«Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών»

Μπορεί ο ΟΗΕ να ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως «Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών» τον Δεκέμβριο του 1999, αλλά οι γυναικείες οργανώσεις το είχαν καθιερώσει από το 1981. Το βιβλίο της Julia Alvarez με τίτλο «In the Time of the Butterflies» που κυκλοφόρησε το 1994 έκανε γνωστή την ιστορία των τριών αδελφών Mirabal παγκοσμίως. Οι «Las Mariposas» όπως τις ονόμασαν, όχι μόνο βοήθησαν στην ανατροπή της δικτατορίας στον Άγιο Δομίνικο, αλλά έγιναν παντοτινά σύμβολα της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.

Ο Rafael Trujillo είχε καταλάβει βίαια την εξουσία το 1930. Οι αδελφές Mirabal ήταν έξι, τεσσάρων και τριών ετών όταν έγινε αυτό. Μεγάλωσαν και τελικά έζησαν όλη τους τη ζωή μέσα στην καταπιεστική δικτατορία του Trujillo. Ανήκαν σε οικογένεια της μεσαίας τάξης. Οι δυο από τις τρεις αδελφές κατάφεραν μάλιστα να σπουδάσουν και γενικά να έχουν μια μόρφωση που δεν αντιστοιχούσε στη μέση γυναίκα της χώρας εκείνη την εποχή.

Ο δικτάτορας Trujillo

@thoughtco.com

Η Minerva Mirabal μετακόμισε στην πρωτεύουσα για να σπουδάσει δικηγόρος. Πολύ γρήγορα κατάλαβε πως οι αδικίες του καθεστώτος ήταν πολλές και συνεχείς. Ο στρατηγός Trujillo μπορεί να έφερε κάποιον εκμοντερνισμό και μια σταθερότητα στη χώρα, αλλά πήρε υπό την εποπτεία του όλη την παραγωγή της χώρας και διοχέτευσε τα κέρδη στον ίδιο, την οικογένειά του και τους οπαδούς του. Οι ελευθερίες εξαφανίστηκαν εντελώς.

Η μυστική αστυνομία του «El Jefe» χρησιμοποιούσε βάναυσες τακτικές προς τους αντιφρονούντες, με συλλήψεις, βασανιστήρια, απαγωγές, βιασμούς γυναικών και δολοφονίες. Το καθεστώς του Trujillo ήταν υπεύθυνο για χιλιάδες θανάτους, μεταξύ αυτών και η σφαγή των 20 χιλιάδων Αϊτινών το 1937, που ζούσαν κοντά στα σύνορα των δυο χωρών.

Ο λαός έπρεπε να αντισταθεί. Και αυτό έγινε. Οι άνθρωποι που γίνονταν μέρος της αντίστασης όλο και αυξάνονταν. Η πλειοψηφία μπορεί να αποτελούνταν από άνδρες, αλλά πολλές γυναίκες θέλησαν να βοηθήσουν στην ανατροπή. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και οι αδελφές Mirabal. Η Minerva συνελήφθη αρκετές φορές και απέρριψε τις ανήθικες προτάσεις του ίδιου του δικτάτορα.

Το 1955 παντρεύτηκε τον ακτιβιστή και συμφοιτητή της Manolo Tavárez Justo. Οι δυο τους έγιναν οι ηγέτες της αντίστασης. Σύντομα, οι αδελφές της Patria και Maria Teresa ενώθηκαν και αυτές με τους υπόλοιπους αντιστασιακούς και το 1960 βοήθησαν στην οργάνωση ενός κινήματος του οποίου ηγήθηκαν εξόριστοι Δομινικανοί και υποστήριξε η Κούβα του Κάστρο. Αμέσως μόλις ο Trujillo άκουσε για το κίνημα, ξεκίνησε τις μαζικές συλλήψεις. Συνέλαβε τις αδελφές Mirabal και τους συζύγους τους, αλλά λίγο αργότερα σε μια ένδειξη επιείκειας, άφησε ελεύθερες τις τρεις γυναίκες.

@history.com

Μετά από μια απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Βενεζουέλας, οι ΗΠΑ απέσυραν την υποστήριξη τους στο καθεστώς Trujillo. Ο δικτάτορας είχε αρχίσει να χάνει και την εύνοια της εκκλησίας. Μέσα σε όλη αυτή την αναταραχή, οι αδελφές Mirabal ταξίδεψαν στις 25 Νοεμβρίου προς τις φυλακές Puerto Plata, όπου βρίσκονταν οι σύζυγοί τους.

Στην επιστροφή, οι άνδρες του Trujillo σταμάτησαν το όχημα, σκότωσαν τον οδηγό και στραγγάλισαν τις τρεις αδελφές. Αμέσως μετά έβαλαν τα πτώματα μέσα στο όχημα και το πέταξαν από έναν λόφο. Οι εφημερίδες του δικτάτορα έγραψαν πως οι αδελφές Mirabal έχασαν τη ζωή τους σε «αυτοκινητιστικό δυστύχημα».

Οι τρεις γυναίκες, που έμειναν γνωστές ως «Las Mariposas» («Οι Πεταλούδες»), μετατράπηκαν σε μάρτυρες και με τη θυσία τους βοήθησαν στη σταθεροποίηση της αντίστασης, τόσο εγχώρια όσο και στο εξωτερικό. Την επόμενη χρονιά, επτά άνδρες έστησαν ενέδρα στον Trujillo και τον σκότωσαν. Ωστόσο, ο Άγιος Δομίνικος άργησε να μετατραπεί σε Δομινικανή Δημοκρατία. Αυτό έγινε το 1978.

Source: Instagram page @governet.gr

Η φήμη των αδελφών Mirabal ξεπέρασε τα σύνορα και μετά το βιβλίο του 1994 έφτασε σε όλες τις γωνιές της γης. Πέντε χρόνια αργότερα ο ΟΗΕ τις τίμησε, ανακηρύσσοντας την επέτειο του θανάτου τους ως «Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών».

Πηγή e-daily.gr

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news