Πώς μπορείτε να κάνετε την νέα χρονιά καλύτερη από την περσινή

Δεν χρειάζεται να αλλάξετε ριζικά τη ζωή σας προκειμένου να είστε ευτυχισμένοι το 2019. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Το Business Insider συγκέντρωσε επτά μικρές αλλαγές, που όλες διαρκούν λιγότερο από δέκα λεπτά, και μπορούν να σας κάνουν πιο ευτυχισμένους, υγιείς και παραγωγικούς.

1. ΚΑΤΑΓΡΑΨΤΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΑΣ
Η διαδικασία γραψίματος είναι πολύ πιο σημαντική από το τελικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, το να έχετε ένα ημερολόγιο σας επιτρέπει να βγάλετε από το μυαλό σας τους φόβους και τις ανησυχίες σας έτσι ώστε να σταματήσετε να επικεντρώνεστε σε αυτές.

2. ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΠΙΒΑΤΕΣ ΣΑΣ
Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2014 στο Journal of Experimental Psychology έδειξε ότι οι άνθρωποι είναι πολύ πιο χαρούμενοι κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους προς τη δουλειά όταν συζητούν με κάποιον άλλο επιβάτες.

3. ΤΡΑΒΗΞΤΕ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ
Η ιδέα πίσω από αυτό είναι ότι σας αποτρέπει από το να κάνετε θλιβερές ή αγχωτικές σκέψεις, καθώς είστε απορροφημένοι στο να ψάχνετε για κάτι εξαιρετικά όμορφο κατά τη διάρκεια της διαδρομής σας. Είναι, επομένως, ενός είδους διαλογισμός: Αντί να εστιάζετε στην αναπνοή σας, εστιάστε στον κόσμο γύρω σας.

4. ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΚΑΤΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Είναι σημαντικό το να θέτετε την θετικότητα σε προτεραιότητα ή να δομείτε την ημέρα σας με τέτοιο τρόπο ώστε να περιλαμβάνει δραστηριότητες που θα σας κάνουν χαρούμενους. Αυτό μπορεί να είναι μια έξοδος με φίλους, μαγειρική ή μια βόλτα στη φύση. Η ιδέα πίσω από αυτό είναι να κάνετε κάτι που σας χαροποιεί καθημερινά, και όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα.

5. ΘΕΣΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
Είναι δελεαστικό το να σπαταλάτε ώρες αφότου γυρίσετε μετά τη δουλειά στο σπίτι- είστε κουρασμένοι και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες που πρέπει να τηρήσετε. Όμως, σύμφωνα με την συγγραφέα Laura Vanderkam είναι καλό το να έχετε μια απλή προτεραιότητα τα απογεύματα μετά τη δουλειά. Αυτό μπορεί να είναι το να πάτε μια βόλτα, να μιλήσετε με έναν φίλο, να διαβάσετε 100 σελίδες από ένα βιβλίο ή να πάτε γυμναστήριο. «Είναι πολύ εύκολο να γυρίσετε από την δουλειά και να μην κάνετε τίποτα. Αλλά έχετε μερικές ώρες τότε, που θα είναι χαμένες αν δεν τις αξιοποιήσετε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

6. ΕΞΕΤΑΣΤΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΑΝΑΘΕΣΕΤΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΜΙΑ ΑΓΓΑΡΕΙΑ
Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, βρήκε ότι οι άνθρωποι που ξοδεύουν χρήματα για να εξοικονομήσουν χρόνο τείνουν να είναι πιο χαρούμενοι από αυτούς που δεν λειτουργούν έτσι. Επομένως, θα είναι καλό να εξετάσετε (αν φυσικά το επιτρέπουν τα οικονομικά σας) να προσλάβετε μια καθαρίστρια ή να παραγγέλνετε μερικές φορές απ’ έξω αντί να μαγειρεύετε

7. ΚΑΤΑΓΡΑΨΤΕ ΤΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΣΤΕ ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ
Η άσκηση αυτή αναπτύχθηκε από τον ψυχολόγο Martin Seligman και τους συνεργάτες του και λειτουργεί ως εξής. Κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε σημειώστε τρία πράγματα που πήγαν καλά για εσάς, μαζί με μια εξήγηση για ποιο λόγο πήγαν καλά. Τα καλά πράγματα μπορεί να είναι από πολύ μικρά, όπως το ότι ο σύντροφός σας πέταξε τα σκουπίδια, από πιο μεγάλα, όπως το ότι πήρατε προαγωγή. Σύμφωνα με τα ευρήματα του Seligman και των συνεργατών του, οι άνθρωποι που έκαναν αυτή την άσκηση αισθάνονταν πιο χαρούμενοι με το πέρας έξι μηνών.

fortunegreece