Πάνω από 200 κιλά σκουπίδα μαζεύτηκαν από τη θάλασσα στην Λάρνακα

Πέραν των διακοσίων κιλών σκουπιδιών, μεταξύ των οποίων μηχανήματα, χαλιά και ελαστικά αυτοκινήτων συγκεντρώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια καθαρισμού του βυθού και της παραλίας, που πραγματοποιήθηκε στα όρια των Κοινοτήτων Ξυλοτύμπου και Πύλας και των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας.

Την πρωτοβουλία για την εκστρατεία καθαριότητας  είχε η Πολιτική Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας, σε συνεργασία με οργανωμένα σύνολα όπως την Αστυνομία, το Τελωνείο και τη Στρατιωτική Διοίκηση Δεκέλειας, τα Κοινοτικά Συμβούλια Ξυλοτύμπου και Πύλας και τη στήριξη και συμμετοχή άλλων συνόλων, μεταξύ των οποίων τα καταδυτικά κέντρα Vikings, Kimon Diving Club και το Καταδυτικός Σύνδεσμος των Στρατιωτικών Αρχών της Δεκέλειας.

Ο Γιώργος Κιτέος, Πολιτικός Διοικητής των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας, ανέφερε ότι «έχουμε εκπλαγεί από τον όγκο των αποβλήτων και των σκουπιδιών που έχουν συγκεντρωθεί από το βυθό της θάλασσας αλλά και την παραλία. Βρήκαμε στο βυθό από πλαστικές σακούλες, χαλιά, μηχανήματα, σίδερα μέχρι και ελαστικά αυτοκινήτων». Εξέφρασε «ευχαριστίες σε όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν σ’ αυτή την κοινή προσπάθεια με απώτερο σκοπό να διατηρηθεί καθαρό το φυσικό περιβάλλον της Κύπρου και να δοθεί το μήνυμα ότι οι Βρετανικές Βάσεις έχουν μεγάλη ευαισθησία σε ό,τι αφορά την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε υποχρέωση προς τα παιδιά και τα εγγόνια μας να διατηρούμε το φυσικό περιβάλλον σε καθαρά αποδεκτά επίπεδα. Πρέπει να δείχνουμε την ευαισθησία μας γενικά σε ένα καθαρό περιβάλλον και όχι μόνο στη θάλασσα και τις παραλίες, αφού με τις ενέργειες μας δίνουμε το καλό παράδειγμα στις μελλοντικές γενιές» ανέφερε και σημείωσε πως «θα συνεχίσουμε τέτοιου είδους εκστρατείες με απώτερο στόχο τον καθαρισμό ολόκληρης της περιοχής που βρίσκεται στα όρια των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας».

Εξάλλου ο Κοινοτάρχης Ξυλοτύμπου Mάριος Παπαγεωργίου ανέφερε ότι μετά τη συγκέντρωση των σκουπιδιών, μέλη του Περιβαλλοντικού Κέντρου Ερευνών «Ενάλια Φύση Enviromental Research Centre» προχώρησαν σε διαχωρισμό και καταμέτρηση τους. Μέσα σε μιάμιση ώρα εργασίας συγκεντρώθηκαν περίπου 230 κιλά σκουπιδιών, κάτι που, όπως είπε, δείχνει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει τόσο στις παραλίες, όσο και στο βυθό της θάλασσας της Κύπρου από τη ρύπανση λόγω των διαφόρων δραστηριοτήτων του ανθρώπου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως «μεγάλο πρόβλημα αποτελούν τα καλαμάκια και διάφορα άλλα πλαστικά που χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο στη θάλασσα, τα οποία καταλήγουν στο στομάχι ψαριών. Σήμερα αντιμετωπίζουμε επίσης το μεγάλο πρόβλημα των πλαστικών που ρίχνονται στη θάλασσα, δηλαδή η διάσπαση των πλαστικών σε μικροπλαστικά, τα οποία καταναλώνονται από θαλάσσιους οργανισμούς και τελικά καταλήγουν στο πιάτο του ανθρώπου».

Πηγή: ΚΥΠΕ, politis.com.cy