Μην κοιτάς την αναπηρία.. κοίτα τον άνθρωπο!

Αυτή η ταινία μικρού μήκους δημιουργήθηκε στα πλαίσια ενός σχολικού προγράμματος ευαισθητοποίησης παιδιών και δασκάλων για τη διαφορετικότητα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής.

Αφού είδαμε την ταινία με τα παιδιά, συζητήσαμε τα θέματα που προέκυψαν, λύσαμε απορίες και διατυπώσαμε απόψεις. Στη συνέχεια ακολούθησαν βιωματικές δραστηριότητες με ειδικά υλικά και αντικείμενα, στις οποίες τα παιδιά κλήθηκαν να «μπουν» στο σώμα ενός ατόμου με κάθε μορφή αναπηρίας, να βιώσουν τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει αυτό το άτομο αισθητηριακά (ακοή, όραση, αφή), κινητικά, χωροταξικά και επικοινωνιακά.

Τα παιδιά έδειξαν τρομερό ενδιαφέρον, ήρθαν πιο κοντά σε δυσνόητες έννοιες και άγνωστες καταστάσεις και στο τέλος του προγράμματος κατέληξαν σε ένα συμπέρασμα: «Κυρία, τελικά οι άνθρωποι φέρονται άσχημα γιατί δεν ξέρουν κι όταν δεν ξέρεις κάτι, το φοβάσαι..» 

Ένας άνθρωπος με αναπηρία έχει να διαχειριστεί αρκετές δυσκολίες: σωματικές, συναισθηματικές, κοινωνικές, διανοητικές. Κι όμως, η ιστορία αποδεικνύει περιπτώσεις ανθρώπων με αναπηρία που το έργο τους έχει καθορίσει την ανθρωπότητα: ο Μπετόβεν είχε κώφωση, ο Μονέ ήταν τυφλός, ο Αϊνστάιν σύνδρομο Asperger… Όταν μια κοινωνία εστιάζει στην ανεπάρκεια κάθε μέλους της και όχι στο ταλέντο ή την ιδιαίτερη δεξιότητά του, ποιος έχει την αναπηρία: το άτομο ή η κοινωνία;

”ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ – ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ”

Πηγή newsitamea.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *