Γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν κήρυξε πόλεμο στα τζιν παντελόνια

Νέα εμμονή ή κάτι ξέρει ο Κιμ;

Πριν 15 μέρες πέρασε από τη βουλή της Βόρειας Κορέας, με 100% θετική ψήφο, ένα νομοσχέδιο που θέλει να αποτρέψει τους κατοίκους της χερσονήσου να επηρεάζονται από τον δυτικό τρόπο ζωής.

Ο νόμος είναι ιδιαίτερα σκληρός και οι τιμωρίες πέρα από κάθε λογική αυστηρές, αφού αν σε πιάσει να φοράς τζιν παντελόνι κινδυνεύεις με ισόβια φυλάκιση, μαζί με τους συγγενείς του “εγκληματία”.

Το ίδιο νομοσχέδιο απαγορεύει, την αργκό, τις αμερικάνικες εκφράσεις, τη νοτιοκορεάτικη μουσική, τις ξένες ταινίες και φυσικά τα ρούχα που αντιγράφουν τον δυτικό κόσμο της μόδας.

Η Yoon Mi-so ήταν μόλις 11 ετών όταν είδε να εκτελείται κάποιος που είχε πιαστεί να βλέπει μια ταινία από τη Νότια Κορέα. Το καθεστώς ανάγκασε όλη τη γειτονιά να δει την εκτέλεσή του.

«Αν δεν το έκανες, θα σε χαρακτήριζαν προδότη», λέει στο BBC από το σπίτι της στη Σεούλ. Μάλιστα και η παραμικρή ένδειξη ότι διαφωνείς με τη ποινή ήταν αρκετή για να φυλακιστείς.

Ο Κιμ έχει εξαγγείλει ένα πρόγραμμα που στοχεύει η νεολαία της χώρας να μεγαλώσει με τα ιδανικά της Βόρειας Κορέας που υπηρετούν οι Ουν εδώ και δεκαετίες.

Ο πραγματικός λόγος είναι ότι δεν θέλει οι κάτοικοι της χώρα τους να δούνε πως υπάρχει και άλλος τρόπος ζωής από αυτόν που τους έχει επιβληθεί εδώ και δεκαετίες από το καθεστώς, καθώς οι φωνές για εξέγερση όλο και πληθαίνουν, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης από τη Νότια Κορέα.

Πηγή e-daily.gr/