Δεξιότητες που θα σε βοηθήσουν να βρεις δουλειά

Η επένδυση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση είναι ζωτικής σημασίας για τον εφοδιασμό των νέων με τις δεξιότητες που απαιτούνται για μια θέση στην αγορά εργασίας και την κοινωνία γενικότερα.

Ποιές είναι λοιπόν αυτές οι δεξιότητες και πως μπορεί να τις αποκτήσει κάποιος;

Συχνά μιλάμε για γλωσσικές, μαθηματικές, επικοινωνιακές, οργανωτικές, επαγγελματικές και ψηφιακές δεξιότητες. Επειδή όπως δεν θα βοηθήσει κανέναν άλλη μια αναφορά σε λίστες δεξιοτήτων, προσπάθησα να τις μεταφράσω σε αξιοποιήσιμες πληροφορίες:

Συνέχισε να μαθαίνεις. Οι αρχικές ακαδημαίκές ή τεχνικές γνώσεις χρειάζονται επικαιροποίηση και προσαρμογή στα δεδομένα της αγοράς εργασίας. Παρακολούθησε αξιόπιστα προγράμματα κατάρτισης και επίκαιρα σεμινάρια και ημερίδες.

Μάθε καλά τουλάχιστον 2 ξένες γλώσσες. Η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας.

Εξοικειώσου με τις νέες τεχνολογίες και τους υπολογιστές.

Ανέπτυξε επικοινωνιακές δεξιότητες. Μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, από την όποια εργασιακή εμπειρία, από τις καθημερινές κοινωνικές συναναστροφές.

Ανέπτυξε οργανωτικές δεξιότητες. Φτιάξε ένα ωραίο πλάνο παρουσίασης της δουλειάς σου, αύξησε τη συμμετοχή σου σε ομάδες εργασίας και σε κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς.

Δημιούργησε ένα σύγχρονο και ξεκάθαρο βιογραφικό. Χρησιμοποίησε το πρότυπο του Ευρωπαϊκού βιογραφικού σημειώματος.

Ανέπτυξε επιχειρηματικές δεξιότητες. Μη διαστάζεις να παίρνεις πρωτοβουλίες, ενίσχυσε την αυτοπεποιθησή σου και δείξε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.

Επίλεξε να είσαι δημιουργικός-η και καινοτόμος. Στις συνεντεύξεις για δουλειά αναφέρσου σε ένα επίτευγμα που θυμάσαι ότι ήταν δημιουργικό στην προηγούμενη δουλειά σου.

Μην ακολουθείς άκριτα συμβουλές και μαγικές λύσεις για το πως θα βρεις δουλειά.

Όταν ακούς μια συμβουλή, να σκέφεσαι αν αυτός που σε συμβουλεύει έχει πετύχει αυτά που σου προτείνει.

Να μη σταματάς ποτέ να προσπαθείς. Η «καλή δουλειά» έρχεται μέσα από μια «κακή δουλειά».

Να θυμάσαι πάντα: Η επιμονή, η ευγένεια, η προσαρμοστικότητα και η προσωπική παιδεία είναι στοιχεία που εκτιμούνται στις σοβαρές επιχειρήσεις.

Βάσω Μιχαλοπούλου, Ιδρύτρια και επικεφαλής του Ανοικτού Ιδρύματος Εκπαίδευσης από το 2001 / E-Daily.gr