ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΙΑΣ ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΟΥ

Όταν εσείς ανεβαίνετε μερικούς ορόφους για να φτάσετε στη δουλειά σας, η Μαρία Ψαρά ανεβαίνει μερικές χιλιάδες πόδια. Η καθημερινότητά της απέχει πολύ από τη δική μας και στη συνέντευξη που ακολουθεί μας ξεναγεί στο επάγγελμα της, αυτό της αεροσυνοδού, μας εξηγεί για τις θυσίες που απαιτούνται αλλά και για τις χαρές και ευτυχίες που κερδίζει μέσα από αυτό το επάγγελμα.

Ένα κορίτσι μεγαλωμένο στο Παραλίμνι, πως βρέθηκε τελικά να μένει στο Ντουμπάι και να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο;

Η αρχή αυτού του όμορφου ταξιδιού ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια όταν αποφάσισα να πάω στην ημέρα καριέρας«Open Day»της Emirates! Ήμασταν γύρω στα τρακόσια άτομα εκ των οποίων οι δώδεκα περάσαμε στην τελική
συνέντευξη. Αρχικά ομολογώ πως ήταν μια αυθόρμητη απόφαση. Στη συνέχεια όμως, αφότου είχα περάσει όλα τα στάδια άρχισα να το σκέφτομαι πιο σοβαρά. Μετά από λίγες εβδομάδες με ειδοποίησαν να ξεκινήσω δουλειά. Στην αρχή ήμουν διστακτική, σκεφτόμουν πως δεν θα είναι εύκολο να αφήσω την οικογένεια και τους φίλους μου και να πάω μόνη μου σε μια άγνωστη χώρα. Από την άλλη, ήξερα πως ήταν μια καλή ευκαιρία και πως θα ήταν κρίμα να την αφήσω να πάει χαμένη. Ήμουν σε μεγάλο δίλλημα και η αδερφή μου ήταν αυτή η οποία με ενθάρρυνε να κάνω το μεγάλο βήμα. Θυμάμαι τα λόγια της, ακόμα τριγυρίζουν μέσα στο μυαλό μου: «Εννοείται πως θα πας! Το πολύ-πολύ αν δεν σου αρέσει μαζεύεις τα πράγματά σου και έρχεσαι πίσω στην Κύπρο!». Έτσι λοιπόν αποφάσισα να πάρω το ρίσκο και να μετακομίσω στο Ντουμπάι, κάτι που δεν έχω μετανιώσει ούτε για μια στιγμή. Αντιθέτως, κάνω μια δουλειά την οποία λατρεύω, μια «δουλειά-όνειρο» έτσι την αποκαλώ γιατί από τότε που έχω γίνει αεροσυνοδός νιώθω πως καθημερινά «ζω το όνειρο».

Γιατί επέλεξες μια ξένη και τόσο μακρινή εταιρεία και όχι μια ελληνική ή ευρωπαϊκή;

Η Emirates είναι μια από τις καλύτερες αεροπορικές εταιρείες ανά το παγκόσμιο με γρήγορη ανάπτυξη και πολλές ευκαιρίες προσωπικής επαγγελματικής ανέλιξης. Αυτοί ήταν οι κύριοι λόγοι για τους οποίους προτίμησα την συγκεκριμένη εταιρεία. Καθοριστικό ρόλο όμως έπαιξε και το γεγονός ότι πάντα ήθελα να δουλέψω στο εξωτερικό και η ιδέα να αποκαλώ το Ντουμπάι «σπίτι μου» με ενθουσίασε! Η συμφωνία, η οποία μου προσφέρθηκε ήταν πολύ ελκυστική και το να δουλέψω για μια κοσμοπολίτικη αεροπορική εταιρεία ήταν μια μοναδική πρόκληση. Τώρα οφείλω να ομολογήσω πως
είναι μια υπέροχη εμπειρία και νιώθω πολύ τυχερή για όλα όσα ζω τα τελευταία έξι χρόνια. Είναι πολύ ενδιαφέρον να δουλεύω με συναδέλφους από όλο τον κόσμο, ο καθένας να έχει διαφορετική κουλτούρα και να μιλά διαφορετική γλώσσα. Το περιβάλλον εργασίας με επηρεάζει θετικά και νιώθω πως έχω αναπτυχθεί σαν άτομο, βλέπω τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία και μαθαίνω τόσα πολλά κάθε μέρα. Η Emirates έχει πτήσεις σε περισσότερους από 150 προορισμούς στις έξι ηπείρους και το όνειρό μου να ταξιδέψω τον κόσμο γίνεται πραγματικότητα κάθε μέρα. Είμαι πολύ ευγνώμων για όλα και νιώθω πολύ περήφανη κάθε φορά που φοράω τη στολή μου!

Πως σας συμπεριφέρονται οι ντόπιοι στο Ντουμπάι; Ποια η θέση της γυναίκας σε μια μουσουλμανική χώρα; Τι συμβαίνει πραγματικά;

Το Ντουμπάι είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη με πληθυσμό από όλο τον κόσμο και η αντιμετώπιση μιας ξένης γυναίκας από τους ντόπιους δεν διαφέρει σε σχέση με το πως θα αντιμετωπιζόταν σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Πολλοί ξένοι οι οποίοι δεν έχουν επισκεφτεί το Ντουμπάι έχουν λανθασμένη αντίληψη σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει σε μια μουσουλμανική χώρα. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως άλλωστε και κάθε χώρα, έχουν τους δικούς τους νόμους κάτι το οποίο σέβομαι και τηρώ απόλυτα. Οι ντόπιοι σέβονται τις γυναίκες διαφόρων εθνικοτήτων και τις αντιμετωπίζουν αξιότιμα και χωρίς διακρίσεις.

Θυμάσαι κάποια παράξενη ιστορία μέσα στο αεροσκάφος (δύσκολη, αστεία, παράξενη συμπεριφορά επιβάτη κτλ);

Πριν από μερικά χρόνια δύο επιβάτες ταξίδευαν για μήνα του μέλιτος στις Μαλδίβες. Κατά τη διάρκεια της επιβίβασης εκπλάγηκα όταν είδα τη νεαρή κοπέλα να επιβιβάζεται στο αεροσκάφος φορώντας το νυφικό της! Πολλοί επιβάτες άρχισαν να χειροκροτούν το νιόπαντρο ζευγάρι το οποίο διασκέδαζε την κάθε στιγμή. Έβγαζαν συνεχώς φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της πτήσης δημιουργώντας μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα. Εμείς με τη σειρά μας σαν προσωπικό τους κάναμε μια μικρή έκπληξη έτσι ώστε η εμπειρία να τους μείνει αξέχαστη. Αναμφισβήτητα αυτή η πτήση ήταν πολύ ξεχωριστή και θα τη θυμάμαι σαν μια ωραία ανάμνηση.

Πως περνάς στις πόλεις που σταθμεύετε; Είναι συναρπαστικό; Έχεις όρεξη να τις ανακαλύψεις ή είσαι κουρασμένη; Μετά από τόσα ταξίδια νιώθεις ρουτίνα στην ίδια πόλη, όσο μεγάλη και αν είναι;

Κάθε φορά που ταξιδεύω σε νέο προορισμό νιώθω ενθουσιασμό, κάτι το οποίο θεωρώ ως το σημαντικότερο κίνητρο του επαγγέλματος. Μου αρέσει να εξερευνώ νέα μέρη, να μαθαίνω όσο περισσότερα πράγματα μπορώ για διάφορες κουλτούρες και κυρίως να δοκιμάζω παραδοσιακά φαγητά από όλο τον κόσμο. Σαφώς πολλές φορές νιώθω κουρασμένη μετά τις πτήσεις, αλλά ο ενθουσιασμός μου για να ανακαλύψω νέα μέρη μου δίνει ενέργεια! Όταν ταξιδεύω στην ίδια πόλη δεν νιώθω ρουτίνα. Αντιθέτως, μου αρέσει γιατί νιώθω πιο οικεία με αυτές τις πόλεις και έχω αποκτήσει ήδη κάποια αγαπημένα μέρη στα οποία μου αρέσει να συχνάζω. Επιπλέον, όσες φορές και αν ταξιδέψω σε έναν προορισμό πάντα υπάρχουν νέοι τόποι για να επισκεφθώ επομένως είναι αδύνατον να νιώσω ρουτίνα.

Αγαπημένος σου προορισμός;

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω μόνο έναν προορισμό. Οι τρεις αγαπημένες μου πόλεις είναι η Νέα Υόρκη, το Ρίο Ντε Τζανέιρο και το Μόντε Κάρλο.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έχει να αντιμετωπίσει μια αεροσυνοδός;

Οι προκλήσεις του επαγγέλματος είναι πάρα πολλές οι οποίες γίνονται τρόπος ζωής με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα οι συνεχείς αλλαγές της χρονικής ζώνης και κλίματος είναι κάτι το οποίο μου φαινόταν πολύ δύσκολο στις αρχές όταν ξεκίνησα να πετάω. Όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο εύκολα προσαρμόζομαι σ’ αυτές τις αλλαγές και τώρα πλέον μετά από τόσα χρόνια πείρας λαμβάνω διάφορα μέτρα για να αποτρέψω το jetlag. Τα ιατρικά περιστατικά θα έλεγα πως είναι οι πιο δύσκολες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε καθημερινά στις πτήσεις. Όλοι οι αεροσυνοδοί έχουμε εκπαιδευτεί σε διάφορους τομείς έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Από τα πιο απλά περιστατικά όπως ένα κρυολόγημα μέχρι τα πιο ακραία όπως για παράδειγμα μια γέννα εν ώρα πτήσης ή ανακοπή καρδίας.

Πόσο σου λείπει η Κύπρος; Πως περνάς εκεί τον ελεύθερο χρόνο σου εδώ;

Παρόλο που έρχομαι στην Κύπρο αρκετά συχνά, θα έλεγα πως μου λείπει περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες. Μου λείπουν οι βόλτες στις παραλίες μέχρι τη δύση του ήλιου, η οικογένειά μου, οι φίλοι μου και το φρέσκο σπιτικό φαγητό της μαμάς! Κάθε φορά που έρχομαι στην Κύπρο προσπαθώ να περνώ όσο περισσότερο χρόνο μπορώ με την ανιψιά μου η οποία είναι η μεγάλη μου αδυναμία και μου λείπει αφάνταστα! Κατά τη διάρκεια της μέρας μου αρέσει να πηγαίνω στην παραλία. Είναι η αγαπημένη μου συνήθεια η οποία με ηρεμεί, με αναζωογονεί και μου «γεμίζει τις μπαταρίες». Τα βράδια ως συνήθως πηγαίνω για δείπνο με τους φίλους μου και τους χειμερινούς μήνες μαζευόμαστε σε σπίτια φίλων και βλέπουμε ταινίες.

Πως μας βλέπουν οι ξένοι και τι λένε για εμάς όταν έρχεστε Κύπρο;

Οι ξένοι λατρεύουν την Κύπρο γεγονός το οποίο με χαροποιεί ιδιαίτερα. Οι όμορφες παραλίες μας, τα αξιοθέατα, η κουλτούρα και η ιστορία μας είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους επισκέπτονται το νησί μας. Κάθε φορά που μου λένε πόσο τους εντυπωσιάζει η φυσική ομορφιά της χώρας μας, η φιλοξενία που έχουμε σαν λαός και η κυπριακή κουζίνα, αναμφισβήτητα νιώθω περήφανη για τον τόπο μας.

Τι θα έλεγες σε κάποιο νέο κορίτσι που θα ήθελε να ακολουθήσει το παράδειγμά σου;

Είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής και θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε κάθε νεαρή κοπέλα που θα ήθελε να ακολουθήσει το επάγγελμα της αεροσυνοδού. Εκτός από το ότι ταξιδεύεις σε όλο τον κόσμο, έχεις την ευκαιρία να αλληλεπιδράσεις με ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων, να διευρύνεις τους ορίζοντές σου και επομένως να εξελιχθείς σαν άτομο.

Τι είναι ταξίδι για εσένα;

Ταξίδι για μένα είναι ζωή. Είναι κάτι το οποίο μου δίνει έμπνευση, ενέργεια και με κάνει να συνεχίσω να ονειρεύομαι. Κάθε ταξίδι και κάθε προορισμός είναι μια μοναδική εμπειρία η οποία μου προσφέρει τόσα πολλά. Έχω ταξιδέψει σε χώρες οι οποίες δεν ήξερα καν πως υπήρχαν στο χάρτη και έχω ζήσει στιγμές τις οποίες δεν φανταζόμουν πως θα ζούσα ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα! Είμαι ευγνώμων για όλα όσα μου προσφέρει η δουλειά μου και εκτιμώ όλες τις στιγμές τις οποίες ζω καθημερινά σ’ αυτό το «ταξίδι». Τις όμορφες αλλά και τις πιο απαιτητικές γιατί αυτές με
κάνουν να είμαι πιο δυνατή και να αντιμετωπίζω με αυτοπεποίθηση την κάθε πρόκληση. Τέλος, ταξίδι για μένα είναι το «οξυγόνο» μου, ο λόγος για τον οποίο είμαι συνεχώς με μια βαλίτσα στο χέρι, ο κύριος λόγος για τον οποίο κάνω αυτή τη δουλειά με πάθος και πολλή αγάπη, ο λόγος ο οποίος με κάνει να «ζω το όνειρο»!