Επτά νέα διεθνή μουσεία σε αναμονή εγκαινίων

Το πλήγμα της πανδημίας (και) στα μουσεία είναι βαρύτατο, πολλά δηλώνουν αδυναμία να συνεχίσουν, οι απολύσεις εργαζομένων από το πρώτο lockdown ήταν πολυάριθμες, κάποια πωλούν μέρος των συλλογών τους για να αντιμετωπίσουν τα λειτουργικά έξοδα που συνεχίσουν να τρέχουν, ενώ άλλα βρίσκουν διέξοδο σε εικονικές περιηγήσεις ή εικονικές περιοδικές εκθέσεις.

Παρά τις επιπτώσεις της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, το 2021 πιθανώς σηματοδοτήσει τα εγκαίνια σημαντικών νέων μουσείων, των οποίων μόλις ολοκληρώθηκε ή ολοκληρώνεται η κατασκευή: Από το «μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο», μέχρι ένα μουσείο τέχνης στον βυθό της Μεσογείου.

Το GEM (Grand Egyptian Museum), το οποίο επρόκειτο να εγκαινιαστεί πέρυσι, προγραμματίζει εγκαίνια τον Ιούνιο του 2021 σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.

Το «μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο», που σχεδίασε το με έδρα το Δουβλίνο αρχιτεκτονικό γραφείο Heneghan Peng Architects θα φιλοξενήσει 100.000 αιγυπτιακά τεχνουργήματα, από την προϊστορία έως την Ελληνο-ρωμαϊκή περίοδο, σε μια έκταση 500.000 τετραγωνικών μέτρων, δίπλα στις πυραμίδες της Γκίζας.

Θα στεγάσει 5.000 αντικείμενα από τον τάφο του Τουταγχαμών – 2.000 από αυτά για πρώτη φορά σε δημόσια θέα – νέες σαρκοφάγοι που ανασκάφηκαν στη Σακάρα καθώς και μνημεία τα οποία είναι πολύ ογκώδη για να εκτεθούν στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου. Το τεράστιο αίθριο δομήθηκε γύρω από το ύψους 11 μέτρων και βάρους 83 τόννων άγαλμα από γρανίτη του Ραμσή του Μεγάλου, που μεταφέρθηκε με στρατιωτική συνοδεία το 2018.

Για τις 8 Ιουνίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών είναι προγραμματισμένα τα εγκαίνια του Musée Subaquatique de Marseille. Στα ανοιχτά της Μασσαλίας, κάτω από την επιφάνεια του νερού, 45 έργα τέχνης θα είναι προσβάσιμα σε όσους επιδίδονται σε υποβρύχια κολύμβηση. Από αυτά, τα 15 είναι έργα του φημισμένου Βρετανού γλύπτη Jason deCaires Taylor, δημιουργού του πρώτου υποβρύχιου μουσείου, του «Grenada Underwater Sculpture Park» στην προστατευόμενη ζώνη Molinere Beauséjour στη νήσο Γρενάδα.

Τα εγκαίνια του Munchmuseet στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, του καινούργιου οίκου για τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του ζωγράφου και χαράκτη Έντβαρτ Μουνκ, γνωστού σε όλον τον κόσμο από τον πίνακα «Η Κραυγή», αναμένονταν το περασμένο φθινόπωρο.

Ο νέος προγραμματισμός κάνει λόγο για το καλοκαίρι του 2021. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Estudio Herreros με έδρα τη Μαδρίτη σχεδίασε έναν επενδεδυμένο με αλουμίνιο πύργο δεκατριών ορόφων, με το πάνω μέρος του να κλίνει προς το φιορδ του Όσλο.

Έντεκα αίθουσες θα επιτρέπουν στον φιλότεχνο να περιπλανηθεί σε περισσότερα από 26.000 έργα και 10.000 προσωπικά αντικείμενα του καλλιτέχνη, συμπεριλαμβανομένων δύο εκδοχών του έργου «Η Κραυγή». Εκθέσεις θα θέτουν τον Μουνκ σε διάλογο με άλλους καλλιτέχνες, ξεκινώντας από τη Βρετανή Tracey Emin, της οποίας το ύψους 9 μέτρων γονατιστό μπρούτζινο γλυπτό «The Mother», έξω από το μουσείο, θα υποδέχεται τους επισκέπτες.

Το The New Hans Christian Andersen Museum ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει τις πύλες του πέρυσι στην Odense της Δανίας, το νέο πλάνο θέλει να εγκαινιαστεί εφέτος. Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kengo Kuma and Associates, το μουσείο για τον πιο διάσημο Δανό συγγραφέα, έχει κεντρικό θέμα το δάσος, μιας και το δάσος παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στα παραμύθια του. Ένα μουσείο για μικρούς και μεγάλους.

Ολοκληρώνονται οι εργασίες για το M+, το εδώ και καιρό αναμενόμενο μουσείο σύγχρονης εικαστικής τέχνης στην West Kowloon Cultural District του Χονγκ Κονγκ.

Σε σχήμα ανάποδου «ταυ», το 65.000 τετραγωνικών μέτρων μουσείο που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Herzog & de Meuron θα είναι αφοσιωμένο στην τέχνη, ντιζάιν, αρχιτεκτονική και κινούμενη εικόνα του 20ού και 21ου αιώνα.

Με φιλοδοξίες να είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, το M+ θα έχει μια γιγαντιαία LED πρόσοψη για προβολή έργων τέχνης, εκθεσιακούς χώρους με συνολικό εμβαδόν 17.000 τετραγωνικών μέτρων, τρεις κινηματογραφικές αίθουσες, μαθησιακό κόμβο και κήπο στη στέγη με θέα στο Victoria Harbour και στο περίγραμμα των κτηρίων του Hong Kong με φόντο τον ουρανό.

Θα στεγάσει 8.000 έργα τέχνης και 47.000 αντικείμενα αρχείου, μεταξύ των οποίων και 1.500 έργα σύγχρονης κινεζικής τέχνης που έγιναν δωρεά από τον Uli Sigg. Αυτονόητο είναι η συγκέντρωση για το καινούργιο μουσείο επιγραφών νέον, ενός τόσο σημαντικού στοιχείου του σύγχρονου Χονγκ Κονγκ. Τα εγκαίνια του αναμένονται τους τελευταίους μήνες του 2021.

Η περίφημη συλλογή έργων τέχνης The Frick Collection θα φιλοξενηθεί προσωρινά – για μία διετία – στο κτήριο του 1966 που σχεδίασε ο Marcel Breuer στη Madison Avenue της Νέας Υόρκης, καθώς ανακαινίζεται η ιστορική στέγη του στην έπαυλη της 1 East 70th Street.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου ολοκλήρωσης των εργασιών ανακαίνισης και επέκτασης (κόστος 160 εκατομμύρια δολάρια) το Frick θα εγκαταλείψει τη λογική της εκκεντρικής έκθεσης αριστουργημάτων παλαιών μετρ και στην προσωρινή του κατοικία θα επιλέξει μια χρονολογική έκθεση των έργων στους τρεις ορόφους: οι πέντε Ρέμπραντ θα εκτίθενται ο ένας δίπλα στον άλλον, όπως και οι τρεις Βερμέερ και τα έργα των Βελάσκεθ, Μουρίγιο, Γκόγια και Ελ Γκρέκο. Τα εγκαίνια του Frick Madison αναμένονται στις αρχές της φετινής χρονιάς.

Οι περιορισμοί λόγω πανδημίας επέβαλαν την αναβολή των εγκαινίων του Humboldt Forum που ήταν προγραμματισμένη για τον περασμένο Δεκέμβριο. Στις 16 Δεκεμβρίου έγιναν εικονικά εγκαίνια, η ημερομηνία για το άνοιγμα των πυλών του έχει μετατεθεί για τις αρχές της φετινής χρονιάς.

Σε μια μερική ανακατασκευή του παλαιού ανακτόρου των Πρώσων, και, στη συνέχεια, των Γερμανών ηγεμόνων, το Humboldt Forum συνελήφθη αρχικά ως χώρος στέγασης και έκθεσης των μη ευρωπαϊκών μουσειακών συλλογών του Βερολίνου, αν και ο γενικός διευθυντής του, Hartmut Dorgerloh έχει δηλώσει ότι «Δεν είμαστε ένα μουσείο. Ο πιο σημαντικός για εμάς αυτοπεριγραφικός χαρακτηρισμός είναι ”φόρουμ”».

Το πρόγραμμα του 2021, όποτε και αν αρχίσει να υλοποιείται, περιλαμβάνει εκθέσεις για περιβαλλοντικές και κοινωνικές αλλαγές, τις σχέσεις του Βερολίνου παγκοσμίως, το ελεφαντόδοντο. Από το καλοκαίρι του 2021, στους άνω ορόφους θα εκτεθούν άνω των 20.000 αντικειμένων από την Αφρική, την Ασία, την Ωκεανία και την αμερικανική ήπειρο, προοπτική η οποία οδηγεί σε αναζωπύρωση της δημόσιας συζήτησης για το αποικιακό παρελθόν της Γερμανίας.

Τέλος, μία ακόμη αναβολή πολυαναμενόμενων εγκαινίων μουσείου είχαμε στη Γαλλία. Το Bourse de Commerce de Paris, το παλαιό χρηματιστήριο απέναντι από το Forum des Halles, θα είναι η στέγη για τη συλλογή έργων τέχνης του μεγιστάνα ειδών πολυτελείας Φρανσουά Πινό (ιδρυτή του ομίλου στον οποίο ανήκουν οι Gucci, Yves Saint Laurent, μεταξύ άλλων αλλά και ιδιοκτήτη του οίκου δημοπρασιών Christie’s). Σε σχέδιο του φημισμένου Ιάπωνα αρχιτέκτονα Tadao Ando, το Bourse de Commerce-Collection Pinault θα έκανε εγκαίνια στις 23 Ιανουαρίου.

«Μετρώντας το πόσο υπέφερε ο κόσμος και το πόσο όλος ο πλανήτης επηρεάστηκε από αυτή την πανδημία, ο Pinault αποφάσισε ότι η πρώτη έκθεσή μας πρέπει να είναι τόσο σοβαρή όσο η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε» δήλωσε ο Jean-Jacques Aillagon, γενικός διευθυντής της Collection Pinault.

Πηγή huffingtonpost.gr/