Ο άνθρωπος που εφηύρε περισσότερα από 800 κλασικά παιχνίδια

Στην αμερικανική έκθεση παιχνιδιών του 1949, στη Νέα Υόρκη, ένας κτηνίατρος του Ναυτικού από το Σικάγο, ο Eddy Goldfarb, έκανε το ντεμπούτο του με τρεις από τις πλαστικές του εφευρέσεις. Η μία ήταν ένα σύνθετο παιδικό ποτήρι με καλαμάκι που είχε τρία ζώα στην κορυφή του, τα οποία περιστρέφονταν όταν έπινε το παιδί, το Merry Go Sip. Ένα άλλο ήταν ο Busy Biddy, ένα κοτόπουλο που έκανε αυγά. Και τα δύο παιχνίδια είχαν μεγάλη επιτυχία, αλλά το τρίτο ήταν η απόλυτη: το Yakity-Yak, μια πλαστική οδοντοστοιχία, που ανοιγόκλεινε όταν κουρδιζόταν από ένα μεταλλικό μοτέρ.  

Ο Goldfarb εφηύρε περισσότερα από οκτακόσια παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων των δημοφιλών Battling Tops, KerPlunk και Shark Attack! Στο ντοκιμαντέρ φαίνεται ολοφάνερα η μεγάλη χαρά που παίρνει ο Goldfarb από τις εφευρέσεις του. «Η βιομηχανία παιχνιδιών είναι μια ευγενής βιομηχανία» λέει. «Ας πούμε ότι πουλήθηκαν ένα εκατομμύριο παιχνίδια σε έναν χρόνο – αυτό σήμαινε ότι ένα εκατομμύριο οικογένειες έπαιζαν αυτό το παιχνίδι με τα παιδιά τους».  

Στο ντοκιμαντέρ Eddy’s World που σκηνοθέτησε η κόρη του Eddy, η Lyn Goldfarb, συναντάμε, 70 χρόνια μετά, τον 98χρονο εφευρέτη παιχνιδιών να πειραματίζεται με μηχανήματα και υλικά, επινοώντας νέες φιγούρες στο σπίτι του, σε μια κοινότητα συνταξιούχων στην Καλιφόρνια.

Πηγή lifo.gr/