Τέλος στα «στημένα» αυτοκίνητα με πρόταση Νόμου

Φρένο στην χρήση «στημένων» οχημάτων επιχειρεί να βάλει πρόταση Νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου και Ηλίας Μυριάνθους για την τροποποίηση του περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Νόμου, έτσι ώστε να θεσπιστεί διαδικασία σε περίπτωση που όχημα έχει υποστεί μετατροπές και προκαλεί οχληρία και ηχορύπανση να ακινητοποιείται και να μεταφέρεται σε χώρο όπου θα διευθετείται η επαναφορά του στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από τη μετατροπή.

Συγκεκριμένα, με την πρόταση Νόμου, η οποία κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη και αναμένεται να συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προστίθεται ειδική διάταξη για την απαγόρευση οδήγησης μηχανοκίνητου οχήματος που έχει υποστεί μετατροπή και προκαλεί ηχορύπανση και οχληρία.

Η πρόταση Νόμου, δίνει την δυνατότητα στα μέλη της Αστυνομίας ή άλλα αρμόδια, με βάση το Νόμο, πρόσωπα να διενεργούν ελέγχους ή επιθεωρήσεις οχημάτων, ενώ παράλληλα, να καλούν τον ιδιοκτήτη, τον οδηγό ή άλλο πρόσωπο που έχει την ευθύνη του οχήματος που έχει υποστεί μετατροπή, να το ακινητοποιήσει ή να μεριμνήσει να το ακινητοποιήσει και να το μεταφέρει σε χώρο καθ’ υπόδειξη της Αστυνομίας προκειμένου να διευθετηθεί η επαναφορά του στην προτέρα κατάσταση. 

Σε άλλο σημείο, υποδεικύνεται ότι σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος για το όχημα δεν πορεί να ανευρεθεί, αρνείται ή παραλείπει να το ακινητοποιήσει άμεσα και να το μεταφέρει σε χώρο που θα του υποδείξει η Αστυνομία μεταφέρεται με ευθύνη της Αστυνομίας και ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει τα έξοδα. 

Τσουχτερά τα πρόστιμα

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την πρόταση Νόμου, εντοπιστεί να οδηγεί όχημα που υποστεί μετατροπές, σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα 1000 ευρώ. 

Παράλληλα, οποιοδήποτε πρόσωπο παρεμποδίζει ελέγχους από μέλη της Αστυνομίας ή άλλων εξουσιοδοτημένων προσώπων, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης μέχρι και ένα χρόνο ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 3000 ευρώ. 

Περεταίρω, σύμφωνα με την πρόταση Νόμου, πρόσωπο το οποίο οδηγεί όχημα το οποίο έχει υποοστεί μετατροπές είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δυο έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 6000 ευρώ. 

Πηγή philenews.com

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news