι σχέσεις Βρετανίας-Αμερικής ήταν τεταμένες. Η βασίλισσα το θεώρησε χειρονομία καλής θέλησης, την οποία μερικά χρόνια αργότερα φρόντισε να ανταποδώσει.

Το Resolute «δένει» στον Λευκό Οίκο

Όταν το πλοίο αποσύρθηκε το 1879, η Βικτώρια παρήγγειλε την κατασκευή ενός γραφείου από την ξυλεία του πλοίου. Έναν χρόνο αργότερα, το γραφείο φτάνει στην Αμερική και στον πρόεδρο Ράδερφορντ Χαίηζ, τον πρώτο του «ιδιοκτήτη». Ήταν το ευχαριστήριο δώρο της στη χώρα που βοήθησε στη διάσωση της αποστολής του Φράνκλιν στην Αρκτική. Ο Χάιηζ βρήκε αρκετά «προεδρικό» το αριστοτεχνικά σκαλισμένο και βαρύ έπιπλο και το τοποθέτησε στο ιδιωτικό γραφείο του προέδρου μέσα στον Λευκό Οίκο.

Η πρώτη τροποποίηση

Το γραφείο τροποποιήθηκε για πρώτη φορά ώστε να καλύψει μια ιδιαίτερη ανάγκη του προέδρου Ρούσβελτ. Επειδή δεν ήθελε να φαίνονται τα μεταλλικά στηρίγματα που φορούσε στα πόδια του (έπασχε από πολιομυελίτιδα), ο Ρούσβελτ ζήτησε να καλύψουν το μπροστινό μέρος του γραφείου. Η ξύλινη φάσα που προστέθηκε ήταν ουσιαστικά μια «κρυφή» πορτούλα πάνω στην οποία ήταν σκαλισμένο το εθνόσημο των Ηνωμένων Πολιτειών (ο φαλακρός αετός). Δυστυχώς, ο Ρούσβελτ δεν έζησε για να δει ολοκληρωμένη την κατασκευή.

Ο Τζον Κένεντι θα το κάνει «διάσημο»

Το Resolute μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στον Οβάλ Γραφείο το 1961 ύστερα από εντολή του προέδρου Τζον Κένεντι – για την ακρίβεια η εντολή δόθηκε από την πρώτη κυρία, την Τζάκι Κένεντι. Εκείνη ανακάλυψε το ξεχασμένο ξύλινο γραφείο στις αποθήκες του Λευκού Οίκου και ζήτησε τη μεταφορά του στο Οβάλ γραφείο. (Ο Λευκός Οίκος οφείλει στη Τζάκι Κένεντι την αποκατάσταση μεγάλου μέρους των «θησαυρών» του).

Μέσα-έξω


Μετά τη δολοφονία του Κένεντι, το γραφείο θα ακολουθήσει την έκθεση της Βιβλιοθήκης του Κένεντι σε μια περιοδεία που κράτησε έναν χρόνο. Αργότερα θα μπει στη συλλογή του Μουσείου Σμισθόνιαν, όπου θα παραμείνει από το 1966 έως το 1977. Πριν γίνει αυτό, το έπιπλο είχε επιστρέψει ξανά στο ιδιωτικό προεδρικό γραφείο στον δεύτερο όροφο του Λευκού Οίκου και από κει στο γραφείο Τηλεοπτικών και Ραδιοφωνικών Μεταδόσεων στο ισόγειο, όπου χρησιμοποιήθηκε από τον πρόεδρο Άιζενχαουερ το 1952.

Ο πρόεδρος Κάρτερ απαίτησε την επιστροφή του στο Οβάλ γραφείο

Το γραφείο επιστρέφει στο Όβαλ Όφις κατόπιν αιτήματος του προέδρου Τζίμι Κάρτερ. Το βαρύ σκουρόχρωμο έπιπλο μετατρέπεται πια σε έναν προεδρικό «θεσμό» και ριζώνει στη θέση του. Εκεί θα το βρουν (και θα το αφήσουν) ο Ρόναλντ Ρέϊγκαν, ο Μπιλ Κλίντον, ο Τζορτζ Μπους (ο νεότερος), ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σχεδόν, γιατί κάποιος αδιαφόρησε για τους «θεσμούς»


Ο πατέρας Μπους, ωστόσο, έστειλε ξανά το γραφείο στην αποθήκη και για πέντε μήνες προτιμούσε ένα πιο λιτό και ταπεινό γραφείο, το γνωστό και ως γραφείο «C&O», καθώς ήταν το ένα από τα τέσσερα κομμάτια που κατασκευάστηκαν για τους ιδιοκτήτες των σιδηροδρόμων Chesapeake and Ohio Railway Co. γύρω στα 1920, οι οποίοι το δώρισαν αργότερα στον Λευκό Οίκο. Ο Μπους το χρησιμοποιούσε ως αντιπρόεδρος. Όταν εξελέγη πρόεδρος, δεν έβρισκε χρήση για το Resolute και το έστειλε στην αποθήκη.

Όπως στο σχολείο…


Οι φήμες θέλουν τον Ντικ Τσέινι, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Τζορτζ Μπους, να γράφει το όνομά του στο πάνω συρτάρι του γραφείου λίγο πριν λήξει η θητεία του. Τι ψυχή έχει, άλλωστε, να χαράξεις μερικές γραμμές με μελάνι σε ένα κειμήλιο 200 τουλάχιστον ετών;

Το κερασάκι στην τούρτα


Αν και ο Τσέινι φρόντισε να αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια του, ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα χρησιμοποίησε με πιο «casual» τρόπο… το αξίωμά του και έκανε τους Αμερικανούς να ανατριχιάζουν βλέποντας σε πολλές φωτογραφίες που κυκλοφορούσαν στον Τύπο τον πρόεδρό τους να ξεκουράζει, κατ’ επανάληψη, τα πόδια του πάνω στο ιστορικό έπιπλο. Τα Μέσα μιλούσαν περιφρονητικά για τους «ανάρμοστους» τρόπους του, από την άλλη αν αναλογιστεί κανείς πως το ξύλο του έχει επιζήσει ενός τρομακτικού ταξιδιού στην παγωμένη Αρκτική δυο αιώνες πριν, φθηνά τη γλίτωσε… 

Ο Ντόναλντ Τραμπ το «τραμπ-οποίησε»


Ένα τέτοιο σύμβολο εξουσίας δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο τον Ντόναλντ Τραμπ. Εκτός από τον πορτραίτο του Άντριου Τζάκσον (πρόεδρος της Αμερικής από το 1829 έως το 1837, θεωρείται ο ιδρυτής του Δημοκρατικού Κόμματος) που κρέμασε στο Οβάλ Γραφείο –οι πολιτικές τους εκστρατείες είχαν εκπληκτικές ομοιότητες–, ο Τραμπ συμπλήρωσε το Resolute με αξεσουάρ του γούστου του, δύο καρέκλες για τους επισκέπτες. «Άλλαξα τον τρόπο που λειτουργεί (η όλη κατάσταση)… κανείς δεν θυμάται να υπήρχαν ποτέ καρέκλες μπροστά από το γραφείο. Εγώ όμως έχω πάντα καρέκλες μπροστά από τα γραφεία μου για να κάθεται ο κόσμος». Και συνεχίζει: «συνήθως κάθονται στους καναπέδες. Αλλά μιλάμε για το Resolute. Είναι ένα φοβερό γραφείο με μια απίστευτη ιστορία. Πολλοί σημαντικοί πρόεδροι έκατσαν πίσω από αυτό το γραφείο».

Δεν υπάρχει μόνο ένα…


Το πρώτο –και πιο ξακουστό– Resolute βρίσκεται μέσα στο Οβάλ Γραφείο, όμως το ομώνυμο βρετανικό πλοίο ήταν ένα μεγάλο και η βασίλισσα στην πραγματικότητα είχε παραγγείλει την κατασκευή τριών γραφείων από την ξυλεία του. Το δεύτερο, λοιπόν, σαφώς μικρότερο και πιο λιτό σε σχέση με το «προεδρικό», βρίσκεται στο Μουσείου του Βασιλικού Ναυτικού από το 1980, ενώ το τρίτο, γνωστό και ως γραφείο της «Βασίλισσας Βικτώριας» ή γραφείο «Γκρίνελ» ήταν ένα γυναικείο σεκρετέρ που δώρισε η βασίλισσα στη χήρα του εμπόρου Χένρι Γκρίνελ, ως ευχαριστήριο δώρο για την οικονομική συνεισφορά του στις πολλές απόπειρες διάσωσης της αποστολής του Φράνκλιν.

Πηγή athensvoice.gr/