Μία υπερσύγχρονη κτηνιατρική κλινική

Η Δρ. Άντρια Χατζηκωνσταντίνου, ιδιοκτήτρια της ολοκαίνουριας κλινικής “Paw Care Veterinary Clinic”, μάς ξενάγησε σε όλους τους χώρους της κλινικής της και μας σύστησε όλο το προσωπικό της.

Του Ζανέττου Λουκά

Άντρια, σε μικρή ηλικία κατάφερες να κάνεις το μεγάλο βήμα και να ανοίξεις μια υπερσύγχρονη κλινική για τα δεδομένα της Κύπρου. Μίλα μας λίγο για την πορεία σου.

Αναμφίβολα είναι πολύ δύσκολο στις μέρες μας να κάνει κανείς ένα τέτοιο βήμα. Μέσα στο γενικότερο κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας και αστάθειας σίγουρα το ρίσκο είναι μεγάλο. Παρόλα αυτά το πάθος και η όρεξη για σκληρή δουλειά εύχομαι να μας δικαιώσουν. Μετά την απόκτηση του τίτλου “Master’s Degree Veterinary Medicine” στην Τσεχία, επέστρεψα στην Κύπρο όπου εργάστηκα για περίπου 2 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα της Κτηνιατρικής. Με την βοήθεια των γονιών μου, κατάφερα να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα και να κάνω και εγώ το δικό μου βήμα στον Κτηνιατρικό κόσμο της Κύπρου.

Τι υπηρεσίες περιλαμβάνει το κτηνιατρείο;

Το κτηνιατρικό κομμάτι περιλαμβάνει την παθολογία, την ενδοσκόπηση, τα χειρουργεία μαλακών ιστών όπως και ορθοπεδικά χειρουργεία, τον υπέρηχο, τον ακτινολογικό έλεγχο, τον οδοντιατρικό έλεγχο, τις αιματολογικές, βιοχημικές και ορμονικές αναλύσεις. Δίνουμε μεγάλη βάση στην προληπτική κτηνιατρική, καθώς επίσης στην ενημέρωση και την εκπαίδευση των ιδιοκτητών. Έπειτα, καλύπτουμε και το κομμάτι του καλλωπισμού των ζώων με μπάνια και κουρέματα για τους μικρούς μας φίλους, όπως επίσης θα βρείτε και ένα όμορφο pet boutique. 

Πόσα άτομα εργάζονται στο χώρο;

Στο χώρο εργοδοτούνται 6 άτομα. Εκτός από εμένα, την ιατρική ομάδα απαρτίζουν άλλοι δύο πολύ έμπειροι κτηνίατροι, ο Δρ. Μάριος Λιόγρης και η Δρ. Ελένη Λιόγρη με σημαντική εμπειρία και προϋπηρεσία στον χώρο, όπως επίσης δύο receptionists και μια groomer. Καθώς το επάγγελμα μας είναι αρκετά απαιτητικό και αγχώδες δημιουργήσαμε άνετους χώρους εργασίας έτσι ώστε να υπάρχει ένα όμορφο περιβάλλον εργασίας αλλά και ένας ευχάριστος χώρος για αυτούς που μας επισκέπτονται. Αξίζει να σημειωθεί πως, στην παρούσα φάση, η κλινική μας απαρτίζεται κυρίως από γυναίκες. Κάτι για το οποίο είμαστε περήφανοι καθώς μία από τις πιο πρόσφατες εκστρατείες των Ηνωμένων Εθνών έχει στόχο να τερματίσει τον επαγγελματικό διαχωρισμό των γυναικών και τις ίσες ευκαιρίες ανάδειξης ανδρών και γυναικών στον επιστημονικό τομέα.

Το κτηνιατρείο σας έγινε άμεσα ευρέως γνωστό στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Πως κερδίζετε την εμπιστοσύνη του κόσμου; 

Θέλουμε να ελπίζουμε πως η εμπιστοσύνη που μας δείχνει ο κόσμος έχει έρθει μέσω της σκληρής δουλειάς και των υψηλών στόχων που έχουμε θέσει – ο καθένας ατομικά αλλά και σαν ομάδα. Για εμάς αυτό που προέχει είναι η υγεία και ευζωία των μικρών μας φίλων και η προάσπιση της δημόσιας υγείας. Γι’ αυτό προσπαθούμε η χορήγηση φαρμάκων και κυρίως των αντιβιοτικών να γίνεται πάντα με υπευθυνότητα και προσοχή, αποφεύγοντας την αλόγιστη χρήση τους. Στόχος μας είναι να μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας με τους ιδιοκτήτες των ζώων, να υπάρχει ειλικρίνεια, έτσι ώστε να παίρνονται οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις και σωστές διαγνώσεις για το αγαπημένο τους κατοικίδιο.

Το κτηνιατρείο διαθέτει μεγάλο χώρο, αντίστοιχο θα λέγαμε με μια κανονική κλινική που φροντίζει ανθρώπους. Τι περιλαμβάνει μέσα;

Η κλινική μας απαρτίζεται από τους χώρους υποδοχής, τρία ευρύχωρα εξεταστήρια, δύο χειρουργεία, το κλινικό εργαστήριο, το ακτινολογικό εργαστήριο και τρεις χώρους νοσηλείας – ο ένας εκ των οποίων χρησιμοποιείται για νοσηλεία ασθενών με λοιμώδη νοσήματα (δηλαδή μεταδοτικές σε άλλα ζώα ασθένειες). Ο γενικότερος σχεδιασμός της κλινικής έγινε με υψηλά κριτήρια και πρόνοιες ασφαλείας και υγιεινής με κυριότερο μέλημα μας να έχουμε όσο γίνεται λιγότερο στρεσαρισμένους τους μικρούς μας φίλους κατά τη διάρκεια παραμονής και νοσηλείας τους. Για τους παραπάνω λόγους, οι χώροι υποδοχής, τα εξεταστήρια αλλά και οι χώροι νοσηλείας διαχωρίζονται σε χώρους για σκύλους και χώρους για γάτους. Αυτό είναι αποδεδειγμένο πως κάνει την επίσκεψη ή τη νοσηλεία στον κτηνίατρο πιο ευχάριστη για κάθε ζωάκι αλλά και για τον ιδιοκτήτη του! Υπάρχει επίσης ο χώρος καλλωπισμού των κατοικίδιων με υπηρεσία grooming, καθώς και ένας μεγάλος χώρος pet bou- tique με μεγάλη ποικιλία από accessories και είδη διατροφής των ζώων.

Ο χώρος μέσα είναι καθαρός και άνετος. Πόσο σημαντικό είναι να κρατάτε την κλινική καθαρή και τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα;

Δουλεύουμε με τα υψηλότερα πρότυπα όσο αφορά την καθαριότητα, τον εξαερισμό και την απολύμανση των χώρων και των μηχανημάτων καθώς επίσης και την αποστείρωση των εργαλείων. Είναι ανάγκη και υποχρέωση μας να ακολουθούμε πιστά όλες τις προδιαγραφές ειδικά στο χειρουργικό τομέα από την στιγμή που πραγματοποιούνται περίπλοκα και απαιτητικά χειρουργεία που χρειάζονται απόλυτα στείρο περιβάλλον και αυστηρή καθαριότητα. Ταυτόχρονα, ακολουθούμε τις κατευθυντήριες οδηγίες για μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων με συνέπεια τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών.

Παρατηρήσαμε ότι το κτηνιατρείο είναι εξοπλισμένο με καινούρια και σύγχρονα μηχανήματα. Ποια είναι τα μηχανήματα και ποια η λειτουργία τους;

Έχουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό αλλά και το προσωπικό για να διερευνήσουμε κάθε περιστατικό που θα προσέλθει στην κλινική. Στο «οπλοστάσιο» μας υπάρχουν διάφορα μηχανήματα όπως το ενδοσκόπιο, το οποίο χρησιμοποιείται για ελάχιστα επεμβατικές διερευνήσεις των διαφόρων συστημάτων / οργάνων. Υπάρχει ο υπερηχοτομογράφος ο οποίος χρησιμοποιείται για την απεικόνιση των οργάνων της κοιλιάς και της καρδιάς. Έπειτα υπάρχει το ψηφιακό ακτινολογικό, που εμφανίζει τις ακτινογραφίες σε δευτερόλεπτα κάνοντας τις επείγουσες διαγνώσεις ακόμα πιο γρήγορες και αποτελεσματικές. Δε θα μπορούσαν να λείπουν από μια σύγχρονη κλινική οι υπηρεσίες κλινικού εργαστηρίου (αιματολογικός, βιοχημικός και ορμονικός αναλυτής) για εξετάσεις αίματος σε παθολογικά περιστατικά αλλά και για εξετάσεις ρουτίνας και προληπτικού ελέγχου. Τέλος υπάρχουν κλουβιά εντατικής φροντίδας για ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση.

Τι περιστατικά αντιμετωπίζετε πιο συχνά στο κτηνιατρείο;

Αν και είμαστε καινούρια κλινική, έχουμε ήδη αντιμετωπίσει με απόλυτη επιτυχία αρκετά περιστατικά μερικά εξ’ αυτών ιδιαίτερα δύσκολα. Μας επισκέπτονται κυρίως σκύλοι και γάτοι αλλά και εξωτικά ζώα. Εκτός από τα περιστατικά ρουτίνας, έχουν έρθει και πιο πολύπλοκα περιστατικά ή περιστατικά δεύτερης γνώμης. Μέχρι στιγμής θεωρούμε πως έχουμε ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε. Αν κάποιο περιστατικό χρειάζεται παραπομπή για κάτι πιο εξειδικευμένο, συνεργαζόμαστε με ειδικευμένους κτηνίατρους τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Τι αγαπάτε περισσότερο στη δουλειά σας; 

Ακούγεται κοινότυπο, αλλά είναι αλήθεια, πώς αυτό που αγαπάμε περισσότερο είναι οι ασθενείς μας. Είμαστε ευγνώμονες που βρισκόμαστε σε θέση να βελτιώνουμε τη ζωή των μικρών μας φίλων. Η κτηνιατρική επιστήμη δεν παύει να εξελίσσεται και είναι πάντα μία πρόκληση για εμάς να εξελισσόμαστε μαζί της. Υπάρχει πάντα κάτι καινούριο και εμείς έχουμε την όρεξη να μαθαίνουμε και να εφαρμόζουμε αυτές τις γνώσεις στην καθημερινή εξάσκηση του επαγγέλματος.

Συνδέεται ένας κτηνίατρος με τους ασθενείς του;

Δυστυχώς ή ευτυχώς είναι αναπόφευκτη η σύνδεση τόσο με τους ασθενείς, όσο και με τους ιδιοκτήτες. Κανένα ζώο και καμία περίπτωση δεν είναι ίδιες. Το κάθε ζωάκι που έρχεται έχει το δικό του χαρακτήρα, το δικό του τρόπο προσέγγισης, τον τρόπο που θέλει να το διαχειρίζεσαι. Γνωρίζοντας το δε μπορείς παρά να το αγαπήσεις και να συνδεθείς μαζί του. Είναι σα να απαντάς από την αρχή το ερώτημα που τίθεται συχνά στο μυαλό κάθε ανθρώπου «γιατί κάνω αυτό που κάνω;». Μοιραζόμαστε τα συναισθήματα των ασθενών μας και των ιδιοκτητών τους, στις όμορφες και τις δύσκολες στιγμές. Αυτό μπορεί να στοιχίζει αρκετά στη δική μας ψυχική υγεία αλλά κάθε ασθενής που γίνεται καλύτερα, είναι μια μικρή νίκη για εμάς. 

Χείμαρας 4 (πάροδος 1ης Απριλίου) 5285 Παραλίμνι, Τηλ: 23816060 / 97736060
Facebook: Paw Care Vet
Instagram: pawcare.vet

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news