Ο λόγος που τα πιάνα έχουν 88 πλήκτρα

Έχετε παίξει ποτέ πραγματικό πιάνο; Εάν ναι, γνωρίζετε πόσο διασκεδαστικό είναι να περνάτε τα δάκτυλά σας πάνω από τα πλήκτρα, παίζοντας όλες τις νότες με την άκρη των δακτύλων σας. Γιατί όμως έχουν 88 πλήκτρα και όχι… 90;

Σε αντίθεση με τα ξυλόφωνα, τα οποία έχουν έως και 40 πλήκτρα, ή τα περισσότερα όργανα ξύλου, που έχουν περιορισμένο αριθμό πλήκτρων, τα πιάνα έχουν ένα πάντα 88 πλήκτρα. Κάθε πλήκτρο αντιπροσωπεύει μια διαφορετική νότα, δίνοντας στο πιάνο ένα ευρύ φάσμα ήχων.

Η απάντηση, όπως αποδεικνύεται, έχει ιστορικές και πρακτικές πτυχές.

Το πιάνο ξεκίνησε ως μια τροποποίηση του κύμβαλοτυ, που είχε 60 πλήκτρα. Τα πρώτα πιάνα, επομένως, είχαν συνήθως 60 πλήκτρα. 60 πλήκτρα αντιπροσώπευαν πέντε οκτάβες, καθώς υπάρχουν 12 νότες σε μια οκτάβα.

Καθώς όλο και περισσότερα πιάνα άρχισαν να φτιάχνονται, οι συνθέτες άρχισαν να γράφουν περισσότερη μουσική για το πιάνο. Οι συνθέτες άρχισαν να συνεργάζονται με κατασκευαστές πιάνου για να δημιουργήσουν πιάνα με περισσότερα πλήκτρα, ώστε να μπορούν να γράφουν νέα μουσική με ένα ευρύτερο φάσμα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1880, ο δημοφιλής κατασκευαστής πιάνου Steinway δημιούργησε το πιάνο 88 πλήκτρων που είναι το πρότυπο σήμερα. Άλλοι κατασκευαστές ακολούθησαν το προβάδισμα του Steinway και από τότε τα 88 πλήκτρα είναι το πρότυπο.

Το πιάνο των 88 πλήκτρων διαθέτει πλήρεις επτά οκτάβες, καθώς και μερικές άλλες νότες. Γιατί σταμάτησαν στα 88 πλήκτρα; Οι περισσότεροι συνθέτες δεν γράφουν μουσική που περιλαμβάνει νότες πέρα ​​από αυτές που είναι διαθέσιμες στο πιάνο των 88 πλήκτρων. Εκτός αυτού, το ανθρώπινο αυτί δεν μπορεί να διακρίνει πολλές από τις εξτρα νότες αν υπήρχαν. 

Πηγή e-daily.gr/