Οι νέες μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση

Τι ανέφερε ο ΥΠΕΣ.

Η Κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη άμεσα στις νέες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, προωθεί σειρά Μεταρρυθμίσεων με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ εκπόνησε σχέδια για προώθηση των επενδύσεων ώστε να δημιουργηθούν επιπρόσθετες θέσεις εργασίας με στόχο τη μετάβαση στη νέα εποχή με αναβάθμιση του χωρικού και αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος, πάντα με γνώμονα την πράσινη ανάπτυξη, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής σε χαιρετισμό του στην τελετή απονομής των βραβείων Φοιτητών Αρχιτεκτονικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου για το έτος 2021

Το Υπουργείο Εσωτερικών, σαν το κατ’ εξοχήν αναπτυξιακό Υπουργείο, έχει προσαρμόσει τις πολιτικές του απόλυτα με αυτή τη νέα θεώρηση, είπε, προσθέτοντας ότι με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των μελετητών, «μεταρρυθμίσαμε και απλοποιήσαμε τις διαδικασίες αδειοδότησης».

Συνεχίζοντας ανέφερε πως πλέον παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για γρηγορότερες, αποτελεσματικότερες και πιο διαφανείς διαδικασίες χορήγησης πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας σε 10 μόλις μέρες για οικιστικές αναπτύξεις σε εγκεκριμένο οικόπεδο.

Σημείωσε πως ήδη με αυτή τη νέα διαδικασία έχουν εκδοθεί 2.500 νέες άδειες, ενώ από την 1/6/2022 η ταχεία αδειοδότηση θα επεκταθεί και στις μεγαλύτερες και πιο σύνθετες αναπτύξεις.

Η ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής αυτής προσπάθειας θα επέλθει με την ψήφιση του Νομοσχεδίου που αφορά στην διαδικασία αδειοδότησης των λεγόμενων Στρατηγικών επενδύσεων και η οποία προνοεί παραχώρηση όλων των αδειών κατά μέγιστο εντός 12 μηνών.

Πρόσθετα, και πέραν της παρέμβασής μέσω σειράς σχεδίων παραχώρησης πολεοδομικών κινήτρων, τα πλείστα από τα οποία τερματίζονται με το τέλος του 2022, το Υπουργείο Εσωτερικών μελετά και το θέμα του αστικού αναδασμού.

Διευκρίνισε ότι ο σκοπός είναι η μείωση της αστικής επέκτασης και η ορθολογική αξιοποίηση των υφιστάμενων οικιστικών ζωνών, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η περαιτέρω επέκτασή τους και να διασφαλιστεί η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, με ξεκάθαρη θέση για περιορισμό του φαινομένου της μεμονωμένης κατοικίας.

Αναφερόμενος στο ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την Ανάπλαση και Αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας, είπε ότι στοχεύει στην προσέλκυση νέων κατοίκων και νέων επενδύσεων, με την παροχή γενναιόδωρων κινήτρων, για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, την αναγέννηση και την αναζωογόνηση μιας περιοχής με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Είπε περαιτέρω ότι προγραμματίστηκε με τον Υπουργό Οικονομικών εντός Ιανουαρίου, η εξαγγελία «αυτού του μεγαλεπήβολου έργου που εκτιμούμε ότι μπορεί να αλλάξει ολοκληρωτικά το κέντρο της Λευκωσίας, μαζί με τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό που το Υπουργείο Εσωτερικών προωθεί στο χώρο της Αρχιγραμματείας με την ανέγερση των τριών κτιρίων στέγασης του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Μεταφορών, μετατρέποντας με αυτό τον τρόπο τη Λεωφόρο Σεβέρη σε άξονα υπηρεσιών της κεντρικής κυβέρνησης».

Απευθυνόμενος στους νέους αρχιτέκτονες, τους κάλεσε να στηρίξουν έμπρακτα με τη δημιουργικότητα αυτή την προσπάθεια. «Για αναβάθμιση του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος. Εφαρμόζοντας τις σύγχρονες και καινοτόμες ιδέες σας. Με εφόδια την κατάρτιση και την τεχνογνωσία σας», είπε.

Πηγή kathimerini.com.cy

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news