Μπήκαμε στο… Εθνογραφικό Μουσείο Αυγόρου

Της Άντρης Λάμπρου

Το Εθνογραφικό Μουσείο Αυγόρου βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό και στε- γάζεται σε ένα παραδοσιακό και πλούσιο πετρόκτιστο διώροφο αγροτόσπιτο. Πιο συγκεκριμένα, η Κοινότητα του χωριού αγόρασε και ανακαίνισε την οικία Κούτρα, η οποία αποτελεί ένα σπάνιο δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της περιοχής και στη συνέχεια το μετονόμασε σε Εθνογραφικό Μουσείο Αυγόρου – Ίδρυμα Πιερίδη.

Η πρωτοβουλία της δημιουργίας του εν λόγω Μουσείου έγινε στο πλαίσιο προσπαθειών για τη διατήρηση, προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωρίου αλλά και γενικότερα της κυπριακής κουλτούρας.

Από το 2002, περίοδος που εγκαινιάστηκε το Έθνογραφικό Μουσείο, μέχρι σήμερα, αποτελεί σημείο αναφοράς για την κοινότητα Αυγόρου αφού πρόκειται για ένα πραγματικό στολίδι στην καρδιά του χωριού που αναβιώνει τις συνήθειες και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των προγόνων μας. Ντόπιοι, τουρίστες, κάτοικοι των γύρω περιοχών και σχολεία σπεύδουν να επισκεφθούν το χωριό για να δουν από κοντά την πλούσια πολιτιστική κληρονομία του τόπου μας που ζωντανεύει μέσα από την ίδρυση του Μουσείου.

Το Έθνογραφικό Μουσείο, βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο στο Αυγόρου σε σημείο που διασχίζει το χωριό και είναι επηρεασμένο από τον λαϊκό μεσαορίτικο τρόπο δόμησης της εποχής, φιλοξενώντας εκθέματα, βγαλμένα μέσα από την ιστορία και καθημερινή ζωή των Κυπρίων που περιγράφουν με ρεαλισμό τον τρόπο ζωής του παρελθόντος. Προχωρώντας κανείς στο εσωτερικό του, συνει- δητοποιεί πως δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί έργα και εκθέματα, αλλά για ένα αρχοντικό το οποίο συμπεριλαμβάνει όλους τους χώρους μιας κανονικής οικίας της τότε εποχής, ταξιδεύοντας τους επισκέπτες του στην Κύπρο του χθες.

Συγκεκριμένα αποτελείται από δύο ορόφους, το ισόγειο και τον πάνω όροφο. Στο ισόγειο υπάρχουν 6 διαφορετικοί χώροι: ο στάβλος, ο αχυρώνας, το δίχωρο, το σώσπιτο, το δωμάτιο με το σέντε και το «μαϊρκόν», δηλαδή την κουζίνα. Στον πάνω όροφο, ο οποίος υπήρχε μόνο σε σπίτια ατόμων με κάποια οικονομική άνεση για την εποχή, υπάρχουν δύο υπνοδωμάτια και ο ηλιακός. Στη μεγάλη εξωτερική αυλή του οικήματος παρουσιάζονται εκθέματα που σχετίζονται με την υπαίθρια καθημερινή ζωή των Κύπριων αγροτών, όπως ο ανεμόμυλος για την άντληση νερού από πηγάδι, πηγάδι, δεξαμενή για την αποθήκευση του νερού και καρότσα για αγροτικές εργασίες.

Στο Μουσείο εκτίθενται εκτός από δωρεές από προσωπικές συλλογές των κατοίκων της κοινότητας Αυγόρου και η σημαντική λαογραφική συλλογή του Ιδρύματος Πιερίδη και μια σειρά από έργα ζωγραφικής. Κατά καιρούς, έχουν φιλοξενηθεί και έργα του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου της Κύπρου Μιχαήλ Κάσσιαλου ενώ ανά διαστήματα οι συλλογές με τα εκθέματα ζωγραφικής ανανεώνονται. Έπίσης, στο εσωτερικό του υπάρχουν πολλά παραδοσιακά σκεύη και εργαλεία της καθημερινής εργασίας των ανθρώπων της εποχής, κουστούμια, ασημικά, κεραμικά, παραδοσιακά υφαντά και κεντήματα του 18ου αιώνα. Τα είδη της παραδοσιακής λαϊκής τέχνης της συλλογής δεν απεικονίζουν μόνο την καθημερινή ζωή των χωρικών, αλλά προσφέρουν επίσης τη δυνατότητα στον επισκέπτη του μουσείου να παρακολουθήσει τις πολιτιστικές και εμπορικές σχέσεις εκείνης της εποχής μεταξύ της Κύπρου και της Δύσης καθώς και της Ανατολής, και ειδικότερα τις σχέσεις του νησιού με τον υπόλοιπο Έλλαδικό νησιώτικο χώρο.
Αν θέλετε κι εσείς να ταξιδέψετε σε ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο, τότε μπορείτε να επισκεφθείτε το Έθνογραφικό Μουσείο Αυγόρου – Ίδρυμα Πιερίδη και να γνωρίσετε από κοντά την τότε ζωή του τόπου μας.

Λεωφόρος Καρύων 52, Αυγόρου Τ: 23923340