Υπολογιστής δημιουργεί εικόνες με βάση τις σκέψεις μας

Μία καινούρια τεχνική ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιου του Ελσίνκι, βάσει της οποίας ένας υπολογιστής απεικονίζει σχηματικά τη σκέψη, ενώ παρακολουθεί και ερμηνεύει τις διεγέρσεις του ανθρώπινου εγκεφάλου.


Κατά μία έννοια, πρόκειται για έναν υπολογιστή που προσπαθεί να απεικονίσει ό,τι σκέφτεται ένας άνθρωπος. Ως αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας, ο υπολογιστής είναι σε θέση να παράγει εξ ολοκλήρου νέες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα πλασματικές εικόνες που δεν υπήρχαν προηγουμένως.

Η τεχνική αυτή βασίζεται στην ιδέα μιας πρωτότυπης διασύνδεσης εγκεφάλου- υπολογιστή. Σε αντίστοιχες διασυνδέσεις στο παρελθόν, υπήρχε η δυνατότητα μεταβίβασης πληροφοριών από τον εγκέφαλο στον υπολογιστή, όπως η καταγραφή γραμμάτων ή η μετακίνηση του κέρσορα.

Μέχρι στιγμής, η έρευνα αυτή είναι η πρώτη του είδους της, όπου τόσο η απεικόνιση πληροφοριών στον υπολογιστή όσο και των σημάτων του εγκεφάλου πραγματοποιούνται ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης. Ως αποτέλεσμα, προέκυψε η δημιουργία εικόνων που ταίριαζαν με τα οπτικά ερεθίσματα στα οποία οι συμμετέχοντες εστίασαν την προσοχή τους, μέσω της αλληλεπίδρασης των αποκρίσεων του εγκεφάλου και του νευρωνικού δικτύου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, το οποίο είναι ένα διαδικτυακό πολυεπιστημονικό, ελεύθερης πρόσβασης περιοδικό, δημιουργημένο από τους εκδότες του περιοδικού Nature.

Νευροπροσαρμοστική απεικόνιση

Οι ερευνητές ονομάζουν τη μέθοδο αυτή Νευροπροσαρμοστική απεικόνιση. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 31 εθελοντές με στόχο την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της τεχνικής. Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκαν εκατοντάδες εικόνες διαφορετικών ανθρώπων, σχεδιασμένες μέσω μεθόδων Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ παράλληλα καταγράφηκαν οι αντιδράσεις του εγκεφάλου τους μέσω της χρήσης Ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG).

Οι εθελοντές έπρεπε να εστιάσουν σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως πρόσωπα ηλικιωμένων ή χαμογελαστών ανθρώπων. Ενώ κοιτούσαν τις εικόνες των προσώπων που εναλλάσσονταν ταχύτατα μπροστά τους, τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα των υποκειμένων τροφοδοτούσαν ένα νευρωνικό δίκτυο, ώστε οι ερευνητές να συμπεραίνουν εάν κάποια από τις εικόνες που προβάλλονταν, αναγνωριζόταν από τον εγκέφαλο ως συναφής με αυτό που αναζητούσαν οι συμμετέχοντες.

Με βάση αυτή την πληροφορία, το νευρωνικό δίκτυο προσάρμοζε την εκτίμησή του σύμφωνα με το είδος των προσώπων που οι άνθρωποι σκεφτόντουσαν. Στο τελευταίο στάδιο, οι εικόνες που είχαν δημιουργηθεί από τον υπολογιστή αξιολογούνταν από τους συμμετέχοντες, όπου φάνηκε ότι εμφάνιζαν σχεδόν απόλυτη ομοιότητα με τα χαρακτηριστικά των προσώπων που είχαν προηγουμένως σκεφτεί. Το πείραμα είχε ποσοστό ακρίβειας 83%.

Η τεχνική συνδυάζει τις φυσικές αντιδράσεις των ανθρώπων με την ικανότητα του υπολογιστή να δημιουργεί νέες πληροφορίες. Στο πείραμα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να εστιάσουν στις εικόνες που δημιουργήθηκαν από τον υπολογιστή. Αντίστοιχα, ο υπολογιστής διαμόρφωνε τις εικόνες χρησιμοποιώντας τις διεγέρσεις του εγκεφάλου. Μέσα από αυτή τη διεργασία, ο υπολογιστής μπορεί να δημιουργήσει μια εντελώς καινούρια εικόνα που να ταιριάζει με την πρόθεση του χρήστη,αναφέρουν οι ερευνητές.

Πηγή psychologynow.gr/