Η Ντόλτσε Βίτα της Κύπρου

Πως μία μικρή παραλία που πήρε το όνομα της από το χώμα που υπάρχει στην περιοχή, κατάφερε να γίνει άθελα της, η Ντόλτσε Βίτα της Κύπρου.

Του Ζανέττου Λουκά

Στην τελική ο Γιώργος Σεφέρης όπως αποδείχθηκε δεν έγραψε το γνωστό ποίημα – τραγούδι “Άρνηση” για το περιγιάλλι του Κόννου, όμως αν περνούσε λίγες ώρες βλέποντας το θα αφιέρωνε σίγουρα κάποιες αράδες για τις ομορφιές του.

Το δικό μας περιγιάλι όμως που μόνο κρυφό δεν είναι στις μέρες μας, προβάλει όλες τις ομορφιές του, συνδυάζοντας το γαλάζιο τιρκουάζ χρώμα των κρυστάλλινων πεντακάθαρων ήρεμων νερών του, με τις αειθαλείς πινελιές των χρωμάτων που βγαίνουν από τις πευκόφυτες πλαγιές που περικυκλώνουν την παραλία. Αρκετοί επισκέπτονται την παραλία του Κόννου τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο που χειμωνιάζει.

Άλλοι την προτιμούν «καυτή» και την επισκέπτονται όταν είναι στα ντουζένια της τους καλοκαιρινούς μήνες απ’ όπου κατακλύζεται κυριολεκτικά από τουρίστες και Κύπριους από όλο το νησί.

Η 200 μέτρων μήκους παραλία Κόννος, είναι μία από τις πιο γραφικές παραλίες του νησιού ενώ παρέχει όλες τις κατάλληλες εγκαταστάσεις που χρειάζεται μία παραλία όπως καφετέρια, ναυαγοσώστη, κρεβατάκια και ομπρέλες προς ενοικίαση καθώς επίσης και θαλάσσια αθλήματα.

Το πιο ωραίο και σημαντικό είναι ότι η περιοχή Κόννος ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 των ευρωπαϊκών προστατευόμενων περιοχών και παρέχει πρόσβαση στο Εθνικό Δασικό Πάρκο προσφέροντας πεζοπορία και καταδύσεις σε όλη την περιοχή. Την καλοκαιρινή περίοδο η θάλασσα του Κόννου κατακλύζεται από σκάφη και γιοτ απ’ όλη την Κύπρο δίνοντας μία διαφορετική νότα στην μαγευτική παραλία.