Λιουντμίλα του Τσέρνομπιλ: μιλά για πρώτη φορά για την ιστορία της

ΟΙ περισσότεροι μάθαμε την ιστορία της μέσω της σειράς της HBO, Τσέρνομπιλ. 

Η ιστορία της Λιουντμίλα Ιγκναντένκο ήταν μια από τις κεντρικές της σειράς. Τώρα, η ίδια μιλά στην κάμερα του BBC

Στις 26 Απριλίου 1986, η Λιουντμίλα ήταν παντρεμένη (και έγκυο) με τον Βασίλι Ιγκναντένκο. Ήταν ένας από τους πυροσβέστες που έσπευσαν πρώτοι στην καταστροφή του Τσερνόμπιλ. Ο Βασίλι πέθανε από οξύ ακτινικό σύνδρομο στις 13 Μαϊου του 1986, λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την έκρηξη. Η Λιουντμίλα, μη γνωρίζοντας τους κινδύνους για την δική της υγεία,  βρισκόταν στο πλευρό του στο νοσοκομείο και τον φρόντιζε. «Σηκώθηκε όρθιος και μου έδωσε τρία γαρίφαλα που είχε κάτω από το μαξιλάρι του. Ήταν τα τελευταία λουλούδια που μου έδωσε. Θα θυμάμαι μέχρι να πεθάνω πώς στεκόμασταν μαζί δίπλα στο παράθυρο. Δεν είχαμε ιδέα πως αυτή θα ήταν η τελευταία μας ρομαντική στιγμή μαζί», λέει με δάκρυα στα μάτια. 

Όπως λέει μετά από την προβολή της σειράς, η Λιουντμίλα δέχθηκε έντονη κριτική για τον θάνατο που παιδιού της, τέσσερις ώρες μετά την γέννησή του.  «Λένε πως σκότωσα το μωρό μου. Με ρωτούσαν γιατί ήμουν στο πλευρό του άντρα μου ενώ γνώριζα πως ήμουν έγκυος. Αλλά πείτε μου, πώς μπορούσα να τον αφήσω; Νόμιζα πως το μωρό μέσα μου ήταν ασφαλές. Τότε δεν ξέραμε τίποτα για την ραδιενέργεια».

Επίσης λέει ότι δεν έδωσε την άδειά της για την σειρά. «Η εταιρία παραγωγής συμπεριφέρθηκε άσχημα που δεν με συνάντησε. Υπήρξε ένα τηλεφώνημα από τη Μόσχα, μου είπαν για γυρίσματα σε Λετονία και Κίεβο και πως ήθελαν να επικοινωνήσουν μαζί μου αλλά δεν με έβρισκαν. Μου είπαν να μου δώσουν 3.000 δολάρια. Η ταινία ήδη γυριζόταν ως τότε. Τους λέω, γιατί; Απλώς επειδή υπάρχετε, μου απάντησαν. Τους είπα πως κανείς δεν πληρώνει για το τίποτα και έκλεισα το τηλέφωνο, νόμιζα πως ήταν απάτη». Από την πλευρά του το HBO αρνείται τους ισχυρισμούς της. 

Πηγή huffingtonpost.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *