Γνωρίζεις την ιστορία του τραγουδιού «Αύγουστος»;

Η ιστορία ενός από τα πιο ερωτικά τραγούδια του Νίκου Παπάζογλου, όπως την αφηγήθηκε ο ίδιος ο τραγουδοποιός.

Τραγούδια που αγαπήσαμε και σιγοτραγουδήσαμε αμέτρητες φορές στη ζωή μας, κρύβουν από πίσω μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, όπως συνέβη και με το τραγούδι «Αύγουστος», του οποίου οι στίχοι, η μουσική αλλά και η ερμηνεία ανήκουν στον Νίκο Παπάζογλου. Ένα μοναδικό τραγούδι από το άλμπουμ «Χαράτσι» του 1984.

Πώς γράφτηκε

Βρισκόμαστε στα τέλη Ιουνίου του 1978, τότε που σημειώθηκε ο φονικός σεισμός στη Θεσσαλονίκη. Ένα από τα πολλά σπίτια που υπέστησαν ζημιές ήταν και εκείνο που έμενε ο Νίκος Παπάζογλου με την οικογένειά του. Ο Παπάζογλου θα προτείνει στη γυναίκα του, Βαρβάρα, να πάρει τη νεογέννητη τους κόρη και να πάνε να μείνουν σε συγγενείς τους στην Αμερική. Ο ίδιος έμεινε μόνος και τότε ο φίλος του, Διονύσης Σαββόπουλος, τον προσκάλεσε στο σπίτι του στο Πήλιο.

Ο Παπάζογλου αποδέχεται την πρόσκληση και επισκέπτεται το σπίτι του Σαββόπουλου, όπου θα γνωρίσει μια γυναίκα η οποία θα τον μαγέψει. Ο Παπάζογλου την ερωτεύτηκε αμέσως, όμως οι τύψεις για τη Βαρβάρα και το νεογέννητο παιδί τους δεν τον άφηναν να παραδοθεί στο πάθος του. Μπήκε στο αυτοκίνητο του, αποφασισμένος να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη. Στη διαδρομή η μελαγχολία και οι σκέψεις του χτύπησαν κόκκινο. Ο Αύγουστος μόλις είχε συλληφθεί στο μυαλό του, στιχουργικά και μουσικά. Σε μόλις 20′ λεπτά.

Όπως θα πει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Στα Άκρα» με την Βίκυ Φλέσσα:


«Το τραγούδι πότε δεν το έγραψα σε χαρτί. Το θυμόμουν απ’ έξω. Το μισό είναι για την κόρη μου και το μισό γι’ αυτήν την κοπέλα».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «Αύγουστος», αρχικά, γράφτηκε μόνο ως ένα τραγούδι για κιθάρα – φωνή. Πολύ αργότερα προστέθηκαν τα μέρη των εγχόρδων, που το εμπλούτισαν ενορχηστρωτικά!

Πηγή: LiFO, city.sigmalive.com