Πέντε νέα νησιά βγήκαν στην επιφάνεια με το λιώσιμο των παγετώνων

Πέντε νέα νησιά στην Αρκτική ανακαλύφθηκαν μετά το συνεχές λιώσιμο των παγετώνων, ενημέρωσε το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας που διοργάνωσε αποστολή στην περιοχή.

Η ονομασία τους δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, ενώ όπως τονίζουν τα μέλη της ομάδας που ταξίδεψε στο σημείο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ήταν κρυμμένα κάτω από τους παγετώνες. Αυτά τουλάχιστον δήλωσε ο επικεφαλής του στόλου, Αλεξάντερ Μοισέφ.

«Η μεταβολή της θερμοκρασίας και οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο φυσικό τοπίο οδήγησαν στην αποκάλυψη των νησιών αυτών», είπε ο Μοισέφ σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα με έναν φανερά εκνευρισμένο θαλάσσιο ίππο να επιτίθεται στα μέλη της αποστολής έγινε viral.

«Ευτυχώς οι μήνες που ταξιδέψαμε εκεί ήταν η καλύτερη επιλογή, αφού είναι από τους πιο θερμούς του χρόνου. Ήμασταν τυχεροί γιατί καταφέραμε να προσεγγίσουμε μέρη της περιοχής στα οποία δεν θα είχαμε πρόσβαση άλλες εποχές του χρόνου», σημείωσε ο Ντενίς Κρετς, μέλος της ομάδας.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, το Υπουργείο Άμυνας από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν πέντε νησιά κοντά στη νήσο Βίζε.

Στο παρελθόν οι ειδικοί είχαν δει δορυφορικές εικόνες των νησιών αυτών, αλλά το ταξίδι αυτό -στο οποίο συμμετείχαν 60 άτομα- τους έφερε όντως σε επαφή με την πραγματικότητα.

Ο επικεφαλής της αποστολής διευκρίνισε πως τα ονόματα τους θα γίνουν γνωστά στο άμεσο μέλλον.

«Φυσικά, το κάθε νησί θα λάβει μια ονομασία, ωστόσο πρέπει να εξετάσουμε το θέμα», συμπλήρωσε.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως κατά την αποστολή τους επιβεβαίωσαν επίσης την ύπαρξη ενός νησιού που είχε χαρτογραφηθεί στο παρελθόν ως τμήμα του αρχιπελάγους Φρανζ Ζοζέφ Λαντ.

Πηγή impossible.works/