Το νησί με τους πιο απομονωμένους ανθρώπους του πλανήτη

Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου αχαρτογράφητα μέρη στον κόσμο και αυτό είναι ένα γεγονός. Ακόμα και ο πιο περιπετειώδης εξερευνητής δεν θα πετύχει κάποια ομάδα ανθρώπων που να μην έχει ξαναέρθει σε επαφή με τον σύγχρονο κόσμο. Εκτός βέβαια κι αν βρεθεί στον Κόλπο της Βεγγάλης. Αν θέλετε να δοκιμάσετε να έρθετε σε επαφή με τους τελευταίους ανθρώπους του πλανήτη που μένουν ανέγγιχτοι από τον υπόλοιπο κόσμο, χρειάζεται να πάτε μέχρι το νησί Βόρειο Σέντινελ, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί.

Πώς όμως ένας πληθυσμός επιβιώνει στον 21ο αιώνα χωρίς να έχει έρθει σε επαφή με έναν έστω σύγχρονο Μαγγελάνο; Βασικά με το να κρατά μακριά κάθε πιθανό επισκέπτη με τόξα, με λόγχες και βέλη. Οι κάτοικοι του Βόρειου Σέντινελ έχουν κρατήσει αυτή τη γωνιά του Ινδικού Ωκεανού μακριά από εισβολείς όσο ζουν εκεί – για σχεδόν δηλαδή 60.000 χρόνια.

Και δεν οφείλεται στο γεγονός ότι το νησί είναι άγνωστο. Το Βόρειο Σέντινελ υπάρχει ως αναφορά στα γραπτά του Μάρκο Πόλο (αν και ορισμένοι ιστορικοί αμφισβητούν ότι έπιασαν ποτέ στεριά σε αυτό) και κάθε 3-5 δεκαετίες ένα πλοίο μπορεί να βρεθεί κοντά στις ακτές του, είτε σκοπίμως είτε όχι.

Σήμερα, η Ινδική κυβέρνηση κάνει η ίδια προσπάθειες να διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα ενοχλήσει το νησί και τον πληθυσμό του. Μία από τις πρώτες συναντήσεις τους με ανθρώπους που μιλούσαν Αγγλικά έγινε το 1880 και δεν είχε καλή κατάληξη. Ο ανθρωπολόγος M.V. Portman θέλησε να τους μελετήσει και έδωσε εντολή να απαγάγουν ένα ζευγάρι και 4 παιδιά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα άτυχα θύματα πέθαναν λίγο αργότερα από ασθένειες.

Πηγή enallaktikidrasi.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.