Παράδοση προτομής του Ποιητή Γιώργου Σεφέρη στο Δήμο Αγίας Νάπας

Tην προτομή του ΄Ελληνα Νομπελίστα Ποιητή Γιώργου Σεφέρη παρέλαβε σήμερα Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020 από τη δημιουργό του έργου κ. Μαρία Κυπριανού ο Δημαρχεύων Δήμου Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέτου.

Το έργο διαστάσεων 90εκ Χ 75εκ Χ80εκ  (μέγεθος το οποίο είναι κατά 50% μεγαλύτερο από το φυσικό μέγεθος μίας συνηθισμένης προτομής), είναι καμωμένο από πηλό  και αποτελεί δωρεά προς το Δήμο του Υπουργείου Εξωτερικών μετά από προσωπική πρωτοβουλία του ιδίου του Υπουργού Εξωτερικών Δρ. Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος είχε ανακοινώσει την προσφορά κατά τη διάρκεια του 4ου Συμποσίου Σεφέρη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα».

Παραλαμβάνοντας το έργο ο κ. Ζαννέτου ευχαρίστησε τη δημιουργό για το εξαιρετικό έργο που φιλοτέχνησε και τον Υπουργό Εξωτερικών για την υλοποίηση της δέσμευσής του να δωρίσει το Υπουργείο του, στο Δήμο Αγίας Νάπας αυτό το σημαντικό έργο.  

«Η προτομή» πρόσθεσε «θα τοποθετηθεί στην πρόσοψη του Κέντρου Σεφερικών Μελετών, το οποίο εγκαινιάσαμε πρόσφατα και στο οποίο όπως είναι γνωστό υπάρχει μέρος του προσωπικού Αρχείου του Πρώην Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας και νυν Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης κ. Γιώργου Γεωργή και του Μελετητή κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου». 

Η δημιουργός του έργου κ. Μαρία Κυπριανού ανέφερε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για την ίδια και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη η ανάθεση από τον Δήμο Αγίας Νάπας της φιλοτέχνησης της προτομής του Γιώργου Σεφέρη, ο οποίος όπως όλοι γνωρίζουμε ανήκει στην παγκόσμια ελίτ των σπουδαίων ποιητών.  

«Γι’ αυτό εξήγησε «προσπάθησα όσο ήταν δυνατό να πλησιάσω τη μορφή του έτσι ώστε να θυμίζει τον ποιητή αλλά συγχρόνως ήθελα να το κάνω με το δικό μου τρόπο για να μην είναι στα πρότυπα της  κλασσικής και αυστηρής προτομής». 

Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής κ. Κίκης Κωνσταντίνου εξέφρασε την ικανοποίησή του και έδωσε τα εύσημα στην Κύπρια καλλιτέχνη για το εξαιρετικό όπως είπε έργο της.

Το αποτέλεσμα του έργου αυτού ανέφερε «με δικαιώνει για την εισήγηση που έχω κάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο για συμμετοχή Κύπριων Καλλιτεχνών στο Συμπόσιο Γλυπτικής.