Πώς η Κίνα μπορεί να ελέγχει τον καιρό

Μια τεχνολογία που μάλλον χρησιμοποιεί για αρκετά χρόνια.

Κι όμως συμβαίνει και αυτό. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας μπόρεσε να ελέγξει με επιτυχία τον καιρό στην Κίνα, ώστε την 1η Ιουλίου να εορταστούν τα 100 χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Εκείνη την ημέρα, πραγματοποιήθηκε σειρά εκδηλώσεων, με τους πολίτες να κατακλύζουν τη διάσημη πλατεία Τιενανμέν.

Η έκθεση του Πανεπιστημίου Τσινγκχουά αναφέρει ότι οι αρχές σε μια μεγάλη επιχείρηση εξασφάλισαν καθαρό ουρανό, ενώ περιόρισαν και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Σύμφωνα με τον Guardian, η κινεζική κυβέρνηση είναι ένθερμος υποστηρικτής της τεχνολογίας «cloud-seeding» («σπορά νεφών») από τότε που οι Ολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενήθηκαν στο Πεκίνο. Έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια από τότε ώστε να χειραγωγούν τον καιρό, είτε για την προστασία των αγροτικών περιοχών, είτε για τη βελτίωση του καιρού σε ημέρες σημαντικών γεγονότων.

Το cloud-seeding είναι μια τεχνική τροποποίησης του καιρού που προσθέτει χημικές ουσίες, όπως σωματίδια ιωδιούχου αργύρου, στα σύννεφα, οι οποίες προκαλούν συγκέντρωση σταγονιδίων νερού γύρω τους αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα βροχόπτωσης.

Η εφημερίδα South China Morning Post με άρθρο της μιλά για μια πρόσφατη έρευνα η οποία δείχνει ότι μια επιχείρηση σποράς νεφών, την προηγούμενη των εορτασμών για τα 100 χρόνια, προκάλεσε πτώση στα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η σημαντική αυτή εκδήλωση απειλούνταν από μια πρωτοφανή αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων και από τον συννεφιασμένο ουρανό, κατά τη διάρκεια ενός από τα πιο υγρά καλοκαίρια στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Τα εργοστάσια είχαν σταματήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα αρκετές ημέρες πριν, αλλά η έλλειψη αέρα δεν είχε βελτιώσει την κατάσταση. Έτσι μια δίωρη επιχείρηση cloud-seeding ξεκίνησε την παραμονή της εκατονταετηρίδας, με κατοίκους των γύρω περιοχών να αναφέρουν ότι είδαν πυραύλους. Οι πύραυλοι αυτοί μετέφεραν ιώδιο αργύρου στον ουρανό με σκοπό να ενταθούν οι βροχοπτώσεις.

Η τεχνητή βροχή που προέκυψε, σύμφωνα με τους ερευνητές, μείωσε τη ρύπανση περισσότερο από τα 2/3, με τον δείκτη ποιότητας του αέρα από τον ΠΟΥ να αλλάζει από μέτρια σε καλή. Το 2020 το Πεκίνο ανακοίνωσε πως θα επεκτείνει το πειραματικό πρόγραμμα διαχείρισης του καιρού σε μια περιοχή 1,5 φορά το μέγεθος της γειτονικής Ινδίας., η οποία καλύπτεται από τεχνητή βροχή ή χιόνι.

@wikipedia.org

Το Κρατικό Συμβούλιο της χώρας έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να έχει στα χέρια του ένα αναπτυγμένο σύστημα τροποποίησης του καιρού μέχρι το 2025, με τα επιστημονικά στοιχεία για την επιτυχία της τεχνολογίας αυτής να αυξάνονται. Ωστόσο, υπάρχει έντονα η ανησυχία ότι η αλλαγή του καιρού σε μια περιοχή μπορεί να διαταράξει τα καιρικά φαινόμενα αλλού.

Από το 2012 μέχρι το 2017, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι η Κίνα διέθεσε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας, που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση 233,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πρόσθετης βροχής.

Το 2019 αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι πρακτικές τροποποίησης του καιρού, συνήθως η εκτόξευση οβίδων με ιώδιο για να διαταραχθούν τα μέτωπα των δυσμενών καιρικών συνθηκών, είχαν συμβάλει στη μείωση του 70% των ζημιών από χαλάζι ετησίως στις γεωργικές περιοχές της Ξιντζιάνγκ.

Οι δραστηριότητες χειραγώγησης των καιρικών συνθηκών, είναι γνωστές ως «blueskying» και συνήθως εφαρμόζονται σε συνάρτηση με πολλών ειδών κοινωνικές αλλαγές, όπως το κλείσιμο εργοστασίων και άλλων ρυπογόνων βιομηχανιών αλλά και ενθάρρυνση ανθρώπων να μείνουν μακριά από τους δρόμους ή για να εγκαταλείψουν μια περιοχή, όπως αναφέρει ο δρ. Σιου Σεν Τσιέν του τμήματος γεωγραφίας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν, σε ένα δοκίμιο του 2019 για το Society+Space. Σύμφωνα με τον Τσιεν, οι αρχές της Κίνας χρησιμοποιούν τον κλιματικό έλεγχο εδώ και δεκαετίες, με τις προσπάθειες να ξεκινούν από το 1980. Λέει μάλιστα ότι η τεχνολογία δεν χρησιμοποιείται μόνο για εμπορικούς ή γεωργικούς, αλλά και για «προπαγανδιστικούς λόγους».

Πηγή e-daily.gr

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news