Ζαννέτος Λουκά: Ανεβαίνει στην κορυφή του Κιλιμάντζαρο για τα παιδιά με καρκίνο

Μετροφυλλώντας κάποιος το βιβλίο της ζωής του θα δει τολμηρές αποστολές, ταξίδια σε προορισμους γεμάτα περιπέτεια και με γεύσεις από διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς.  

Ο Ζαννέτος Λουκά, παρουσιαστής της εκπομπής “On a mission” του Alpha Κύπρου, ετοιμάζει αποσκευές για ακόμη ένα μεγάλο ταξίδι. Αυτή τη φορά στην μακρινή Αφρική. Σκοπός της αποστολής η οικονομική ενίσχυση του Καραισκακείου Ιδρύματος …για πολλά παιδικά χαμόγελα!

Στόχος… η ανάβαση στην κορυφή του επιβλητικού Κιλιμάντζαρο, του ψηλότερου βουνού της Αφρικής, με υψόμετρο σχεδόν έξι χιλιάδες μέτρα.

Λίγο πριν το ταξίδι του, μιλά στο AlphaNews.Live για την προετοιμασία του, τις αναμνήσεις από άλλες αποστολές και το μήνυμα που θέλει να στείλει μέσα από το “on a mission to kilimanjaro for life”.

3

Τι σημαίνει για τον ίδιο η ορειβασία στο ψηλότερο βουνό της Αφρικής, ποια ήταν η εμπειρία του στον Αμαζόνιο, ποιες ήταν οι δυσκολίες και ποιες στιγμές παραμείνουν στο μυαλό του για πάντα.  Σε αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα μας απάντησε λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι.

Πως προέκυψε η αποστολή στο Κιλιμάντζαρο;

“Τανζανία.. Αφρική. Εξιτάρει μόνο και μόνο το όνομα, δεν είναι ταξίδια που γίνονται καθημερινά. Πόσο μάλλον μια χώρα που δεν ήταν στο πλάνο μου. Προέκυψε μέσω μιας πρότασης ενός Ουκρανού που μένει μόνιμα στην Κύπρο. Ονομάζεται Ευγέν, είναι ο δεύτερος άνθρωπος που ανέβηκε το Έβερεστ και ανέβασε τη σημαία της Κύπρου το 2019. Σε μια γνωριμία μας που έγινε όταν ήμουν στην Κύπρου, πριν από τρεις βδομάδες, μου είπε “it’ s a give or take”. Μου έφερε κάποια χαρτιά και μου είπε θα αρχίσουμε μια αποστολή με τέσσερις Ουκρανούς και Ρώσους και θα ήθελα να είσα μαζί μας. Μου είπε σκέψου το, του λέω είναι αρκετά τα χρήματα, δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή, είναι παράξενοι καιροί. Μου είπε “μην ανησυχείς, θα βρεις τα χρήματα”. Τα λεφτά τα βρήκα και είπα θα το σκεφτώ. Να που μπήκε στα πλάνα μας μέσα σε τρεις βδομάδες”. 

3

Πόσο θα διαρκέσει το ταξίδι σου και τι σημαίνει για σένα αυτή η πρόκληση.

“Η αναχώρηση είναι στις 30 Ιανουαρίου μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, αυτό σημαίνει ότι έχουμε σχεδόν 11 μέρες, αυτό σημαίνει ανάβαση και κατάβαση του βουνού. Οκτώ μέρες θα το ανεβούμε και σίγουρα θα θέλουμε ενάμιση μέρα για να το κατεβούμε”. 

Να υποθέσω ότι χρειάζεται και η κατάλληλη προετοιμασία πριν το μεγάλο αυτό ταξίδι..

“Ακριβώς, πέραν από τις χαμηλές θερμοκρασίες που θέλει να έχει το σώμα σου, το Κιλιμάντζαρο έχει τέσσερις κλιματικές ζώνες. Είναι η ζώνη καλλιέργειας, η ζώνη η οποία έχει να κάνει με έρημο, η ζώνη τρία έχει να κάνει με τροπικό κλίμα. Το Κιλιμάντζαρο έχει δικό του κλίμα ως τον παγετώνα, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να φέρω το σώμα μου σε μια θερμοκρασία για να το συνηθίσει. Τέτοιου είδους αποστολές χρειάζεσαι τρεις προετοιμασίες. Η πρώτη είναι το κλίμα, η δεύτερη το υψόμετρο, να συνηθίσει το σώμα σου σε ένα υψόμετρο που το 60% του εγκεφάλου σου θα αναπνέει σωστά και τρίτο είναι η νοητική ψυχολογία, πολλές φορές το σώμα αφήνεται αλλά το μυαλό είναι αυτό που προχωρά”. 

4

6.000 μέτρα.. πως σου ακούγεται αυτό;

“Ακούγεται πραγματικά σαν πρόκληση. Έχω ξαναέρθει σε επαφή με τέτοια υψόμετρα, στις Άλπεις, στην Αργεντική, στο Περού. Για ανθρώπους που με το φόβο του ύψους μπορεί να έχουν ένα θέμα, να αναφέρω ότι τα βουνά μπορούν να γίνουν καλοί σου φίλοι αλλά μέσα σε όλο αυτό το διάδρομο που κάνεις για να ανέβεις μια κορυφή, κερδίζει πολλά πράγματα. Αυτές τις εμπειρίες αν αφήσεις το σώμα και το μυαλό να τις δεχτούν τις πληρώνεις με ένα αντίτιμο, μπορεί να κρυώνεις, μπορείς να κουραστείς, μπορεί να θέλεις να τα παρατήσεις αλλά θα σου φέρουν άλλα πράγματα στη ζωή”.
Πίσω από το μεγάλο οδοιπορικό..  ένας καλός σκοπός. Αν μπορείς να μας πεις περισσότερα.

“Όπως και σε άλλα ταξίδια μεγάλα τα οποία πάντα προσπαθούσα να βοηθώ, μέσα από ένα ταξίδι, μέσα από μια έκθεση φωτογραφίας ή ένα βιβλίο και ντοκιμαντέρ αυτή τη φορά επέλεξα το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα. Σε λίγες μέρες έχουμε Φεβρουάριο, είναι ο μήνας για ενημέρωση του παιδικού καρκίνου, στις 15 Φεβρουαρίου. Επικοινώνησα με το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, τους άρεσε πολύ ιδέα. Μέσα σε αυτό το σκοπό που εγώ θα κάνω θέλω εάν καταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο ώστε μέσω ενός link να λέμε στηρίξτε την προσπάθειά μου με το να δώσετε μια μικρή βοήθεια στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα που το έχουν ανάγκη”.

Ποια είναι τα συναισθήματα κάθε φορά που ολοκληρώνεται μια αποστολή και ποια θεωρείς ήταν η πιο δύσκολη..

“Είσαι ικανοποιημένος, χαρούμενος, θέλεις να δώσεις μια επιβράβευση στον ευατό σου που τα έχει καταφέρει. Όταν φύγει αυτή η κούραση, ξεκινά να απογράφει το μυαλό σου και να τα βάζει όλα σε μια σειρά. Αν σου έτυχε κάτι εκτός από αυτά που περίμενες, το φιλοσοφάς και το αναλύεις. Ακόμη και μέσα από τα συναισθήματα θέλω να κερδίζω, να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος”.

3

Σε ποιο ταξίδι θεωρείς ότι ξεπέρασες τα όριά σου;

“Θα αδικήσω να αφαιρέσω κάποια, άσχετα αν ήταν εύκολα ή δύσκολα, μακρινά ή κοντά. Όμως να σου αναφέρω σίγουρα δυο τα οποία δεν είναι ούτε εύκολα να γίνουν λόγω των προετοιμασιών αλλά της συμβίωσης εκεί. Το πρώτο ήταν στον Αμαζόνιο, αν περάσεις ένα χρονικό διάστημα εκεί είναι μια τεράστια εμπειρία. Πρώτο να πας, δεύτερο να βρεις τον τρόπο να ζήσεις και τρίτο να βγεις ζωντανός από τον Αμαζόνιο. Δεύτερο θα έλεγα τον μοναχισμό στο μοναστήριο των σαολίν λόγω των πολεμικών τεχνών, δηλαδή η σκληρή προετοιμασία πριν και κατά τη διάρκεια στο ναό. Όσα είδα και κατάφερα να ζήσω, είναι ίσως δυο από τις μεγαλύτερές μου εμπειρίες που δύσκολα μπορούν να ξαναγίνουν”.   

Ποιες ήταν οι δυσκολίες και τα εμπόδια στον Αμαζόνιο;

“Στον Αμαζόνιο είσαι συνεχώς σε ένα σύστημα συνεχείς παρακολούθησης και αντίληψης, δηλαδή είναι συνεχώς οι κόρες των ματιών σου σε συστολή – διαστολή γιατί ο κίνδυνος παραμονεύει.  Ο κίνδυνος στον Αμαζόνιο δεν είναι μόνο ένα φίδι, ένας κροκόδειλος, μια ανακόντα ή τα πιράνχας σε ένα ποταμό. Κίνδυνος είναι και ένα κουνούπιο που είναι μολυσμένο και μπορεί να σου μεταφέρει μια ασθένεια. Τώρα, εσύ τι μπορείς να κάνεις… να αφήσεις το σώμα σου ελεύθερο για να ζήσει μέσα στον Αμαζόνιο. Κάτι που έκανα από την πρώτη στιγμή όμως ο φόβος δεν έφυγε ποτέ. Δηλαδή, κάθε φορά που ήμασταν σε ένα ποταμό και πατούσαμε με τις γαλότσες και ένιωθα να πατούσα κάτι έλεγα.. “τι είναι αυτό”.

Υπήρξαν φορές που τέθηκε η ζωή σου σε κίνδυνο;

“Αρκετές φορές. Προσπαθώ πάντα ο κίνδυνος να είναι μειωμένος, τόσο για μένα όσο και την υπόλοιπη ομάδα όμως αρκετές φορές μου έτυχε να έχω θέματα. Στον Αμαζόνιο μια μέρα έπρεπε να ξεκινήσουμε να κάνουμε τα μπάνια μας, γιατί δεν είχαμε, είχαμε λάσπες πάνω μας, βλέπαμε ένα ποταμό “ζωντανό”. Βλέπεις συνεχώς διάφορα.. φούσκες και λες τι είναι από κάτω. Κυρίως είναι πιράνχας, που είναι εκατομμύρια. Αναγκαστικά και μη έπρεπε να κάνουμε μπάνιο. Μπορώ να σου πω ότι ένα μπάνιο στον Αμαζόνιο ήταν μια εμπειρία από μόνο του”.

4

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να στείλεις με την αποστολή σου στην Τανζανία;

“Ένα μήνυμα που θέλω να αφήσω.. θέλω να πιστεύω ότι πλησιάζουμε προς το τέλος της πανδημίας, που μας ταλαιπωρεί. Θέλω να δώσω μήνυμα αισιοδοξίας σε όλους όσοι πέρασαν δύσκολα, σε ανθρώπους που έχουν χάσει δικούς τους. Θέλω να τους περάσω μήνυμα αισιοδοξίας ότι η ζωή συνεχίζεται και πρέπει να βρούμε το δρόμο μας ως άνθρωποι και ως κοινωνία. Όλοι έχουμε χάσει κάποιο δικό μας. Ευχής έργων να τελειώσει όλο αυτό και ο κόσμος να συνεχίσει να ταξιδεύει. Εγώ συστήνω σε όλους να ταξιδέψουν εκτός Ευρώπης, γενικά να ταξιδέψουν για να γνωρίσουν περισσότερα το σπίτι μας που ονομάζεται Γη. Και ένα μήνυμα για το Καραϊσκάκειο, μακάρι μια μέρα να μην χρειαζόταν να κάνουμε εισφορές, αυτό που ονομάζεται καρκίνος να μην υπάρχει στη ζωή μας ή αν υπάρχει να υπάρχει με έναν τρόπο που να μην είναι τόσο επώδυνος όπως είναι σήμερα”. 

Οι περιπέτειες για σένα ασταμάτητες.. καθώς σε απολαμβάνουμε στο Alpha και στο “On a Mission”. Θέλω να αδράξω την ευκαιρία και να ρωτήσω τι μας επιφυλάσσεις στα επόμενα επεισόδια.

“Έχουμε ένα ωραίο επεισόδιο, το οποίο είναι κάπως διαφορετικό. Έχουμε ένα καλεσμένο που βγάζει αρκετή τρέλα και αυθορμητισμό. Δεν ξέρω αν πρέπει να αποκαλύψω το όνομά τους, για το επεισόδιο 5 – 6. Νομίζω θα το αφήσω για έκπληξη. Ανήκει στην οικογένεια του Alpha, είναι ηθοποιός και μέσα από αυτό, βλέποντας την τρέλα που θα μου έβγαζε λέω θα τον τσιγκλίσω λίγο περισσότερο. Θα είναι ένα πολύ ωραίο επεισόδιο το πέντε, όπως και το έξι που είμαστε τώρα στα γυρίσματα με μια αγαπημένη ηθοποιό που και αυτή βγάζει πολύ τρέλα και πολύ χιούμορ. Άρα το επεισόδιο πέντε θα έχει και την τρέλα του αλλά και αυθορμητισμό, θα έχει και δυο ταλαντούχους ανθρώπους που ήθελα πολύ να γνωρίσω από κοντά”. 

4

Πηγή alphanews.live

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news