Αρχαίο παλάτι των Μάγια ανακάλυψαν αρχαιολόγοι

Αρχαιολόγοι στο Μεξικό ανακάλυψαν τα ερείπια ενός τεράστιου παλατιού των Μάγια ηλικίας άνω των 1.000 ετών σε μια αρχαία πόλη περίπου 100 μίλια δυτικά του τουριστικού hotspot του Κανκούν.

Το κτίριο στο Κουλούμπα είναι μήκους 55μ, πλάτους 15μ και έχει ύψος 6μ. και αποτελείται από έξι δωμάτια όπως αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού.

Εκτιμάται όμως πως αυτό είναι ένα μέρος ενός μεγαλύτερου του συγκροτήματος που περιλαμβάνει επίσης δύο κατοικίες, ένα βωμό και ένα μεγάλο στρογγυλό φούρνο. Οι αρχαιολόγοι έχουν επίσης ανακαλύψει υπολείμματα από έναν τόπο ταφής και ελπίζουν ότι η ιατροδικαστική ανάλυση των οστών θα μπορούσε να παράσχει περισσότερες πληροφορίες για τους κατοίκους των Μάγια του Κουλούμπα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως αναφέρει ο Guardian, το παλάτι ήταν κατοικήσιμο κατά τη διάρκεια δύο αλληλοεπικαλυπτόμενων εποχών του πολιτισμού των Μάγια και συγκεκριμένα κατά την ύστερη κλασσική περίοδο μεταξύ 600μ.Χ και 900μ.Χ και την τελευταία κλασσική μεταξύ 850μ.Χ και 1050μΧ, όπως δήλωσε ο Αλφρέδο Μπαρέρα Ρούμπιο ένας από τους αρχαιολόγους που μετέχει στις ανασκαφές.

«Γνωρίζουμε ελάχιστα για τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά αυτής της περιοχής, βορειοανατολικά του Γιουκατάν. Έτσι, ένας από τους κύριους στόχους μας, παράλληλα με την προστασία και αποκατάσταση αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι και η μελέτη της αρχιτεκτονικής της Κουλούμπα», αναφέρει σε βίντεο που γυρίστηκε στους χώρους των ανασκαφών.

«Αυτή είναι μόνο η αρχή. Φέραμε στο φως μόλις μία από τις μεγαλύτερες κατασκευές του χώρου» αναφέρει ο αρχαιολόγος ο οποίος ελπίζει πως καθώς οι εργασίες θα προχωρούν ο χώρος θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών.

Οι Μάγια δημιούργησαν έναν από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς του δυτικού ημισφαιρίου, ο οποίος άκμασε στην κεντρική Αμερική, συμπεριλαμβανομένου του νότιου Μεξικού, της Γουατεμάλας, του Μπελίζ και της Ονδούρας.

Οι πόλεις τους περιλάμβαναν ναούς σε σχήμα πυραμίδας και τεράστια πέτρινα κτίρια ενώ ασχολούνταν με την γεωργία και την μεταλλουργία ενώ είχαν αναπτύξει εξελιγμένα αρδευτικά συστήματα ενώ ανέπτυξαν ένα ιερογλυφικό σύστημα γραφής ενώ είχαν πολύ ξεχωριστή αντίληψη για τον χρόνο. 

Ο πολιτισμός των Μάγια πέρασε πολύ απότομα σε μια ανεξήγητη περίοδο παρακμής μεταξύ του 800 με 1000. Επιστήμονες έχουν αναπτύξεις πολλές θεωρίες όπως πολέμους, κλιματικές αλλαγές, εξάπλωση ασθενειών για να εξηγήσουν αυτή την παρακμή. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως άλλες πόλεις όπως η Τσιτσέν Ιντζά – που είχε υπό τον έλεγχό της την Κουλούπα- συνέχισε να ακμάζει για περισσότερο καιρό.

Η ομάδα των συντηρητών στην Κουλούμπα εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναφέρει στο σημείο ένα μέρος της κάλυψης που παρείχε το δάσος – που αποψιλώθηκε κατά τις εργασίες ανασκαφών σε άλλα κοντινά στην περιοχή σημεία- προκειμένου να προστατεύονται κάποια από τα πιο εύθραυστα μέρη του κτηρίου που έφεραν στο φως.

Όπως τονίζει η Νατάλια Τανγκαρίφ, ένα από τα μέλη της ομάδας των συντηρητών, η βλάστηση που υπήρχε στην περιοχή παρείχε προστασία από το ηλιακό φως, τον άνεμο και αλλά στοιχεία της φύσης και έτσι διατηρήθηκε και είναι σήμερα ορατά και υπολείμματα χρωμάτων που είχαν χρησιμοποιηθεί για να βάψουν τα κτήρια. 

Πηγή huffingtonpost.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.