Γιατί ο οργανισμός σου χρειάζεται τα μέταλλα;

Σου έχει τύχει ποτέ να αισθανθείς μία τεράστια κόπωση, χωρίς εμφανή λόγο; Μήπως μερικές φορές νιώθεις τους μύες σου άτονους; Το παραμικρό κρύωμα μπορεί να σε ρίξει στο κρεβάτι; Αν σε όλα τα παραπάνω η απάντηση είναι ένα ηχηρό «ναι», τότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσεις τη διατροφή σου και να κάνεις στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: «Λαμβάνω αρκετά μέταλλα;»

Τα μέταλλα είναι υπεύθυνα για ένα σωρό λειτουργίες του οργανισμού, το πρόβλημα όμως είναι ότι ο ίδιος ο οργανισμός δεν τα παράγει από μόνος του. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να τα λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας σε καθημερινή βάση προκειμένου να διατηρήσουμε ένα υγιές σώμα, αλλά και μια πνευματική διαύγεια.

Ποια είναι όμως τα βασικά μέταλλα και ποιες οι τροφές μέσω των οποίων μπορούμε να τα εξασφαλίσουμε;

Ψευδάργυρος
Ο Ψευδάργυρος βοηθά τα κύτταρα του σώματος να αντιμετωπίσουν την οξείδωση (με άλλα λόγια τα προστατεύει) και συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση και εξασθένιση του ανοσοποιητικού. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα δημητριακά, το κόκκινο κρέας και τα θαλασσινά.

Μαγνήσιο
Το Μαγνήσιο είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του οργανισμού ενάντια στην κόπωση. Καταπολεμά την κούραση και συμβάλει στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Ταυτόχρονα βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει τα υπόλοιπα μέταλλα, αλλά και τις βιταμίνες. Η έλλειψή του έχει συνδεθεί με τις κράμπες. Καλές πηγές μαγνησίου είναι το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και το κακάο.

Κάλιο
Το κάλιο βοηθά τον οργανισμό να διαχειριστεί την πίεση του αίματος, τις μυϊκές συσπάσεις, την πέψη και την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η έλλειψή του εμφανίζεται με συμπτώματα όπως αδυναμία, κόπωση, καρδιακές αρρυθμίες, και κατακράτηση υγρών. Εξαιρετικές πηγές καλίου είναι οι μπανάνες, το αβοκάντο, τα πορτοκάλια και τα σύκα.

Σίδηρος
Ο Σίδηρος είναι απαραίτητος στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα, στα όργανα και στο μυϊκό σύστημα, ενώ συμμετέχει στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, ατονία, κακή γαστρεντερική λειτουργία και συγκέντρωση. Σίδηρο περιέχουν το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, τα αυγά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

Ασβέστιο
Είναι γνωστό ότι το Ασβέστιο κρύβεται πίσω από την υγεία των οστών και των δοντιών. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι συνεργάζεται με το μαγνήσιο για τη σωστή καρδιαγγειακή λειτουργία. Η ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση. Ασβέστιο βρίσκουμε στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και στο σπανάκι, στις σαρδέλες και στα αμύγδαλα.

Φώσφορος
Ο Φώσφορος συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και είναι απαραίτητος για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, των νεύρων, της καρδιάς και των οστών. Η έλλειψή του είναι γνωστό ότι προκαλεί προβλήματα στην όραση. Καλές πηγές φωσφόρου είναι τα θαλασσινά, τα λιπαρά ψάρια (όπως οι σαρδέλες, ο σολομός και ο τόνος) και οι φακές.

Πηγή athensvoice.gr/