Γιατί το διάστημα είναι τόσο σκοτεινό;

Ενώ έχει τόσα άστρα.

Ο νυχτερινός ουρανός αποκαλύπτει το απύθμενο σκοτάδι του σύμπαντος, το οποίο διακόπτουν μόνο τα άστρα, οι πλανήτες και τα διαστημικά σκάφη. Γιατί είναι όμως μαύρο και δεν είναι φωτεινό και πολύχρωμο όπως ο ουρανός της μέρας στη Γη; Η απάντηση θα σας εκπλήξει, αφού δεν έχει να κάνει απλά με την έλλειψη φωτός.

Κάποιος θα πει, αφού υπάρχουν δισεκατομμύρια άστρα στο γαλαξία, δισεκατομμύρια γαλαξίες στο σύμπαν και άλλα αντικείμενα όπως οι πλανήτες που αντανακλούν το φως, θα έπρεπε όταν κοιτάμε ψηλά στο νυχτερινό ουρανό, να είναι εξαιρετικά φωτεινός. Αντιθέτως όμως είναι εξαιρετικά σκοτεινός. – Tenley Hutchinson-Smith, UCSC

Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό στην αστρονομία ως το παράδοξο του Olbers και εξηγείται με τη θεωρία της επέκτασης του χωροχρόνου. Το σύμπαν μας λοιπόν, επεκτείνεται ταχύτερα από την ταχύτητα του φωτός και το φως από μακρινούς γαλαξίες μετατρέπεται σε υπέρυθρα κύματα, μικροκύματα και ραδιοκύματα, τα οποία δεν μπορούν να τα εντοπίσουν τα ανθρώπινα μάτια. Και επειδή δεν μπορούν να τα εντοπίσουν, εμφανίζονται μαύρα στο γυμνό μάτι.

Τα άστρα εκπέμπουν φως σε όλο το φάσμα, ακόμα και αυτό που δεν είναι ορατό στο ανθρώπινο μάτι, όπως η υπεριώδης και υπέρυθρη ακτινοβολία. Αν μπορούσαμε να δούμε μικροκύματα, όλο το διάστημα θα φεγγοβολούσε. – Miranda Apfel, UCSC

Ένας ακόμα λόγος που το διαστρικό και διαπλανητικό διάστημα εμφανίζεται μαύρο είναι επειδή το διάστημα είναι ένα σχεδόν τέλειο κενό. Ο μπλε ουρανός της Γης προέρχεται από μόρια που αποτελούν την ατμόσφαιρα, με το άζωτο και το οξυγόνο να διαθλούν περισσότερο το μπλε μήκος κύματος του φωτός του Ήλιου προς όλες τις κατευθύνσεις . Απουσία ύλης όμως, το φως ταξιδεύει σε ευθεία γραμμή από την πηγή στο δέκτη. Στο κενό του διαστήματος, τίποτα δε διαθλά το φως προς τα μάτια μας και χωρίς φως, βλέπουμε μαύρο.

Ωστόσο μία πρόσφατη έρευνα του 2021 δείχνει πως ίσως το διάστημα να μην είναι τόσο σκοτεινό όσο νομίζαμε αρχικά. Με την αποστολή του New Horizons στον Πλούτωνα και τη Ζώνη Κάιπερ, οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν το διάστημα χωρίς τις παρεμβολές της Γης ή του Ήλιου. Η ομάδα ανέλυσε τις εικόνες που κατέγραψε το σκάφος και αφαίρεσαν όλο το φως από γνωστά άστρα, το Milky Way και άλλους γαλαξίες και βρήκαν πως το φως του σύμπαντος είναι δύο φορές πιο φωτεινό από ότι είχαμε προβλέψει. Οι λόγοι για την επιπρόσθετη φωτεινότητα παραμένουν άγνωστοι, θα υπάρξουν όμως επιπλέον μελέτες πάνω σε αυτό.

Πηγή unboxholics.gr/