Το κάστρο του βασιλιά των παραμυθιών και η ιστορία του

Πριν από 150 χρόνια περίπου, το 1869, ξεκίνησε η κατασκευή του Κάστρου Νόισβανσταϊν στη Βαυαρία της Γερμανίας. Το Νόισβανσταϊν χτίστηκε από τον Λουδοβίκο Β’ της Βαυαρίας, έναν άνθρωπο γνωστό επίσης ως βασιλιά Κύκνο ή βασιλιά των Παραμυθιών, αλλά και ως τρελό βασιλιά. Ο Λούντβιχ δεν αγάπησε ποτέ το βασιλικό του αξίωμα. Ονειρευόταν μια ζωή στη φύση, ήταν ένθερμος οπαδός του Βάγκνερ και αγαπούσε τις μυθικές εικόνες.  

Το Κάστρο Νόισβανσταϊν ήταν το όνειρό του. Αλλά ήταν επίσης και η αφορμή να παραμελεί τα καθήκοντά του ως αρχηγού κράτους. Και όσο περισσότερο ο Λούντβιχ αφιέρωνε τον χρόνο του για να σχεδιάσει το κάστρο των ονείρων του, τόσο περισσότερο εξόργιζε τους υπουργούς του που θεωρούσαν τα καλλιτεχνικά και αρχιτεκτονικά του έργα ως πολυδάπανη υπερβολή.  

Τελικά, αυτή η «υπερβολή» χρησιμοποιήθηκε για να υποστηρίξουν ότι ήταν ψυχικά άρρωστος και ανίκανος να κυβερνήσει. Καθαιρέθηκε το 1886. Λίγες μέρες αργότερα πνίγηκε στη λίμνη Starnberg κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, μαζί με τον ψυχίατρο που είχε πιστοποιήσει την ασθένειά του.  

Έξι εβδομάδες μετά το θάνατο του Λουδοβίκου, το κάστρο άνοιξε στους επισκέπτες. Η απόφαση ήταν μια προσπάθεια να πειστεί το κοινό ότι ο βασιλιάς ήταν «τρελός» και το κάστρο έγινε γρήγορα τουριστικό αξιοθέατο. Κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Πολέμων το Νόισβανσταϊν ξεχάστηκε για λίγο, αν και οι Ναζί το χρησιμοποίησαν για να κρύψουν κλεμμένα έργα τέχνης. Αλλά το κάστρο επέζησε των πολέμων, αλώβητο.  

Μετά το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, τα στρατεύματα των ΗΠΑ έφτασαν στο κάστρο που έγινε και πάλι ένα πολύ αγαπημένο τουριστικό αξιοθέατο. Σήμερα είναι τουριστικό φαινόμενο.  

Αυτό το ντοκιμαντέρ δίνει μία εκ των έσω εικόνα του Νόισβανσταϊν, το οποίο προσελκύει 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, είναι γνωστό ως «κάστρο του βασιλιά των παραμυθιών» και λέγεται ότι ενέπνευσε το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης της Walt Disney.

Πηγή lifo.gr/