Τι σκέφτονται οι σκύλοι όταν γέρνουν το κεφάλι;

Γιατί πολλά σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους προς μία πλευρά όταν τους μιλάνε; Επιστήμονες έχουν απάντηση!

Είναι σίγουρα μια από τις αξιολάτρευτες κινήσεις τους, γιατί όμως οι σκύλοι γέρνουν το κεφάλι τους στην πραγματικότητα;

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Animal Cognition, ερευνητές του Eotvos Lorand University σημείωσαν ότι η συγκεκριμένη κίνηση του κεφαλιού τους μπορεί να σχετίζεται με την «επεξεργασία σημαντικών ερεθισμάτων».

Με άλλα λόγια, ο σκύλος μπορεί να γέρνει το κεφάλι του ως αντίδραση σε λέξεις ή αντικείμενα που ενεργοποιούν αναμνήσεις στον εγκέφαλο- όπως το όνομα ενός αγαπημένου παιχνιδιού.

Οι ερευνητές παρατήρησαν τις αντιδράσεις 40 σκύλων, στους οποίους οι ιδιοκτήτες έμαθαν τα ονόματα νέων παιχνιδιών. Στη συνέχεια ανέλυσαν την αντίδραση όταν τους ζητήθηκε προφορικά να φέρουν ένα συγκεκριμένο παιχνίδι.

«Λίγοι μόνο σκύλοι μπορούν να μάθουν το όνομα αντικειμένων (παιχνιδιών), οι περισσότεροι δεν το κάνουν», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι οι σκύλοι που μαθαίνουν γρήγορα «ταμπέλες» θεωρούνται πιο «χαρισματικοί».

Πρακτικά διαπιστώθηκε πως ράτσες σκύλων καλύτερες στο να μαθαίνουν ονόματα αντικειμένων, έγερναν περισσότερο το κεφάλι τους.

Οι λεγόμενοι «χαρισματικοί μαθητές», όπως τους χαρακτήρισαν, έγερναν το κεφάλι στο 43% του χρόνου κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, ενώ άλλα σκυλιά έκαναν την κίνηση στο 2% του χρόνου.

Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποδεικνύει ότι η κλίση του κεφαλιού βοηθά τους σκύλους να ανακαλούν και να κατανοούν πληροφορίες- το πιθανότερο είναι η κίνηση να υποδεικνύει ότι το κατοικίδιό μας συνδυάζει ένα όνομα με μια οπτική εικόνα στο κεφάλι του.

Με πληροφορίες από USA Today

Πηγή lifo.gr

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news