Η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα του κόσμου

Σε λίγες ημέρες, στις 24 Οκτωβρίου, το παλαιότερο ποδοσφαιρικό κλαμπ στον κόσμο θα γιορτάσει τα 161 χρόνια ζωής του. Μόνο και μόνο αυτό φτάνει για να αποτελεί μέλος της ραχοκοκαλιάς της ιστορίας του ποδοσφαίρου. Γιατί πολλές άλλες ομάδες δεν έχουν καταφέρει να μείνουν ζωντανές στο πέρασμα του χρόνου. Κι αν το έχουν κάνει, δεν το έχουν κάνει όπως η Sheffield F.C.

Όχι δεν πρόκειται ούτε για μια ομάδα που μετατράπηκε σε Sheffield United, ούτε σε Sheffield Wednesday. Είναι η τρίτη ομάδα του Sheffield, η μικρότερη αλλά και η παλαιότερη. Ιδρύθηκε το πολύ μακρινό 1857 από δυο άνδρες που πίστεψαν στην ομορφιά του παιχνιδιού: τους Nathaniel Creswick και William Prest.

Οι δυο αυτοί άντρες έγραψαν και τους πρώτους κανόνες του ποδοσφαίρου. Να φανταστείτε πως η Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ιδρύθηκε έξι χρόνια αργότερα! Και φυσικά, συμπεριέλαβε πολλούς από τους κανόνες του ποδοσφαίρου που είχε «θεσπίσει» η Sheffield F.C.

Το 1860, ιδρύθηκε μια γειτονική ομάδα, η Hallam, με το πρώτο ντέρμπι να είναι γεγονός τον ίδιο χρόνο, στις 26 Δεκεμβρίου. Το πρώτο ντέρμπι του κόσμου μνημονεύεται μέχρι και σήμερα, ως το αρχαιότερο παιχνίδι που έδωσε σημασία στην έννοια των γειτονικών «μαχών».

Οι κανόνες που δημιούργησε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ήρθαν σε σύγκρουση με τους «κανόνες του Sheffield», τις οποίες ακολουθούσαν οι ομάδες της περιοχής, που έφταναν τις 15 το 1862. Η Sheffield F.C. αρνήθηκε να αλλάξει του κανόνες, μέχρι και το 1878. Όπως επίσης αρνήθηκε να κάνει την ομάδα επαγγελματική το 1885, όταν τα περισσότερα κλαμπ, έπαψαν να είναι ερασιτεχνικά.

Η άρνηση της παρέμεινε και έφτασε το 1893 να ζητήσει από την ομοσπονδία την ίδρυση ενός κυπέλλου μόνο για ερασιτεχνικά σωματεία. Το 1904, η Sheffield F.C. κατάφερε να το κερδίσει. Εδώ και 114 χρόνια, είναι και ο μοναδικός τίτλος της, αν και έχει πραγματικά πολλούς περισσότερους, κι ας μην έχουν την μορφή κυπέλλου.

Οι αξίες της ομάδας είναι οι ίδιες εδώ και ενάμισι αιώνα. Αξιοπρέπεια, σεβασμός και βαρύτητα στην κοινότητα. Και είναι αυτές οι αξίες που δίδαξε, οι οποίες συνέβαλαν αρκετά στο να γίνει το ποδόσφαιρο ο «βασιλιάς των σπορ». Υπάρχει πιο σημαντικός τίτλος από αυτόν;

Σήμερα, η Sheffield F.C. αγωνίζεται στην Nothern Premier League, κάτι σαν να λέμε, 7η κατηγορία της Αγγλίας. Μάλλον, δεν έχει σημασία που αγωνίζεται. Σημασία έχει ότι αγωνίζεται αδιάκοπα για 161 χρόνια. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Και πως μαζί με την Ρεάλ Μαδρίτης είναι οι μοναδικές δυο ομάδες στον κόσμο που έχουν τιμηθεί με το Έπαθλο της Τιμής της FIFA (FIFA Order Of Merit). Η Sheffiled F.C. μπορεί να μην έχει μεγάλη τροπαιοθήκη με… ασημικά, αλλά έχει μερικούς τίτλους που δύσκολα μπορούν να κατακτήσουν τα πιο μεγάλα και δημοφιλή σωματεία στον κόσμο.