Τα μπαρ που oλοι αγαπήσαμε: Maestro Music Bar

Αναδρομή στο παρελθόν στα μπαρ της επαρχίας Αμμοχώστου που άφησαν ιστορία Ένα από αυτά είναι το διάσημο μπαρ “Maestro Music Bar”, το οποίο έγραψε τη δική του ιστορία τη δεκαετία του 90.

Υπήρξε κάποτε στον Πρωταρά ένα στέκι που όμοιό του δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα. Μπορούσες να περάσεις χωρίς αμφισβήτηση την μέρα σου εκεί. Μπορούσες να ξεκινήσεις την μέρα σου πίνοντας τον καφέ σου και τρώγοντας πρωινό, ακολούθως μπορούσες να παίξεις μπιλιάρδο ή darts, να παρακολουθήσεις μια ταινία ή τον αγώνα της αγαπημένης σου ομάδας, να κερδίσεις κάποιο διαγωνισμό καραόκε ή να χορεύεις στους ρυθμούς των καλύτερων dj και τραγουδιστών της εποχής. Και ήταν μονίμως γεμάτο.

Κοιτάζοντας ξανά και ξανά και πάλι από την αρχή το φωτογραφικό υλικό από τις «ένδοξες μέρες» στο MAESTRO MUSIC BAR, αυτό που μου κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση δεν είναι το πόσο καλά δείχνουν να περνάνε όλοι χορεύοντας, αλλά το πόσος κόσμος μπορούσε να χωρέσει σε ένα μαγαζί αρχές της δεκαετίας του 90. Όλοι στριμωγμένοι στο μπαρ, στα τραπέζια, ακόμη και στα πεζοδρόμια. Κανένας όμως δεν δυσανασχετούσε. Αντιθέτως, όλοι έδειχναν ευδιάθετοι.

Η αλήθεια είναι πως θέλει κότσια να αναλάβεις ένα μαγαζί, αρχές των 90s στον Πρωταρά σχεδόν χωρίς τίποτα. Μιλάμε για ένα all day μαγαζί την εποχή εκείνη που έμενε ανοιχτό μέχρι το χάραμα. Κι όμως μέσα σε χρόνο-ρεκόρ, η φήμη του Μαέστρο εξαπλώθηκε σε όλη την Κύπρο και το μαγαζί έγινε τόσο γνωστό που πλέον οι πελάτες δεν χωρούσαν να μπουν μέσα. Ήταν το πρώτο μαγαζί που έβαλε projectors, το πρώτο μαγαζί που έβαλε κομπιούτερς τα οποία λειτουργούσαν με νόμισμα, το πρώτο μαγαζί που έπαιζε ταινίες τα απογεύματα, το πρώτο μαγαζί παγκύπρια που έφερε το καραόκε και το πρώτο μαγαζί που έβαλε Dj box. Πριν από το Μαέστρο ο κόσμος διασκέδαζε καθιστός τις νύχτες. Μετά από αυτό τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο.

Ένα μαγαζί που χωρούσε 800-1000 άτομα και πάλι όμως συνωστίζονταν σαν σαρδέλες τόσο στο εσωτερικό όσο και στα πεζοδρόμια. Χωρίς αμφιβολία το MAESTRO MUSIC BAR ήταν ένα χωνευτήρι ανθρώπων κάθε βαλαντίου, κάθε ηλικίας, τουριστών και ξένων. Ποιος δεν έχει περάσει από το MAESTRO MUSIC BAR; Ποιος δεν έχει δώσει ραντεβού χειμώνα ή καλοκαίρι στο πιο HOT σημείο του Πρωταρά; Το πάντρεμα διαφορετικών μουσικών ειδών και η πρωτοποριακή για την τότε εποχή διακόσμηση του ευνοούσε την ατελείωτη διασκέδαση και φυσικά το ατελείωτο φλερτ. Ο Σάκης Ρουβάς, ο Μιχάλης Ρακιντζής και όλοι οι μεγάλοι τραγουδιστές της συγκεκριμένης δεκαετίας τραγούδησαν στο MAESTRO MUSIC BAR. Ήταν το μοναδικό μαγαζί στο οποίο, γινόταν το αδιαχώρητο στον Πρωταρά, ακόμη και τον χειμώνα. Οι θαμώνες ανέβαιναν στα τραπέζια, στις καρέκλες, στα βαρέλια, έσπαζαν ποτήρια.

Το MAESTRO MUSIC BAR σε έκανε να προσμένεις την Παρασκευή όλη την εβδομάδα, να νιώθεις πως το Σάββατο δεν θα τελειώσει ποτέ και όταν ερχόταν η Κυριακή σε βοηθούσε να διώξεις την κυριακάτικη μελαγχολία. Η διασκέδαση αυτά τα χρόνια ήταν διαφορετική και ταυτόχρονα αυθεντική. Τότε διασκέδαζες με ένα ποτό στο χέρι και επικοινωνούσες με τα μάτια. Τότε είχες μια ανεκτίμητη αίσθηση ασφάλειας σε όποιο κατάστημα εστίασης και αναψυχής ήθελες να διασκεδάσεις.

Το 2004 το MAESTRO MUSIC BAR μετονομάστηκε σε SFINX, ένα όνομα που διατηρεί μέχρι και σήμερα. Μέχρι όμως να φτάσει στον σημερινό του χαρακτήρα πέρασε από διάφορες φάσεις, ακολουθώντας πάντα τις τάσεις της κάθε εποχής.