Ένας Τζέντλεμαν της Κυπριακής παράδοσης – Της Βέρας Κοσμά

Ο ΗΛΊΑΣ ΚΟΎΛΟΎΜΗΣ ΕΊΝΑΊ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΊΟ ΜΕΓΑΛΑ ΜΟΎΣΊΚΑ ΤΑΛΕΝΤΑ ΠΟΎ ΑΝΕΔΕΊΞΕ η Κύπρος. Σε ηλικία 59 χρονών μας αποχαιρέτησε για να βρεθεί στη «γειτονιά των αγγέλων». Τα τελευταία χρόνια έδινε καθημερινά τη δική του μάχη με την επάρατη νόσο, την οποία όμως προτίμησε να μην τη μοιραστεί με πολλούς. Μέχρι και πριν μερικούς μήνες το θάνατό του εργαζόταν κανονικά. Δεν τα παράτησε ποτέ. Ήταν ένας αληθινός μαχητής γιατί πίστευε πως θα βγει νικητής στη ζωή. Τελικά δεν τα κατάφερε. Ένας αυτοδίδακτος μουσικός με ερεθίσματα από την εφηβική του ηλικία, ο οποίος αφήνει πίσω του σπουδαία κληρονομιά στο παραδοσιακό τραγούδι.

Γεννημένος στο Φρέναρος το 1960 μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που πλημμύριζε από λογοτεχνικά και μουσικά ερεθίσματα, αφού και οι δύο του γονείς κατάγονταν από φημισμένες καλλιτεχνικές οικογένειες της Λύσης και των Κοκκινοχωρίων. Γύρω στο 1985, τον άκουσε για πρώτη φορά ο θείος του, βιολιστής και λαϊκός ποιητής, Πιερής Πιερέττης να παίζει ακορντεόν. Τον παρότρυνε λοιπόν να αγοράσει ένα λαούτο, ούτως ώστε να μάθει να παίζει και να δουλεύουν μαζί σε γάμους και πανηγύρια. Όπως και έγινε, πήγαν μαζί στη Λεμεσό, αγόρασαν ένα λαούτο και γύρισαν πίσω. Λίγες μέρες μετά, του έκανε ένα μάθημα και από τότε ξεκίνησε να δουλεύει επαγγελματικά.

Η πρώτη σημαντική στιγμή στην μουσική καριέρα του Ηλία Κουλουμή ήρθε το 1991 όταν μαζί με άλλους μουσικούς από τα Κοκκινοχώρια ίδρυσαν το μουσικό σχήμα «Μεσόγειος». Μεταξύ άλλων κυκλοφόρησαν τους εξής δίσκους στους οποίους ο Ηλίας Κουλουμής έπαιξε λαούτο και ερμήνευσε με τη φωνή του: «Της Μεσογείου κύματα», «Παραλιμνίτικα Ι» και «Παραλιμνίτικα ΙΙ».

Το 1993 συμμετέχει για πρώτη φορά στη γιορτή του Κατακλυσμού της Λάρνακας όπου κερδίζει το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό ερμηνείας του κυπριακού «Μπάλου». Τα επόμενα χρόνια αποσπά 11 πρώτα βραβεία σε 12 συμμμετοχές και καθίσταται επάξια ανάμεσα στους σημαντικότερους ερμηνευτές της κυπριακής μουσικής.

Ο Ηλίας Κουλουμής ήταν ένας άνθρωπος παλιάς κοπής… Μεγάλωσε σε ένα συντηρητικό αγροτικό περιβάλλον με πολλή φτώχεια και στερήσεις, έζησε τον πόλεμο ως έφηβος, δούλεψε σε πολλές δουλειές μέχρι να φτάσει στη μουσική και εν τέλει έζησε τα καλά χρόνια της τουριστικής ανάπτυξης. Όλα αυτά τα βιώματα λοιπόν δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και την ανατροφή των παιδιών του που ακολούθησαν τα δικά του βήματα και διαγράφουν τη δική τους σπουδαία πορεία στη μουσική.

Όπως μας αναφέρει ο γιος του Μιχάλης Κουλουμής υπήρξαν περίοδοι στη ζωή του που βίωνε περισσότερο τον πατέρα του ως δάσκαλο στη μουσική παρά πατέρα στο σπίτι. Αυτό συνέβαινε κυρίως γιατί ταξίδευαν πολύ συχνά για συναυλίες και φεστιβάλ σε όλη την Κύπρο αφιερώνοντας πολύ λίγο χρόνο στο σπίτι. «Αλλά και στις δύο του εκφάνσεις, ως πατέρας και ως δάσκαλος ήταν ένας εξαιρετικά τίμιος και φιλότιμος άνθρωπος. Ευαίσθητος, τελειομανής μα και συνάμα μελαγχολικός. Αν θα ξεχώριζα κάτι στην προσωπικότητά του, ήταν η ευκολία και η άνεση που είχε να ενώνει με όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτου ηλικίας, θρησκείας, κόμματος και καταγωγής».

Το 2006, με εμπνευστή τον ίδιο και συνοδοιπόρους τα παιδιά του, Μιχάλη και Πέτρο και την αδερφή του, Μαρία, δημιουργούν το μουσικό σχήμα «Η Ανατολή». Την ίδια χρονιά και όντας βαθιά ευαισθητοποιημένος από τις κοινωνικές αλλαγές και πολιτικές εξελίξεις στον τόπο του κυκλοφορεί το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο «Ενωμένη Κύπρος». Ο δίσκος περιλαμβάνει κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς, καθώς και το ομώνυμο τραγούδι «Ενωμένη Κύπρος», του οποίου συνθέτει στίχους και μουσική.

Ο Ηλίας Κουλουμής ήταν γνωστός όχι μόνο για τις μουσικές του επιτυχίες, αλλά και για τον ακέραιο και ευγενικό του χαρακτήρα. Είχε πολλούς φίλους, τους οποίους είτε συναντούσε στον παραδοσιακό χώρο «κοινωνικής δικτύωσης», τον καφενέ δηλαδή, είτε τους συναντούσε σε σπίτια όπου τις περισσότερες φορές κατέληγε σε γλέντι με μουσική. Του άρεσε επίσης να κάνει παρέα με παλιούς μουσικούς, τσιαττιστές και τραγουδιστές. Από τις συνεργασίες που είχε ξεχωρίζουν αυτές με τους: Άννα Βίσση, Ψαραντώνης, Χρίστος Σίκκης, Κυριακού Πελαγία, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Κατερίνα Κούκα, κ.ά

Ο Ηλίας ήταν ένας άνθρωπος που δεν εξέφραζε εύκολα και ανοιχτά τα συναισθήματα και τα όνειρά του για τον εαυτό του και την οικογένειά του. Ήθελε σε προσωπικό επίπεδο η οικογένεια του να είναι ενωμένη και αγαπημένη και σε επαγγελματικό επίπεδο να προλάβει να ηχογραφήσει ένα δίσκο μαζί τα παιδιά του, Μιχάλη και Πέτρο, όπου θα ερμήνευαν Κυπριακή μουσική. Μια επιθυμία που τα παιδιά του υποσχέθηκαν πως θα κάνουν πραγματικότητα.