Πόσο αληθινοί είναι οι ήχοι της άγριας φύσης που ακούμε στα ντοκιμαντέρ;

Βγάζει απόκοσμους ήχους το… Βόρειο Σέλας; Είναι τόσο ευαίσθητο το μικρόφωνο ενός τηλεοπτικού συνεργείου που πραγματοποιεί γυρίσματα στην άγρια φύση, ώστε να “πιάσει” τον απειροελάχιστο ήχο ενός εξωτικού λουλουδιού που ανθίζει; Είναι το τρίχωμα μιας αρκούδας που τρίβεται στο χώμα αυτό που ακούμε ή κάτι άλλο συμβαίνει και παράγεται ένας τόσο πειστικός ήχος;   

Τα περισσότερα από αυτά που βλέπουμε στα ντοκιμαντέρ άγριας φύσης είναι απολύτως αληθινά και αξιόπιστα και αξίζει μόνο σεβασμός στους ανθρώπους που καταφέρνουν να φτάσουν εκεί που λίγοι ίσως θα άντεχαν ή θα μπορούσαν. Όμως, μιλάμε για τηλεόραση. Και η τηλεόραση, ως Μέσο, όχι απλώς σιχαίνεται τη σιωπή, αλλά πολλές φορές στην προσπάθειά της να είναι πειστική και ενδιαφέρουσα “νοικιάζει” ήχους που σπανίως τα μικρόφωνα θα μπορούσαν να καταγράψουν.   

Και πώς το κάνει αυτό; Υπάρχει ο πλέον επαγγελματίας που μπορεί να μπει στο πετσί του ρόλου, να “αφουγκραστεί” τις ηχητικές ανάγκες κάθε ντοκιμαντέρ και να “αναπαραστήσει” τους ιδανικούς ήχους για κάθε δύσκολη σκηνή. Το όνομά του είναι Foley Richard Hinton και είναι ένας πραγματικός καλλιτέχνης της ηχητικής επένδυσης.   

Με βιογραφικό βαρύ, ο Hinton έχει εργαστεί για τις ανάγκες κορυφαίων ντοκιμαντέρ άγριας φύσης όπως το “Planet Earth II”, το “Frozen Planet”, το “Our Planet” του Netflix και το “Bears” της Disney.   

Στην φαρέτρα των εργαλείων του εκτός από την ευρηματικότητά του υπάρχει και η ψηφιακή επεξεργασία του ήχου, που μπορεί να τον βοηθήσει να παράξει μια ολόσωστη ηχητική επένδυση για κάθε δευτερόλεπτο κάθε σκηνής άγριας φύσης που απαιτεί τη συνδρομή του! 

Πηγή lifo.gr/