Να γιατί είναι τόσο ακριβές οι γόβες Louboutin

Τα ψηλοτάκουνα με τις χαρακτηριστικές κόκκινες σόλες είναι από τα παπούτσια που όλες θα ήθελαν να έχουν στις ντουλάπες τους αλλά λίγες έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν, δεδομένου ότι κοστίζουν από μερικές εκατοντάδες μέχρι αρκετές χιλιάδες δολάρια.

Γιατί όμως είναι τόσο ακριβό ένα ζευγάρι Louboutin;

Πέρα από το κόστος παραγωγής και τα ακριβά, ποιοτικά υλικά, οι γόβες Louboutin αποτελούν δείγμα status.

Ο σχεδιαστής, που έχει καταφέρει να κατοχυρώσει πατέντα για τις κόκκινες σόλες, βλέπει τις δημιουργίες του να φοριούνται από τα μεγαλύτερα ονόματα του star system. Η Μπιγιονσέ σπάνια κάνει βήμα χωρίς να τις φοράει, το ίδιο και εκατοντάδες νεόκοπες influencers, ακόμα και το «οικονομικό» ζευγάρι των 700 δολαρίων.

Όταν το 2013, ο Christian Louboutin ρωτήθηκε από τους New York Times γιατί είναι τόσο ακριβά τα παπούτσια του, έριξε το φταίξιμο στο κόστος παραγωγής, λέγοντας «γιατί είναι ακριβό να κατασκευάζεις παπούτσια στην Ευρώπη». Όπως είχε επισημάνει, από το 2008 ως το 2013 το κόστος παραγωγής διπλασιάστηκε λόγω της ενδυνάμωσης του ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ αυξήθηκε και ο ανταγωνισμός με ποιοτικά υλικά που κατασκευάζονταν στην Ασία.

Ο Ντέιβιντ Μεσκίτα, συνιδιοκτήτης της Leather Spa, λέει ότι η εργασία στο χέρι παίζει σημαντικό ρόλο στην υψηλή τιμή των παπουτσιών. Η εταιρεία του συνεργάζεται με την Louboutin για την επισκευή των παπουτσιών, βάφοντάς τα και αντικαθιστώντας τις κόκκινες σόλες. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που παίζουν ρόλο στο σχεδιασμό και την κατασκευή ενός παπουτσιού. Το πιο σημαντικό, νομίζω, είναι ποιος το σχεδιάζει, ποιος το κατασκευάζει, καθώς και ποια υλικά χρησιμοποιούνται. Είτε είναι φτερά, στρας, είτε σπάνια υλικά, υπάρχει πολύ μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια» δηλώνει στο BusinessInsider.

Για παράδειγμα, υπάρχουν γόβες Louboutin, διακοσμημένες με κρύσταλλα Swarovski που κοστίζουν 3.500 δολάρια και μπότες με γούνα ρακούν που κοστίζουν 1.995 δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που κάνει τα παπούτσια του Louboutin να ξεχωρίζουν είναι οι trademark κόκκινες σόλες. Με το που τις δει κάποιος, ξέρει ότι είναι αυτή η συγκεκριμένη ακριβή μάρκα, και αυτή η αναγνωρισιμότητα είναι κάτι που πληρώνεται ακριβά.

Ο Christian Louboutin σχεδίασε το παπούτσι με την κόκκινη σόλα για πρώτη φορά το 1993, χρησιμοποιώντας το κόκκινο βερνίκι νυχιών της βοηθού του.